Rrjetet më të mëdha sociale në shifra

Rrjetet sociale prej kohësh kanë pushuar së qeni thjesht vendtakime virtuale dhe argëtimi.

Për shkak të shtrirjes së tyre të gjerë, ato përdoren edhe nga politikanët me shpresën se mesazhet e tyre do ta arrijnë audiencën e synuar dhe janë gjithashtu një platformë e domosdoshme për komunikim marketingu.

Cili prej tyre është më i pëlqyeri në vitin 2023, pra a ka dalë nga vendi i parë Facebook-u, siç i ka dominuar rrjetet sociale prej vitesh. Aktualisht janë rreth tetë miliardë njerëz në botë, prej të cilëve 60 për qind përdorin rrjetet sociale. Ata shpenzojnë mesatarisht 2.5 orë në ditë për to.

Ndonëse rrjetet e para sociale u krijuan në fund të shekullit të kaluar, për shkak të infrastrukturës ende të pamjaftueshme të zhvilluar të internetit, dhe rrjedhimisht një numri më të vogël njerëzish të lidhur në internet, ato nuk kishin të njëjtin pozicion fillestar si, për shembull, Facebook kur u lansua nga një dhomë studentore në Harvard në vitin 2004.

Dhe ndërsa MySpace ishte rrjeti i parë social me një shtrirje më të madhe, Facebook e përsosi modelin e tyre dhe përmes ndryshimeve dhe rregullimeve të vazhdueshme ndër vite e ka ruajtur pozicionin e tij si rrjeti social më i njohur.

Por si është situata në vitin 2023? Cilët janë lojtarët më të mëdhenj në hartën e rrjeteve sociale?

Ndonëse prej vitesh thuhet se popullariteti i Facebook po bie (disa për shkak të skandaleve me të dhënat personale të përdoruesve, disa për shkak të shfaqjes së rrjeteve të reja më afër popullatës më të re), Facebook, nën ombrellën e kompanisë Meta, është ende rrjeti social me më shumë përdorues – gati tre miliardë.

Në vendin e dytë është YouTube me diç më shumë se 2.5 miliardë përdorues, ndërsa Whatsapp dhe Instagram kanë nga dy miliardë.

Homologu kinez i WhatsApp – WeChat – me 1.5 miliard përdorues është në vendin e pestë, dhe aktualisht rrjetet sociale më të diskutueshme (por edhe më të shpejta) ‘made in China’ të destinuara për të rinjtë në Perëndim, kanë rreth një miliard përdorues.

Versioni i TikTok i destinuar për të rinjtë kinezë – Douyin – ka rreth 700 milionë.

Rrjeti social Twitter, i cili u ble nga Elon Musk në tetor të vitit 2022, përdoret nga rreth gjysmë miliardë njerëz.

Por unik në atë që ishte i orientuar drejt fjalëve, Twitter pati një konkurrencë nga kuzhina e Meta-s dy javë më parë.

Aplikacioni Threads ka tërhequr deri në 150 milionë përdorues në një periudhë kaq të shkurtër kohore.

Për sa i përket YouTube, videoja më e shikuar është ende kënga për fëmijë Baby Shark me 13 miliardë shikime, ndërsa në vendin e dytë është Despacito e portorikanit Luis Fonsi.

Personi me më shumë ndjekës në Instagram është sulmuesi i Al Nassr, Cristiano Ronaldo, i cili ndiqet nga gati 600 milionë njerëz, dhe është gjithashtu më i pëlqyeri në Facebook. Në vend të dytë është një tjetër futbollist – Lionel Messi – me 479 milionë ndjekës, ndërsa në vendin e tretë është këngëtarja dhe aktorja Selena Gomez, me pak më shumë se 420 milionë prej tyre. Gruaja më e njohur në Facebook është Shakira me 122 milionë ndjekës.

Nga ana tjetër, njerëzit më të njohur në TikTok janë ata, emrat e të cilëve ndoshta nuk janë të njohur mirë për anëtarët e brezit të vjetër. Që nga prilli i këtij viti, më i pëlqyeri është Khaby Lame, italiani me rrënjë senegaleze me 161 milionë ndjekës, i cili ia ka zënë vendin e parë të riut amerikan Charli D’Amelio./tportal.hr

Përgatiti: Taulant Osmani