A është e dëmshme të hash darkë para se të shkosh në shtrat?

Nuk ka një përgjigje të qartë për këtë pyetje pasi varet nga çdo person dhe ritmet e tij biologjike.

Pyetjes nëse është e keqe të hash shumë ushqim para gjumit nuk mund të marrësh një përgjigje, sepse sipas studimeve të fundit, nëse fokusohemi në kontrollin e peshës, provat nuk janë më aq të qarta sa mendohej më parë. Është e vërtetë që një darkë e madhe mund ta bëjë tretjen më të rëndë dhe më të vështirë, duke çuar në pushim të dobët. Por kjo varet nga disa çështje të tilla si, për shembull, çfarë hani (nëse ka shumë proteina nëse ka shumë yndyrë). Për më tepër, nuk ka një përgjigje të vetme që i përshtatet të gjithëve, sepse varet nga çdo person, ritmet e tij biologjike dhe nga ajo që ne e njohim si krononutricioni, që është studimi i të ushqyerit bazuar në këtë ritëm biologjik.

Disa njerëz janë njerëz të mbrëmjes dhe të tjerët janë njerëz të mëngjesit. Dhe kjo do të thotë se përgjigja e pyetjes është se varet nga metabolizmi i secilit individ dhe se si zhvillohet procesi i tyre i tretjes. Kur bëhet fjalë për ushqimin, fakti është se ne mund të përgjithësojmë gjithnjë e më pak. Tashmë e dimë, për shembull, se teoria e vjetër se ngrënia e tepërt për darkë shkakton shtim në peshë nuk mbështetet nga studimet e fundit. 

Një studim i kohëve të fundit e ka analizuar ndryshimin në humbjen e peshës tek njerëzit që hanin një mëngjes të madh dhe më pas hanin më pak gjatë gjithë ditës, krahasuar me njerëzit që hanin shumë pak për mëngjes dhe hanin më shumë gjatë ditës, dhe konsumimi më i madh i të cilëve ishte në mbrëmje. Shtimi në peshë ishte praktikisht i njëjtë në të dy grupet. Kjo tregon se kur bëhet fjalë për humbjen e peshës, kur hani nuk është vendimtare. Ajo që duket se bën ndryshim është se si ndikon në oreksin dhe ndjenjën e ngopjes. Një mëngjes më i madh duket se i ul hormonet e oreksit dhe i rrit hormonet e ngopjes, më shumë sesa kur vakti më i madh i ushqimit hahet në darkë.

Por ajo që e dimë tashmë është se, në ushqim, duhet të synojmë për zgjidhje personale: përgjigja metabolike do të jetë e ndryshme nga një person në tjetrin, ashtu si dhe shpejtësia e prodhimit të hormoneve.

Prandaj, nëse një person që kunsumon darka të pasura para se të shkojë në shtrat është në rregull me këtë, nuk ka problem. Dhe nëse ky person shkon në palestër për dy orë çdo ditë menjëherë para darkës, kjo do të thotë që i po e djeg një sasi të konsiderueshme të energjisë dhe duhet të kompensojnë këtë.

Prej kohësh është thënë se mëngjesi është vakti më i rëndësishëm i ditës. Por mëngjesi fjalë për fjalë nuk do të thotë asgjë më shumë se të prishësh agjërimin. Një mëngjes i bollshëm mund të funksionojë më mirë për disa njerëz. Këtë po e shohim me agjërimin me ndërprerje në të cilin ndryshohen oraret e të ngrënit. Ato rregulla të përgjithshme që ne në fushën e të ushqyerit kishim rekomanduar, janë vjetëruar. Ajo që ne dimë tani është se duhet bërë një studim për secilin person individual dhe, në varësi të ritmeve të tij kronobiologjike, orareve të tyre dhe mënyrës sesi ndjehen emocionalisht, rekomandimi ushqimor duhet të shkojë në një mënyrë ose në tjetrën. Është diçka shumë më komplekse sesa shtimi dhe zbritja e kalorive.

Faktorë të tjerë që luajnë një rol të madh janë nëse individi është ende në rritje fizikisht, ka një nevojë më të madhe për ushqim për ndonjë arsye dhe si funksionon procesi i tyre i tretjes. Thjesht pohimi se është e keqe të hahet një vakt i madh pak para se të shkoni në shtrat është i dëmshëm dhe besoj se me njohuritë tona aktuale në të ushqyerit, nuk mund të thuhet me të vërtetë./El Pais

Përgatiti: Nuhi Shala