Prokuroria publikon biseda të Hashim Thaçit me vizitorët në Hagë

Zyra e Prokurorit të Specializuar në Hagë, ka kërkuar, që të akuzuarve në Dhomat e Specializuara në Hagë, Hashim Thaçit, Kadri Veselit dhe Rexhep Selimit, t’iu pezullohen vizitat dhe të gjitha komunikimet brenda Qendrës së Paraburgimit.

Sipas parashtresës së ZPS-së, të njëjtit kanë shkelur urdhërat e trupit gjykues duke zbuluar kështu identitetin e dëshmitarëve të mbrojtur dhe/ose shpërndarjen e përmbajtjes së dëshmisë konfidenciale për personat që i vizitojnë në Qendrën e Paraburgimit.

Në parashtresën e Prokurorisë, janë publikuar transkripte të bisedave të incizuara të cilat pretendohet se janë zhvilluar ndërmjet tre ish-krerëve të UÇK-së dhe vizitorëve.

Biseda e parë e Hashim Thaçit, e publikuar në parashtresën e prokurorisë:

 Për shembull, gjatë vizitës së Thaçit [E REDAKTUAR] 2023 me [REDAKTUAR ] dhe [REDAKTUAR], THAҪI dhe vizitorët e tij patën diskutimin e mëposhtëm rreth [REDAKTUAR]:

HASHIM THAÇI: Pastaj erdhi [I REDAKTUAR]. [I REDAKTUAR]

HASHIM THAÇI: Dhe për [e pakuptueshme]. Ai tha, “[REDAKTUAR], por më pas më rrahën”.

[I REDAKTUAR]: [Duke qeshur]

HASHIM THAÇI: Mirë bënë.

Sipas transkripteve të bisedave në parashtresën e prokurorisë, Hashim Thaçi dhe vizitorët e tij patën diskutimet e mëposhtme rreth identifikimit të informacionit, ashtu që Thaçi zbuloi përmbajtjen e dëshmisë së seancës private dhe shprehu keqdashje ndaj dëshmitarit:

HASHIM THAÇI: Fol shkurtimisht. [Pëshpërit] Ai duhet të përgjigjet shkurt. [mbyllet dera] Jo, jo [Pëshpërit]/ E di tani/.

E REDAKTUAR] HASHIM THAÇI: [Pëshpërit] “Shefi ishte DEMAÇI”.

[S’dëgjohet] ai duhet ta shprehë qartë, sepse ajo që është [s’dëgjohet]. [Pëshpëritje] [s’dëgjohet ] Baca Adem /Baca – respekt në formë tradicionale duke iu drejtuar të moshuarit/ [s’dëgjohet] [REDAKTUAR]

HASHIM THAÇI: [S’dëgjohet] kjo është shumë e rëndësishme. “Unë as nuk jam konsultuar as ata nuk më dhanë ndonjë urdhër”. [REDAKTUAR]

HASHIM THAÇI: Plus mmm —

HASHIM THAÇI: — [Pëshpërit] Komunikatat ishin propagandë.

[REDAKTUAR]

HASHIM THAÇI: Dil nga këtu hero. Thuaji atij “Ti do të vish këtu, lëre në këtë vend një hero. Mos u largo me turp”.

HASHIM THAÇI: Po, ashtu është. “Nuk e di; S’e mbaj në mend”. Dhe për shkak se ka dokumente [s’dëgjohet] “Por organizata dhe pjesa tjetër ishte ambicie”. [E REDAKTUAR]

HASHIM THAÇI [Pëshpërit] [S’dëgjohet] “Çfarë shërbimi inteligjent, ore!”. Ai nuk duhet ta bëjë këtë gabim e të flasë për të sepse po luan me kokat tona me këtë intervistë.

[E REDAKTUAR]

HASHIM THAÇI: [S’dëgjohet] Thuaji “S’ishe në gjendje, sepse ishin të gjithë fshatarët ishin vullnetarë”.

Sipas parashtresës së prokurorisë, në bisedën e mëposhtme, Hashim Thaçi duket se po u tregon vizitorëve dhe mundësisht dorëzimin e një kopjeje të një ose më shumë deklaratave të dëshmitarëve dhe ofron udhëzimet që duhet t’i përcillen dëshmitarit:

HASHIM THAÇI: [Pëshpërit] /?Lexo të gjitha këto/. [Njerëzit lëvizin nëpër dhomë dhe ka heshtje gjatë orës 00:01:46-00:01:53] [REDAKTUAR]: Ta vendos në xhep apo të duhet?

HASHIM THAÇI: [Rrëshqet nëpër faqe] Jo burrë, [i padukshëm], se duhet të të orientoj pak. [REDAKTUAR]: Hë?

HASHIM THAÇI: Duhet të të orientoj pak. [Hashim THAÇI ndërron vendin ku është ulur] Ju vetëm uluni këtu.

[REDAKTUAR]: Po.

HASHIM THAÇI: [E padukshme] Kjo pjesë këtu. Kjo është /deklarata/ e tij që ka dhënë në [REDAKTUAR].

HASHIM THAÇI: [Pëshpërit shumë qetë] [e padukshme] të thërrasin këtu dy ditë më parë. [REDAKTUAR]: Po.

HASHIM THAÇI: [Pëshpërit] Ai duhet të kontrollojë [i padukshëm]. Ata do t’i japin të gjitha këto / dokumente/. [REDAKTUAR]: [Pëshpëritje] Ah!

HASHIM THAÇI: [Pëshpëritje] Do t’ia japin [të padukshme]. [REDAKTUAR]: A është më mirë nëse ia çoj këto?

HASHIM THAÇI: [Pëshpërit] Jo, do t’ia japin / atij/. [REDAKTUAR]: Ah, ata do!

HASHIM THAÇI: [Pëshpëritje] [e padukshme] Kur të vini këtu, para se të hyni në sallën e gjyqit “A doni të korrigjoni ndonjë gjë?”. Ma jep atë pjesë që të shikoj. [I padukshëm] [REDAKTUAR] [i padukshëm]. Thjesht merrni këtë sepse ne kemi të tjerë. [I padukshëm] [REDAKTUAR].

[REDAKTUAR]

HASHIM THAÇI: [Pëshpërit] Thuaj ”Ai duhet të /përmirësojë/ rreshtin [REDAKTUAR]”.

Aktakuza fillestare kundër katër të akuzuarve, ish-pjesëtarëve të UÇK-së, Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit e Rexhep Selimit, u konfirmua më 26 tetor 2020 dhe ka pësuar disa ndryshime në vitet që kanë pasuar. Aktakuza aktualisht në fuqi u dorëzua më 27 shkurt 2023.

Secili prej të akuzuarve është akuzuar mbi bazën e përgjegjësisë penale individuale me gjashtë akuza për krime kundër njerëzimit: përndjekje, burgim, akte të tjera çnjerëzore, torturë, vrasje e paligjshme dhe zhdukje me forcë e personave.

Sipas aktakuzës, krimet e paraqitura u kryen më së paku prej marsit 1998 deri në shtator 1999 në disa vendndodhje në Kosovë, si dhe në Kukës dhe Cahan të Shqipërisë.

Më 10 maj 2022, gjatë paraqitjeve të tyre, të katër të akuzuarit u vetëdeklaruan të pafajshëm lidhur me akuzat e reja në aktakuzën e ndryshuar

Më 15 dhjetor gjykatësi i procedurës paraprake ia kaloi dosjen e çështjes trupit gjykues II. Konferenca përgatitore për gjykim u mbajt më 18 janar 2023, pasuar nga Konferenca Përgatitore e Prokurorit të Specializuar më 15 shkurt.

Gjykimi filloi më 3 prill 2023 me deklaratat hyrëse të Prokurorit të Specializuar dhe të përfaqësuesit të viktimave, ndjekur nga ekipet e mbrojtjes më 4 dhe 5 prill 2023.

Në këtë çështje janë 143 viktima pjesëmarrëse.

Raportimet e tjera të KALLXO.com lidhur me këtë rast mund t’i lexoni në këtë LINK.