Intelegjenca artificiale ka potencial për ta përmirësuar jetën, por jo për secilin?

Progresi i teknikave të lërimit në mesjetë nuk i nxori nga varfëria fshatarët evropianë, kryesisht sepse sundimtarët e tyre investuan vlera të tilla të krijuara rishtazi jo në përmirësimin e pozitës së fshatarëve, por në ndërtimin e katedraleve, dhe e njëjta gjë mund të ndodhë me intelegjencën artificiale (IA), shkruan Reuters.

Nëse intelegjenca artificiale hyn në jetën tonë në mënyrë që përfitimet t’i gëzojnë jë pakicë dhe jo shumica, diçka e ngjashme do të ndodhë, transmeton agjencia e lartcekur.

Intelegjenca artificiale ka shumë potencial për zhvillim, por në drejtime të ndryshme, thotë profesor Simon Johnson nga MIT Sloan School of Management.

Përkrahësit e intelegjencës artificiale (IA) parashikojnë një rritje të produktivitetit që do të krijojë pasuri dhe do t’i përmirësojë standardet e jetesës. Kompania konsulente McKinsey vlerësoi në qershor se mund të krijonte midis 14 trilionë dhe 22 trilionë dollarë në vit, kjo e fundit afërsisht sa madhësia aktuale e ekonomisë amerikane.

Disa tekno-optimistë shkojnë më tej, duke sugjeruar se me robotët IA më në fund do ta çlirojë njerëzimin nga detyrat monotone dhe do ta inkurajojë një jetë me më shumë kreativitet dhe kohë të lirë.

Nga ana tjetër, disa kanë frikë se IA do t’i zhdukë vendet e punës në pothuajse të gjithë sektorët. Për shembull, aktorët e Hollivudit protestuan në korrik sepse kanë frikë se do ta humbasin punën për shkak të dyfishimeve të krijuara nga intelegjenca artificiale.

Rritje e dyshimtë e produktivitetit

Shqetësime të tilla nuk janë të pabazuara. Historia tregon se ndikimi ekonomik i progresit teknologjik është përgjithësisht i pasigurt, i pabarabartë dhe ndonjëherë i dëmshëm.

Një libër i botuar këtë vit Poëer and Progress: Our Thousand-Year Struggle Over Technology and Prosperitynga Simon Johnson dhe kolegu i tij, ekonomisti i MIT-it, Daron Acemoglu, eksploroi një mijë vjet teknologji – nga pararendësi primitiv në parmendë deri te kioskat e automatizuara të vetëkontrollit – dhe shikoi aspekte të krijimit të vendeve të punës dhe zgjerimit të pasurisë.

Megjithëse bishti i kalit ishte çelësi për automatizimin e industrisë së tekstilit në shekullin e 18-të, ata zbuluan se kjo çoi në orar më të gjatë të punës në kushte edhe më të vështira. Fabrikat mekanike të pambukut mundësuan gjithashtu përhapjen e skllavërisë në jugun amerikan në shekullin e 19-të.

Për sa i përket rezultateve ekonomike të internetit të deritanishme, ato janë të dyfishta: ka krijuar shumë vende pune, por një pjesë e madhe e pasurisë së krijuar i ka shkuar një grushti miliarderësh. Fitimet e produktivitetit që dikur lavdëroheshin janë ngadalësuar në shumë ekonomi.

Një shënim kërkimor i qershorit nga banka franceze Natixis sugjeron se kjo është për shkak se edhe një teknologji kaq e përhapur sa interneti ka lënë shumë sektorë të paprekur, ndërkohë që në të njëjtën kohë shumë nga vendet e punës që ka krijuar kanë qenë me aftësi të ulëta – mendojnë zinxhirët e furnizimit të blerjeve në internet dhe njerëzit në to të punësuar. Prandaj, Natixis paralajmëron se duhet të jemi të kujdesshëm kur i vlerësojmë efektet e intelegjencës artificiale në produktivitetin e punës.

Në një ekonomi të globalizuar, ka arsye të tjera për të dyshuar nëse përfitimet e mundshme të intelegjencës artificiale do të ndihen në mënyrë të barabartë.

Nga njëra anë, ekziston rreziku i një “gare deri në fund” pasi qeveritë konkurrojnë për të investuar në IA me rregullore gjithnjë e më të dobëta, dhe nga ana tjetër, kërkesat për të tërhequr atë investim mund të jenë përtej mundësive të shumë vendeve më të varfra.

Duhet të kesh infrastrukturë ligjore dhe kapacitete masive kompjuterike, thotë Stefano Scarpetta, Drejtor i Punësimit, Punës dhe Çështjeve Sociale në Organizatën për Bashkëpunim Ekonomik dhe Zhvillim (OECD).

Rezulton se inovacioni është një gjë e lehtë, por është më e vështirë ta bësh atë të funksionojë për të gjithë, dhe këtu pastaj futet politika, thotë Scarpetta.

Një kërcënim potencial për punëtorët?

Për Johnson të MIT, ardhja e hekurudhës në Anglinë e shekullit të 19-të në një kohë të reformave të shpejta demokratike i lejoi shtresat më të gjera shoqërore ta shijonin inovacionin, qoftë përmes transportit më të shpejtë të ushqimit të freskët ose për herë të parë në përdorimin e kohës së lirë.

Përfitime të ngjashme demokratike gjetkë ndihmuan miliona njerëz t’i gëzojnë frytet e përparimit teknologjik në shekullin e 20-të. Por Johnson beson se kjo ka filluar të ndryshojë me kapitalizmin aksionar agresiv që i ka karakterizuar katër dekadat e fundit.

Arka e automatizuar, pretendon ai është një shembull i kësaj. Produktet ushqimore nuk bëhen më të lira, jeta e klientëve nuk ndryshon dhe nuk krijohen përfitime të reja, por vetëm përfitojnë nga ulja e kostove të punës.

Organizatat e punës, të cilat kanë humbur shumë nga ndikimi që kishin para viteve 1980, e identifikojnë IA si një kërcënim potencial për të drejtat e punës si dhe punësimin, për shembull nëse nuk ka kontroll njerëzor mbi vendimet e punësimit dhe shkarkimit të drejtuar nga IA.

Një sondazh i OECD-së me rreth 5,300 punëtorë të botuar në korrik sugjeron se intelegjenca artificiale mund të ndikojë në kënaqësinë e punës, shëndetin dhe pagat, por edhe rreziqet për privatësinë, duke i rritur paragjykimet në vendin e punës dhe duke i shtyrë njerëzit të punojnë jashtë mase.

Pyetja është nëse intelegjenca artificiale do t’i përkeqësojë pabarazitë ekzistuese apo mund të na ndihmojë të arrijmë diçka më të drejtë, përfundojnë ekspertët./Reuters

Përgatiti: Nuhi Shala