Ulen temperaturat

Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës ka njoftuar se sot dhe nesër në vendin ton do të mbajë mot me vranësira të çrregullta dhe me diell, vranësirat të shtunën, herë pas here do të shoqërohen me reshje të izoluara shiu dhe shkarkime rrufesh.

Do të mbajë mot me vranësira të çrregullta dhe me diell.

“Do të mbajë mot me vranësira të çrregullta dhe me diell, vranësirat të shtunën, herë pas here do të shoqërohen me reshje të izoluara  shiu dhe shkarkime rrufesh. Temperaturat minimale parashihen të lëvizin ndërmjet 12-15 gradë Celsius, ndërsa, maksimalet e ditës parashihet të lëvizin ndërmjet 23-26gradë Celsius. Indeksi UV mbetet i lartë bashkë me shkallën e avullimeve dhe presionin atmosferik. Do të fryjë erë nga drejtimi i verilindjes me shpejtësi 1-8m/s”, thuhet në njoftimin e IHMK-së.

Ndërmarrja Trepça, që menaxhohet nga serbet e veriut të Kosovës kanë hapur ankand për shitjen e koncentratit të zinkut dhe plumbit që planifikojnë të prodhojnë në 12 muajt e ardhshëm. Kjo pjesë e Trepçës planifikojë t’i arkëtojë deri në 9 milionë euro nga shitja e prodhimit të saj.

Ankandi i publikuar ndaras nga pjesa jugore e Trepçës dëshmon për menaxhim të ndarë të dy pjesëve të Trepçës. Këto dy pjesë, më herët janë njohur si njësi autonome të një ndërmarrje, ndërsa me kalimin e ligjit për Trepçën dhe vendosjen e organeve vendimmarrëse të saj, Trepça njihet si ndërmarrje e vetme.

Ardian Syla, kryetar i bordit të Trepçës e pranon se ka çalime në bashkëpunimin me njësitë e Trepçës që janë në veri të Kosovës.

“Kemi probleme, ka ngecje në këtë aspekt, për shkak se ata nuk i kanë deleguar anëtarët në bordin mbikëqyrës. Presim shumë shpejt që kjo çështje do të rregullohet prej Qeverisë së Republikës së Kosovës. Kemi komunikime, dhe në njëfarë forme, aprovimet për shitjen e koncentratit dhe eksportin e tij, merren nga Bordi Mbikëqyrës përmes Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik. Mirëpo ka pengesa dhe nuk e kemi një bashkëpunim qysh i kemi me njësitë e tjera të ndërmarrjes Trepça”, ka thënë Syla.

Njoftimi për ankand është publikuar si “Trepça -Ndërmarrje në Administrim të AKP”, në kundërshtim me Ligjin për Trepçën i cili e përcakton qeverinë e Kosovës si aksionarin kryesor të kësaj ndërmarrje.

Ndërmarrja në ftesën për ofertim thekson se e njëjta vlen për zinkun e  prodhuar në Trepçë, nga në minierat në Crnac dhe Belo Brdo, të përpunuara në impiantin e flotacionit në Leposaviç.

“Ofertimi është i hapur për të gjithë ofertuesit e interesuar që përmbushin kërkesat minimale për kualifikim”, thuhet në njoftim.

Ofertat është planifikuar të dorëzohen në zyrën e kësaj ndërmarrjeje në Zveçan.

“Ofertat do të hapen në prezencë të përfaqësuesve të ofertuesve të cilët dëshirojnë te marrin pjese në adresën e cekur më lartë”, thuhet në njoftimin për ofertim për shitje.

Syla thotë se vitin e kaluar e kishin miratuar kontratën e nënshkruar nga pjesa veriore e Trepçës për shitje të plumbit. Por, këtë vit ka ndryshim të statusit të Trepçës krahasuar me vitin e kaluar, meqë me 6 shkurt ka hyrë në fuqi statuti i Trepçës, që e ka rikonfirmuar pronësinë e Qeverisë së Kosovë në krejt asetet e kësaj ndërmarrjeje, duke përfshirë ato që gjenden në komunat në veri të Kosovës.

Kryetari i Bordit mbikëqyrës të Trepçës, Ardian Syla pret që kontrata për shitjen e prodhimit të minierave që janë në pjesën veriore të miratohet nga MZHE-ja dhe bordi që drejton ai.

“Ato janë kontrata 1 vjeçare, vitin e kaluar i kemi aprovuar kontratat përmes Ministrisë së Zhvillimit Ekonomik. Tash ata planifikojnë me i shpallë kontratat për shitjen e plumbit dhe zinkut për vitin e ardhshëm. Kemi qenë në dijeni mirëpo aprovimi i atyre kontratave, para se me u lidh ato duhet të vijnë në bordin mbikëqyrës dhe në koordinim me Ministrinë e Zhvillimit Ekonomik ne do ti ndërmarrim hapat lidhur me aprovimin e atyre kontratave”, tha Syla. “Kemi qenë në dijeni sepse kontratat kanë qenë 1 vjeçare dhe vitin e kaluar i kemi aprovuar ato dhe ata në kohën e duhur e kanë bërë publikimin, njëjtë qysh planifikon ta bëjë edhe njësia në jug.”

Ndërmarrja “Trepça” është regjistruar në Agjencinë e Regjistrimit të Bizneseve Kosovare (ARBK) si Shoqëri Aksionare me 8 mars 2019.