Shkencëtarët i kanë gjetur deri në tetë patogjenë të panjohur më parë, disa mund të shkaktojnë kancer

Shkencëtarët paralajmërojnë se prania e këtyre viruseve në natyrë mund të jetë një rrezik potencial për popullatën njerëzore, veçanërisht nëse ato lëvizin nga nikoqiri origjinal, i kafshëve te njerëzit.

Shkencëtarët kinezë e kanë kryer një anketë të gjerë të popullsisë së brejtësve në ishullin tropikal të Hainan, në brigjet jugore të Kinës. Midis 700 mostrave të përjashtuara, ata gjetën deri në tetë patogjenë të pazbuluar më parë që përhapen midis brejtësve dhe që kanë aftësinë t’i infektojnë njerëzit.

Rezultatet e hulumtimit u publikuan në revistën kineze Virologica Sinica, botuar nga Shoqata Kineze për Mikrobiologji. Hulumtimi thotë se janë mbledhur gjithsej 682 shtupa brejtësish të ndryshëm të kapur në atë ishull midis viteve 2017 dhe 2021. Shkencëtarët i kategorizuan mostrat sipas specieve dhe vendndodhjes së brejtësve dhe i dërguan për testim.

Analiza laboratorike zbuloi një numër virusesh të rinj, duke përfshirë një nga familja e koronavirusit, të quajtur CoV-HMU-1. Hulumtimet e mëtejshme zbuluan se i përket familjes së koronavirusit, e cila përfshin gjithashtu SARS-CoV-2.

Përveç kësaj, janë zbuluar dy pestivirusë të rinj të lidhur me ethet e verdha dhe denge, një astrovirus i ri që shkakton probleme me stomakun, dy parvovirusë të rinj që mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme me gripin dhe dy papillomaviruse të rinj që mund të shkaktojnë kancer te njerëzit.

Shkencëtarët kinezë theksojnë se zbulimet e pestiviruseve dhe parvoviruseve të reja janë shumë interesante, sepse ato u zbuluan në dy lloje minjsh, të cilët më parë nuk ishin gjetur të transmetonin këto lloj patogjenësh.

Shkencëtarët theksojnë se viruset e zbuluara rishtazi i zgjerojnë njohuritë shkencore për klasifikimin e viruseve dhe sugjerojnë se ka viruse që nuk janë zbuluar ende dhe që kanë evoluar në mënyrë të pavarur në zona unike në zona të paarritshme. Dhe i tillë është ishulli Hainan, i cili është i izoluar nga Kina kontinentale për shkak të vendndodhjes së tij, por në të njëjtën kohë është shtëpia e 9 milionë njerëzve.

Mirëpo shkencëtarët paralajmërojnë se prania e këtyre viruseve në natyrë mund të jetë një rrezik i mundshëm për popullatën njerëzore, veçanërisht nëse ato lëvizin nga nikoqiri i kafshëve origjinale te njerëzit.

Prandaj, theksojnë në punën e tyre, ata u bëjnë thirrje kolegëve shkencëtarë që t’i studiojnë më tej viruset e sapo zbuluara në mënyrë që t’i përcaktojnë saktësisht se si përhapen dhe si mund të ndikojnë te njerëzit.

Kujtojmë se Kina konsiderohet si origjina e virusit SARS-CoV-2, i cili shkaktoi pandeminë mbarëbotërore COVID-19. Edhe pse fillimisht dyshohej se virusi e kishte origjinën nga një laborator në ëuhan, hetimi nuk gjeti prova konkrete për këtë. Kjo është arsyeja pse konsensusi midis komunitetit shkencor ndërkombëtar është se pandemia ndodhi për shkak të transferimit të virusit nga një kafshë (me shumë mundësi një lakuriq nate) te një njeri në një treg në Wuhan, ku mbaheshin lloje të shumta kafshësh të egra dhe shtëpiake. dhe shiten./Daily Mail

Përgatiti: Nuhi Shala