Putin: Presidenca e Biden është më e mirë për Rusinë sesa ajo e Trump

Presidenti rus, Vladimir Putin, deklaroi në një intervistë në kamera me gazetarin e pro-Kremlinit, Pavel Zarubin, se një presidencë e Joe Biden do të ishte më e favorshme për Rusinë sesa një presidencë e Donald Trump. Putini e vuri theksinte përvoja, parashikueshmëria dhe sfondi i Bidenit si politikan nga një brez i vjetër si arsye për këtë vlerësim. Megjithatë, Putin theksoi se Rusia do të ishte e gatshme të punonte me çdo lider amerikan që fiton besimin e popullit amerikan.

Putin kritikoi gjithashtu qëndrimin politik të administratës aktuale amerikane, duke e cilësuar atë si jashtëzakonisht të dëmshëm dhe të gabuar, veçanërisht në lidhje me përfshirjen e Rusisë në luftën në Ukrainë. Ai shprehu keqardhjen për mosndërmarrjen e veprimeve më vendimtare në Ukrainë më herët se shkurti i vitit 2022, duke ia atribuar vonesës gënjeshtrave të supozuara nga udhëheqësit perëndimorë në lidhje me zgjerimin e NATO-s drejt lindjes.

Për më tepër, Putin vuri në pikëpyetje sinqeritetin e Marrëveshjeve të Minskut, një pakt armëpushimi i nënshkruar nga Ukraina dhe Rusia në vitin 2015, duke sugjeruar se ato nuk kishin për qëllim të mbaheshin kurrë, por përkundrazi përdoreshin për t’i siguruar Ukrainës armatim shtesë.

Lidhur me intervistën e tij të fundit me figurën e medias së ekstremit të djathtë Tucker Carlson, Putin shprehu zhgënjimin, duke pritur pyetje më agresive që do ta lejonin atë të jepte përgjigje të fuqishme. Putin pranoi se nuk i pëlqeu plotësisht intervista, pasi ajo nuk i përmbushi pritshmëritë e tij për një shkëmbim sfidues idesh./CNN

Përgatiti: Nuhi Shala