Kryetari i Komisionit: Parlamenti turk nuk përshpejton trajtimin e kërkesës së Suedisë për anëtarësim në NATO

Komisioni i Punëve të Jashtme i Parlamentit turk, si pjesë e rendit të rregullt të ditës do të diskutojë kërkesën e Suedisë për anëtarësim në NATO, pasi çështja nuk ishte aq urgjente për Ankaranë sa për disa vende të tjera, tha kryetari i tij të mërkurën.

Presidenti Tayyip Erdogan, muajin e kaluar paraqiti në parlament projektligjin e miratimit për kërkesën e anëtarësimit të Suedisë në NATO, një veprim i mirëpritur nga Stokholmi pasi do t’i hapte rrugën asaj për t’u bashkuar me aleancën perëndimore të mbrojtjes.

Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg ka thënë se ai dëshiron një “votim të shpejtë” nga parlamenti i Turqisë dhe se procesi “po shkonte mirë”. Por kryetari i komitetit të punëve të jashtme të parlamentit Fuat Oktay tha se Turqia nuk e kishte për ngut.

“Anëtarësimi i Suedisë në NATO është vetëm një nga marrëveshjet ndërkombëtare në rendin tonë të ditës në pritje për t’u miratuar,” tha Oktay në një takim me deputetët. “Ne do ta diskutojmë atë kur të vijë koha … brenda sistemit të përparësive tona… Ajo që është urgjente për të tjerët nuk është domosdoshmërish urgjente për ne”.

Projektligji i anëtarësimit të Suedisë në NATO duhet miratuar nga komiteti përpara një votimi nga i gjithë parlamenti, të cilin, si përfundim, Erdogani do ta nënshkruante në ligj.

Suedia dhe Finlanda, asnjanëse për një kohë të gjatë, aplikuan për t’u bashkuar me NATO-n vitin e kaluar për të forcuar sigurinë e tyre pas pushtimit rus të Ukrainës. Anëtarësimi i Finlandës u vulos në prill, por kërkesa e Suedisë ishte penguar nga Turqia dhe Hungaria.

Turqia tha se Suedia duhet së pari të marrë masa kundër mbështetësve jashtëligjorë të Partisë së Punëtorëve të Kurdistanit (PKK) dhe anëtarëve të një rrjeti që Ankaraja mban përgjegjës për një përpjekje të krimit të organizuar në vitin 2016. Turqia i konsideron të dy grupet si organizata terroriste.

Suedia miratoi një ligj të ri kundër terrorizmit në korrik.

Kërkesa e Suedisë ka ngecur në parlamentin e Hungarisë që nga viti i kaluar, me nacionalistët në pushtet që thonë se nuk ka asnjë kërcënim për sigurinë e Suedisë dhe duke përmendur ato që ata i quajnë akuza të padrejta suedeze që kanë shkatërruar demokracinë në Hungari./Reuters