Google e bën një hap tjetër drejt një të ardhmeje pa fjalëkalime

Google e ka bërë një hap të madh drejt një të ardhmeje në të cilën fjalëkalimet nuk do të përdoren më për të hyrë në shërbime të ndryshme, e-mail, rrjete sociale e të ngjashme.

Në vend që ta fusni një fjalëkalim për të hyrë në Gmail, për shembull, do të jetë e mundur t’a përdorni të ashtuquajturin çelësi i kalimit, pra çelësi i hyrjes përmes të cilit përdoruesit do t’i zhbllokojnë llogarinë e tyre përmes njohjes së fytyrës, gjurmës së gishtit ose PIN-it.

Kjo lloj mbrojtjeje ka përparësi të shumta, thonë nga Google, dhe përveç që është më e shpejtë dhe më e thjeshtë, është edhe më e sigurt. Me çelësat e hyrjes, përdoruesit nuk do të duhet më të mendojnë dhe të mbajnë mend fjalëkalime të gjata dhe identifikimi në shërbime do të jetë jashtëzakonisht i shpejtë – gjithçka që duhet të bëni në telefonin tuaj, kur të mbërrijë një njoftim, është të përdorni biometrikë të tillë si njohja e fytyrës ose shenjat e gishtave ose futni një PIN.

Gjithashtu, në rast hakerimi, phishing ose ndonjë mënyrë tjetër me të cilën hakerët mund të marrin fjalëkalimet tuaja, ato nuk mund të përdoren për të hyrë në të dhënat sepse do të kërkohet vetëm një fjalëkalim për atë qasje.

Po sikur ta humbisni pajisjen ku po përdorni tastin e identifikimit ose dikush ta vjedh atë pajisje?

The Verge, thonë se çelësi i kalimit mbështet pajisje të shumta, kështu që është një ide e mirë që të keni një pajisje rezervë në të cilën mund t’i përdorni çelësat e hyrjes dhe shumë shërbime do të ri-autentikohen me një numër telefoni ose email.

Google e prezantoi këtë opsion që në maj të këtij viti, por siç njoftuan në blogun e tyre zyrtar këtë javë, tani kjo teknologji do të mund të përdoret menjëherë gjatë krijimit të fjalëkalimeve, pra do të jetë e paracaktuar.

Fjalëkalimet do të bëhen të rralla dhe përfundimisht do të zhduken plotësisht, thonë zyrtarë nga Google, duke theksuar se kjo lloj mbrojtjeje e llogarisë është e ardhmja. Megjithëse Google do t’i inkurajojë përdoruesit të përdorin një çelës identifikimi, kompania do të vazhdojë të mbështesë fjalëkalimet tradicionale.

Ky opsion i hyrjes në llogari përdoret tani në vend të një fjalëkalimi në aplikacione të tilla si kërkimi dhe Google Maps, YouTube, Uber dhe eBay, dhe WhatsApp gjithashtu duhet ta aktivizojë atë së shpejti. Përndryshe, standardi për këtë lloj mbrojtjeje u zhvillua nga një konsorcium sigurie që përfshin kompani të shumta teknologjike të Aleancës FIDO. Përveç Google, kompani të tjera të mëdha si Microsoft dhe Apple po punojnë për çelësat e hyrjes, të cilat prezantuan opsionin e çelësit të hyrjes me versionin e sistemit operativ iOS 16./The Verge

Përgatiti: Nuhi Shala