Kurti: Komuniteti shqiptar në Serbi duhet të ketë vëmendjen e njëjtë si komuniteti serb në Kosovë

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti, ka folur për shkeljet e të drejtave që, sipas tij, i bëhen komunitetit shqiptar në Serbi.

Kurti ka thënë se komuniteti shqiptar në Serbi duhet ta ketë vëmendjen e njëjtë siç e ka komuniteti serb në Kosovë.

Sipas tij, as në Preshevë, as në Bujanoc, banorët nuk kanë spital.

“As qyteti i Preshevës dhe as Bujanoci në Serbi, popullsia e të cilëve është kryesisht shqiptare etnike (~70%), nuk kanë spital. Banorët detyrohen të shkojnë në një qytet të afërt, në Vranjë, ku nga 700 punonjës nuk ka asnjë shqiptar”- ka shkruar ai në platformën “X”.

 

Kurti tutje ka përmendur edhe shembuj të diskriminimit i cili përfshin gjithashtu privimin e fëmijëve nga librat shkollorë, censurimin e shprehjes artistike dhe spastrimin etnik me mjete administrative.

“6,000 shqiptarë etnikë (siç raporton Dr. Flora Ferati-Sachsenmaier) janë hequr ilegalisht nga listat e votuesve dhe për këtë arsye nuk mund të votojnë, të punojnë, të blejnë prona apo t’i dërgojnë fëmijët e tyre në shkollë”- ka shkruar ai.

Tutje ka shtuar se premisa për të drejtat e minoriteteve është që komuniteti shqiptar atje të ketë vëmendjen e njëjtë.

“Komuniteti shqiptar në Serbi duhet të ketë vëmendjen e njëjtë si komuniteti serb në Kosovë. Kjo është premisa për të drejtat e minoriteteve – se etniteti nuk mund dhe nuk duhet të determinojë vlerën tuaj në një shtet”- ka shtuar ai.

Shqiptarët në Serbi jetojnë kryesisht në Preshevë, Medvegjë e Bujanoc.

Në Luginën e Preshevës, sipas regjistrimit të 2002-ës, kanë qenë 88.966 qytetarë të regjistruar, prej tyre 57.737 shqiptarë, apo 65 për qind.