Rreziku nga intelegjenca artificiale: A mundet njeriu dixhital ta mposhtë njeriun e vërtetë?

Jetët e njerëzve janë bërë plotësisht të rrjetizuara, si rezultat i së cilës kufijtë e hapësirës online dhe jetës reale po shkrihen, e gjitha kjo për shkak të progresit të algoritmeve dhe intelegjencës artificiale (AI).

Përdoruesit konsumojnë gjithnjë e më shumë në mënyrë pasive përmbajtje online, e cila rekomandohet algoritmikisht, e cila ka një ndikim negativ në jetën dhe të menduarit e tyre. Faji duhet së pari t’i atribuohet injorancës se kush, për kë dhe për çfarë qëllimesh e zhvillon intelegjencën artificiale dhe algoritmet, dhe vetëm më pas të fajësohen vetë algoritmet.

Sapere aude

Në mënyrë që njeriu dixhital të mos e kapërcejë atë të natyrshmen, realen, është e nevojshme të ekspozoni se si funksionon interneti dhe në të njëjtën kohë ta njihni veten duke u përpjekur ta njihni atë që prodhohet në botën inovative, online. Nuk ka dyshim se interneti prek jetën e përditshme fizike të njerëzve me gishtat e tij virtualë dhe këtë ia ka dalë duke shumëzuar vazhdimisht të dhëna gjigante për përdoruesit, të cilat ata i ofrojnë atij me vetëmohim dhe pa asnjë filtër.

Algoritmi është një makinë parashikimi

Ajo që konsumohet në internet i kap njerëzit në realitet pasi algoritmi regjistron çdo klikim, shikim, ndjekje dhe kërkim. Gjithçka mbetet e regjistruar në mënyrë që algoritmi ta përdorë më tej kundër njeriut. Gjëja e parë që bën algoritmi kur merr të dhëna hyrëse për përdoruesin është të fillojë t’i mbushë me informacione për të cilat ai ka treguar interes. Algoritmi u krijua me këtë qëllim në mendje.

Algoritmi është një makinë parashikimi që krijon vazhdimisht një teori për çdo përdorues: Kush janë, çfarë bëjnë dhe çfarë duan më pas. Kjo krijon një flluskë informacioni ose dhomë jehone.

Fluskë informacioni/Echo Chamber

Echo chamber nuk është një term i ri sepse në fakt vjen nga arkitektura, ku do të thotë një dhomë ose një ndërtesë ku tingujt kërcejnë nga muret, përforcohen dhe krijojnë efekte zanore siç është jehona. Një gjë e ngjashme ndodh me përdoruesit e përmbajtjes online, të cilët konsumojnë mesazhe të caktuara mediatike, dhe algoritmi i regjistron ato dhe ia dërgon përdoruesit në një jehonë edhe më të madhe, por në një formë tjetër, megjithëse në thelb nuk ndryshon nga ajo origjinale, të regjistruara më parë.

Kështu, brenda Echo Chambers, artikulohen përmbajtje që i konfirmojnë qëndrimet e para-ndërtuara dhe ekzistuese të personit.

Vendosni shenjat tuaja të ndalimit

Përdoruesit e internetit janë në rrezik serioz nga sistemet gjithnjë e më të fuqishme të intelegjencës artificiale, dmth makineritë që janë më të afta ta imitojnë intelegjencën njerëzore. Intelegjenca artificiale është në fakt një fushë e shkencës kompjuterike që merret me zhvillimin e mjeteve, makinerive, pajisjeve dhe aplikacioneve intelegjente që reagojnë dhe mësojnë si njerëzit.

Sidoqoftë, duhet të kihet parasysh se Intelegjenca Artificiale u krijua gjithashtu nga njerëz të vërtetë, prandaj garancia që IA dhe algoritmet do të veprojnë moralisht dhe etikisht është vetëm mendim i dëshiruar. Prandaj, kompjuterët, robotët dhe vetë interneti mund të programohen mbi parime imorale dhe joetike. Kjo është arsyeja pse është e nevojshme të jeni gjithmonë vigjilent dhe të vendosni vetë shenjat e ndalimit./Klix.ba

Përgatiti: Nuhi Shala