Opinion nga CNN: Ekziston një mënyrë më e mençur për ta eliminuar Hamasin

Strategjia e Izraelit për ta mposhtur Hamasin – duke i shkatërruar aftësitë e tij ushtarake dhe politike deri në pikën ku grupi terrorist nuk mund të inicojë më asnjëherë sulme të mëdha kundër civilëve izraelitë – nuk ka gjasa të funksionojë.

Në të vërtetë, Izraeli ka të ngjarë të prodhojë më shumë terroristë se sa po vret tani.

Për t’i mposhtur grupet terroriste, të tilla si Hamasi, është e rëndësishme të ndahen terroristët nga popullsia lokale nga e cila ata dalin. Përndryshe, gjenerata e tanishme e terroristëve mund të vritet, por në të ardhmen do të zëvendësohet nga një gjeneratë e re, më e madhe e terroristëve. (Kjo përshkruhet nga ekspertët si “matematikë kundër kryengritjes“).

Megjithëse parimi – i ndarjes së grupit terrorist nga popullata e gjerë – është i thjeshtë, është tepër i vështirë për t’u realizuar në praktikë.

Kjo është arsyeja pse Izraeli dhe Shtetet e Bashkuara kanë zhvilluar operacione të mëdha ushtarake duke vrarë një numër të madh terroristësh ekzistues në një afat të afërt – por në fund rezultuan në ngritjen e shumë terroristëve të tjerë, shpesh brenda disa muajsh.

Pikërisht ky model ka ndodhur në të kaluarën kur:

1.) Izraeli e pushtoi Libanin Jugor me rreth 78,000 trupa luftarake dhe pothuajse 3,000 tanke dhe automjete të blinduara në qershor të vitit 1982.

Qëllimi ishte t’i godiste terroristët e PLO-së dhe Izraeli arriti sukses të rëndësishëm afatshkurtër. Megjithatë, ky operacion ushtarak shkaktoi themelimin e Hezbollahut në korrik të vitit 1982, rezultoi me mbështetje të gjerë lokale për Hezbollahun dhe valë sulmesh vetëvrasëse dhe përfundimisht çoi në tërheqjen e ushtrisë izraelite nga pjesa më e madhe e Libanit jugor në vitin 1985 dhe në rritjen e Hezbollahut që atëherë.

2.) Izraeli mbajti një okupim të rëndë ushtarak të Gazës dhe Bregut Perëndimor nga fillimi i viteve 1990 deri në 2005.

Këto operacione arritën të vrisnin shumë terroristë nga Hamasi dhe grupe të tjera palestineze, por gjithashtu shkaktuan mbështetje të madhe lokale për grupet terroriste dhe fushata masive të sulmeve vetëvrasëse kundër izraelitëve që u ndalën vetëm kur forcat e rënda ushtarake izraelite u larguan. Duke qenë tejet larg humbjes, Hamasi i fitoi zgjedhjet palestineze të vitit 2006.

3.) Izraeli nisi një ofensivë tokësore në Liban në korrik-gusht të vitit 2006.

Megjithëse qëllimi ishte të shkatërroheshin plotësisht udhëheqësit dhe luftëtarët e Hezbollahut, në mënyrë që ai të mos mund të rrëmbente më ushtarë izraelitë dhe të lëshonte raketa në qytetet izraelite, ofensiva izraelite dështoi dhe Hezbollahu është shumë më i fortë sot si rezultat.

4.) Shtetet e Bashkuara e pushtuan Irakun në vitin 2003 me 150,000 trupa luftarake.

Forcat amerikane e mposhtën plotësisht ushtrinë e Sadam Huseinit brenda 6 javësh. Megjithatë, këto operacione të rënda ushtarake çuan në fushatën më të madhe terroriste vetëvrasëse në kohët moderne, një luftë të madhe civile në Irak dhe në fund të fundit, ngritjen apo shfaqjen e ISIS-it.

A po përsëritet historia në Gaza 2023?

Në Gaza, ky model tragjik ndoshta po ndodh tashmë. Tani për tani, ne jemi dëshmitarë jo të ndarjes së Hamasit dhe popullsisë vendase, por të integrimit në rritje të të dyjave, me rekrutim të mundshëm për Hamasin.

Urdhri izraelit që 1.1 milionë palestinezë – popullsia e Gazës veriore – të lëvizin në jug, nuk do të krijojë ndarje domethënëse mes terroristëve dhe popullsisë.

Me mijëra prej tyre nuk mund të lëvizin sepse janë shumë të rinj, shumë të moshuar, ose shumë të sëmurë ose të lënduar dhe të varur nga kujdesi i specializuar dhe spitalet. Prandaj, evakuimi i të gjithë popullsisë civile të Gazës veriore nuk është i mundur. Edhe nëse popullsia civile do të lëvizte, shumë luftëtarë të Hamasit thjesht do të shkonin me ta.

Për më tepër, Hamasi i ka urdhëruar civilët që të mos evakuohen. Meqenëse Hamasi dhe popullsia civile mbeten ngushtë të integruar, nuk është çudi që operacionet izraelite për t’i vrarë terroristët e Hamasit kanë çuar në vdekjen e mbi 8,000 civilëve, sipas Ministrisë palestineze të Shëndetësisë në Ramallah, duke cituar burime nga Gaza e kontrolluar nga Hamasi. Pothuajse të gjithë kanë anëtarë të familjes që tashmë ka të ngjarë të rekrutohen nga Hamasi në një numër të madh.

Ne duhet të presim që Hamasi të bëhet më i fortë, jo më i dobët, çdo ditë që kalon.

Pra, çfarë funksionon?

Për t’i mposhtur grupet terroriste, është tejet me rëndësi të përfshiheni në fushata të gjata presioni selektiv, gjatë viteve, jo thjesht një muaj (ose dy, ose tre) operacione të rënda tokësore, dhe t’i kombinoni operacionet ushtarake me zgjidhjet politike që herët.

Në të vërtetë, vetë përpjekja për t’i shkatërruar terroristët në vetëm një ose dy muaj ushtarakisht me pak ide për rezultatin politik – siç duket se po bën Izraeli tani – është ajo që përfundon duke prodhuar më shumë terroristë sesa që vret.

Mënyra e vetme për të krijuar dëme të qëndrueshme ndaj terroristëve është të kombinohen, zakonisht në një fushatë të gjatë vitesh, sulme selektive të qëndrueshme kundër terroristëve të identifikuar me operacione politike që krijojnë pyka midis terroristëve dhe popullatës lokale nga vijnë ata.

Izraeli po bën krahasime me humbjen e ISIS-it, por është e rëndësishme të kujtojmë se forcat tokësore muslimane bënë një ndryshim të madh duke ushtruar presion ushtarak kundër ISIS-it në Irak dhe Siri, gjatë viteve, në mënyra që nuk e nxitën popullsinë vendase ta zëvendësojnë atë, duke i lejuar popullsitë lokale të qeverisin në mënyrë efektive zonën e pastruar nga terroristët.

Fushata që e mposhti ISIS-in iu bashkua operacioneve ushtarake dhe politike së bashku praktikisht që nga fillimi.

Për të vazhduar tutje, Izraelit i duhet një koncept i ri strategjik për ta mposhtur Hamasin. E vetmja mënyrë e mundshme për të ndarë Hamasin nga popullsia lokale është që këtë ta bëjë politikisht.

Vizioni strategjik i Izraelit ka qenë që fillimisht të futet shumë ushtarakisht dhe më pas të kuptojë procesin politik më vonë. Por kjo ka të ngjarë ta integrojë Hamasin dhe popullsinë lokale së bashku gjithnjë e më shumë dhe të prodhojë më shumë terroristë sesa që vret në fakt.

Për më tepër, Izraeli nuk duket ta ketë një plan politik për periudhën pas eliminimit të Hamasit. Që nga viti 2006, Hamasi ka qenë qeveria e vetme në Gaza. Izraeli pretendon se nuk dëshiron ta qeverisë Gazën, por Gaza do të duhet të qeveriset dhe Izraeli ende nuk ka dhënë ndonjë shpjegim se si do të duket Gaza pas Hamasit.

Çfarë do ta pengojë Hamas 2.0 ta mbushë vakumin e energjisë? Duke pasur parasysh mungesën e alternativave serioze politike ndaj Hamasit, pse duhet ta braktisin palestinezët Hamasin?

Ekziston një alternativë: tani, e jo më vonë, të fillohet me procesin politik drejt një rruge drejt një shteti palestinez dhe të krijohet një alternativë e qëndrueshme politike për palestinezët ndaj Hamasit.

Kjo, me kalimin e kohës, mund ta ndajë Hamasin nga popullsia lokale gjithnjë e më shumë, dhe kështu të çojë në sukses të konsiderueshëm. Duhet të jenë palestinezët ata që vendosin se kush e udhëheq Gazën.

Ky koncept i ri strategjik është mënyra më e mirë për ta mposhtur Hamasin, për ta siguruar popullsinë e Izraelit dhe për t’i avancuar interesat e Amerikës në rajon./CNN

Përgatiti: Nuhi Shala