Gaza, 12 tetor 2023, Foto: REFL/REL

Lufta në Gaza, fëmijët kërkojnë ushqim për t’i mbajtur gjallë familjet e tyre

Në vende të caktuara, në momente të caktuara, vetëm të qëndrosh gjallë është diçka për të cilën një djalë duhet të jetë krenar – e lëre më të dalësh çdo ditë për të gjetur ushqimin që e mban familjen tënde nga uria.

I tillë është realiteti për Mohammed Zo’rab, një 11-vjeçar që niset në një mision të përditshëm në qytetin jugor të Gazës, Rafah, raporton BBC. 

I armatosur me një tas të madh plastik, Mohamedi shkon në shkolla të shndërruara në qendra refugjatësh dhe kampe të improvizuara, ku individë, ngjashëm me familjen e tij, durojnë vështirësitë, por mund të sigurojnë ende ushqim. Ai frekuenton spitalet, ku mbërrijnë të plagosurit dhe çdo vend ku mund të gjejë një tenxhere të zier mbi një flakë të hapur.

Pas kthimit në shtëpi me çfarëdo dispozitash që ka arritur të ngrejë, Mohamedi dëshmon gëzimin që kontributi i tij i sjell familjes së tij, megjithëse ka raste kur përpjekjet e tij nuk japin rezultate, duke e lënë atë të dëshpëruar.

“Kur kthehem te familja ime me këtë ushqim, ata gëzohen dhe hamë të gjithë bashkë”, thotë ai.

“Ndonjëherë shkoj duarbosh dhe ndihem i trishtuar”.

Mohamedi është më i madhi nga katër fëmijët dhe jeton me nënën, babanë dhe vëllezërit e motrat e tij në një strehë të dobët të bërë prej plastike dhe pëlhurë gome.

Babai i tij, Khaled, endet sorollatet rreth Rafahut duke kërkuar punë të çuditshme për të mbledhur pesë sikla (rreth 1,38 dollarë) për të blerë pelena për vajzën e tyre dy- muajshe, Howaida.

Muhamedi është në mesin e mijëra fëmijëve të vendosur në rolin e ofruesve kryesorë të ushqimit për familjet e tyre. Pavarësisht sfidave të lundrimit të linjave të mbushura me njerëz dhe burimeve të pakta, ai krenohet me aftësinë e tij për të manovruar nëpër këto pengesa.

Pas kthimit në shtëpi, Muhamedi ia dorëzon ushqimin e mbledhur nënës së tij, Samara, e cila ia shpërndan familjes. E dobësuar dhe e kequshqyer, Samar zbulon betejën e saj me kancerin e kockave, duke e bërë atë të paaftë të ecë pa u lodhur dhe në nevojë të madhe për trajtim mjekësor dhe ushqim të duhur.

Si shumë të tjerë, familja e Samara iku në Rafah nga shtëpia e tyre e mëparshme në Khan Younis pasi u sigurua për sigurinë nga Forcat e Mbrojtjes të Izraelit (IDF). Megjithatë, ndërkohë që konflikti po e prek Rafahun, strehimi i tyre bëhet gjithnjë e më i rreëzikuar, i shoqëruar nga mungesa e burimeve dhe kërcënimi i vazhdueshëm i dhunës.

Jetesa e përditshme ofron poshtërime të pamëshirshme në një vend ku 1.5 milionë njerëz – pesë herë më shumë se popullsia normale – janë të grumbulluar pranë kufirit egjiptian.

Me 85% të popullsisë së Gazës tani të zhvendosur, sasia e ndihmës që hyn në këtë enklavë nuk është aspak afër asaj që nevojitet.

Sipas Kombeve të Bashkuara (OKB), kërkohen pesëqind kamionë ndihma në ditë. Mesatarja ditore ka qenë nëntëdhjetë.

Në Gaza, organizatat bamirëse po përdorin furnizimet e tyre të mbetura ushqimore për të ofruar ndihmë për ata që kanë nevojë. Mahmoud Al-Quishawi nga shoqata bamirëse me bazë në SHBA Pious Projects of America thekson përpjekjet e tyre të vazhdueshme për të mbështetur komunitetin, pavarësisht se po përballen me sfida të tilla si mungesa e gazit në shishe për gatim. 

Situata përshkruhet si e tmerrshme dhe katastrofike, veçanërisht në Gazën veriore, ku janë shfaqur raporte për fëmijë që vdesin nga kequshqyerja. 

Sipas Action Aid, një numër i konsiderueshëm fëmijësh janë të kequshqyer në mënyrë akute, gjë që tregon një rënie drastike të statusit ushqimor të popullsisë brenda vetëm tre muajve. 

Profesionistët mjekësorë nënvizojnë kequshqyerjen dhe infeksionet e përhapura tek fëmijët, duke nënvizuar rrethanat e tmerrshme me të cilat përballen civilët në Gaza, të cilët janë të bllokuar mes konfliktit dhe urisë.

Situata në Gaza bëhet gjithnjë e më e rëndë, me shumicën dërrmuese të popullsisë së saj të zhvendosur dhe përpjekjet për ndihma janë shumë larg nevojës urgjente. 

Mes kësaj krize, historia e Mohammedit shërben si një kujtesë prekëse e gjendjes së vështirë me të cilën përballen civilë të panumërt, të bllokuar mes shkatërrimeve të luftës dhe spektrit të urisë./BBC