Revista Time: Brenda Programit të Shtëpisë së Bardhë për t’i shpërndarë informacionet sekrete të Amerikës

Në pasditen e 27 shtatorit (2023), një ekspert për Ballkanin në Shtëpinë e Bardhë mori një telefonatë shqetësuese nga një agjenci e inteligjencës së SHBA-së në të cilën thuhej se forcat serbe po grumbulloheshin përgjatë kufirit të vendit të tyre me Kosovën, vend ky ku Aleanca Veriatlantike – NATO, po e mirëmban një paqe të brishtë që nga lufta e përgjakshme e vitit 1999.

Tri ditë më parë, më shumë se dy duzina serbë të armatosur kishin vrarë një zyrtar policie kosovar në një sulm të armatosur. Tani Serbia po vendoste armatim të rëndë dhe trupa. “Ishim shumë të shqetësuar se Serbia mund të përgatitej për ta nisur një pushtim ushtarak”- thotë një zyrtar i Këshillit të Sigurisë Kombëtare (NSC).

Dilema qëndronte në përcaktimin e kursit të veprimit. Pavarësisht muajve të përshkallëzimit të tensioneve në një zonë të largët të Evropës Juglindore, mbulimi mediatik mbeti i mangët. Përpjekjet diplomatike të udhëhequra nga Britania e Madhe, Italia dhe vende të tjera me trupa të dislokuara në Kosovë kishin rezultuar të paefektshme në shuarjen e trazirave. Me Uashingtonin të preokupuar me trazirat e Kongresit dhe që pjesa më e madhe e Evropës i jepte përparësi mbështetjes së qëndrueshme për Ukrainën, pak vëmendje iu kushtua situatës që po vlonte atje. Prandaj, në përpjekje për ta detyruar Serbinë të de-përshkallëzohet, Këshilltari i Sigurisë Kombëtare të SHBA Jake Sullivan e autorizoi kërkesën e ekipit të tij evropian për t’i deklasifikuar disa aspekte të ngritjes ushtarake serbe për zbulim publik.

Drejtoria e Inteligjencës NSC i rishikoi specifikat konfidenciale të grumbullimit për t’i fshehur burimet dhe metodat e inteligjencës. Më pas, kërkesa u transmetua me email të klasifikuar në zyrën e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare (ODNI) në Virxhinia Veriore. Më 29 shtator 2023, pas një përleshjeje dyditore për ta finalizuar procesin e deklasifikimit, zëdhënësi i NSC John Kirby mblodhi një telefonatë të improvizuar në Zoom me anëtarët e trupit të shtypit të Shtëpisë së Bardhë. Gjatë thirrjes, Kirby zbuloi informacione të përditësuara në lidhje me sulmin e 24 shtatorit (2023) ndaj zyrtarit të policisë kosovare dhe zbuloi dislokimin e fundit të ushtrisë serbe, i cili përfshinte artileri të avancuar, tanke dhe njësi të mekanizuara të këmbësorisë. Ndërkohë që mbulimi mediatik u rrit, kombet evropiane u mblodhën së bashku me SHBA-në për të ushtruar presion të ri diplomatik mbi Serbinë, me Mbretërinë e Bashkuar që njoftoi një dislokim shtesë të trupave në Kosovë. Brenda pak ditësh, trupat serbe filluan tërheqjen. Deklasifikimi dhe shpërndarja e lëvizjeve të trupave serbe ilustron një qasje të re të adoptuar nga Shtëpia e Bardhë në përdorimin e inteligjencës, që rrjedh nga reagimi i SHBA ndaj konfliktit në Ukrainë.

Duke filluar nga vjeshta e vitit 2021, ndërkohë që agjencitë e inteligjencës amerikane u binden gjithnjë e më shumë për përgatitjet e Rusisë për pushtim, Sullivan bashkëpunoi me Drejtorin e Inteligjencës Kombëtare Avril Haines dhe drejtorin e CIA-s William Burns për t’i “ulur” specifikat e klasifikuara në lidhje me veprimet e Moskës. “Ne u përballëm me informacione shqetësuese”- vëren Maher Bitar, koordinator i NSC për inteligjencën dhe politikën e mbrojtjes, “dhe ne e kuptuam imperativin për t’i parashikuar veprimet e ardhshme të rusëve”.

Më shumë se dy vjet më vonë, Shtëpia e Bardhë ka krijuar një iniciativë të gjerë që synon zbulimin e informacionit të klasifikuar kur ai përputhet me objektivat strategjike. Sipas më shumë se një duzinë zyrtarësh aktualë dhe ish zyrtarësh të Shtëpisë së Bardhë dhe të sigurisë kombëtare që folën me TIME, zyrtarët e Shtëpisë së Bardhë u ndeshen me inteligjencë që dëshironin t’i publikojnë rreth një herë në javë. Ata kërkojnë miratimin nga Sullivan për të vazhduar tutje. Personeli i inteligjencës në NSC i paraqet kërkesat ODNI-së, e cila më pas i përpunon ato, duke u koordinuar me krijuesit origjinalë të informacionit për ta finalizuar gjuhën e qartë. “Përcaktimi përfundimtar nëse do të autorizohet apo të mbahet një pjesë e caktuar e informacionit varet nga profesionistët e komunitetit të inteligjencës”- ka thënë Sullivan.

Motivimi pas programit, thonë zyrtarët, është se ai funksionon. Deklasifikimi strategjik ia ka mohuar presidentit rus Vladimir Putin “narrativat e rreme”- tha Burns në një fjalim verën e kaluar, “duke e vënë atë në pozicionin e pakëndshëm dhe të pamësuar të të qenit në disavantazh”.

Përpjekja është zgjeruar përtej Rusisë. Shtetet e Bashkuara e kanë deklasifikuar inteligjencën për t’i zbutur sulmet kineze në ngushticën e Tajvanit, për t’i bërë presion Iranit që ta ndalojë furnizimin me armë për Houthit që sulmojnë anijet në Detin e Kuq dhe për t’i kundërshtuar pretendimet e rreme të Hamasit për sulmet izraelite. “Ky është një ndryshim loje”- thotë Kirby. “Shpresoj që të mos e rikthejnë situatën prapa”.

Praktika e deklasifikimit dhe zbulimit në mënyrë selektive të inteligjencës nga SHBA ka vazhduar për aq kohë sa janë mbledhur inteligjenca, sipas zyrtarëve aktualë dhe të mëparshëm të inteligjencës. Megjithatë, ata vërejnë se iniciativa e administratës Biden për ndarjen e sekretit ndryshon në disa aspekte kyçe. Më parë, ODNI mund të merrte një ose dy kërkesa për ta reduktuar informacionin e klasifikuar në muaj, por tani ajo ndonjëherë merr kërkesa të shumta në një ditë të vetme.

Ndërkohë që agjencitë e tjera i janë bashkuar përpjekjeve për deklasifikimin, shumica e koordinimit buron nga Shtëpia e Bardhë. Në vend që të nxjerrin në mënyrë sporadike zbulime të izoluara të inteligjencës, zyrtarët e NSC bashkojnë pjesë të shumta të informacionit të klasifikuar me burime të inteligjencës të disponueshme publikisht, si pamjet komerciale satelitore, llogari nga blogerët në fushën e betejës dhe artikuj lajmesh. Këto paketa të kombinuara ngjajnë me raportet gjithëpërfshirëse të inteligjencës që marrin çdo mëngjes. “Megjithëse kjo praktikë është kryer në fragmente gjatë viteve”- vëren ish-zëdhënësi i CIA-s, Bill Harlow, “këtë herë, është më strategjike dhe e orkestruar me përpikëri”.

Jo të gjithë e shohin këtë zhvillim pozitivisht. Kritikët e vënë theksin tek historiku i qeverisë amerikane për përdorimin selektiv të inteligjencës për t’i mashtruar si entitetet e huaja ashtu edhe amerikanët, veçanërisht gjatë Luftës së Ftohtë dhe në prag të pushtimit të Irakut në vitin 2003. Brenda komunitetit të inteligjencës amerikane, i cili tradicionalisht ruhet për informacionin e tij të klasifikuar, ka thirrje për ta kufizuar programin në konfliktin ukrainas. Ekzistojnë shqetësime në të gjitha linjat partiake se një iniciativë propagandistike e mbikëqyrur nga Shtëpia e Bardhë mund të shfrytëzohet potencialisht për përfitime personale ose politike. “Tani e posedojmë këtë mjet deklasifikimi, i cili, nëse përdoret nga individë të gabuar, paraqet rreziqe të mëdha”- paralajmëron një ish-zyrtar i CIA-s.

Megjithatë, peizazhi i informacionit të klasifikuar po evoluon dhe Shtetet e Bashkuara po përpiqen të përshtaten. Sipas një dokumenti të inteligjencës amerikane të botuar vitin e kaluar nga Washington Post, Rusia i ka përmirësuar ndjeshëm taktikat e saj të propagandës në mediat sociale që nga viti 2016, në masën që vlerëson se vetëm 1% e ushtrisë së saj robot identifikohet në platforma si X dhe TikTok. Për më tepër, Instituti amerikan kërkimor Rand Corp kohët e fundit raportoi se Kina po e përdor inteligjencën artificiale të përparuar në përpjekjet e saj propagandistike. Mbrojtësit argumentojnë se ndarja e informacionit të klasifikuar të Amerikës me botën përpara se kundërshtarët të përpiqen t’i manipulojnë dhe minojnë demokracitë është një nga mënyrat më efektive për t’iu kundërvënë përpjekjeve të tilla. “Ne kemi mësuar se ju mund t’i zhvlerësoni paraprakisht gënjeshtrat nëse i parashikoni ato”- pohon Kirby. “Ne mbesim përpara tyre”.

Në të njëjtën kohë, përhapja e informacionit të klasifikuar do të thotë se sekretet e Amerikës vlejnë më pak se sa vlenin më parë – dhe janë më të vështira për t’u mbajtur. Komuniteti i inteligjencës së Shteteve të Bashkuara e absorbon ekuivalentin e 29 petabajt ose 500 miliardë faqe informacione çdo ditë, klasifikon dhjetëra miliona dokumente në vit dhe prodhon rreth 50,000 raporte të klasifikuara çdo vit, sipas Agjencisë së Sigurisë Kombëtare, Arkivit Kombëtar dhe raportimit për publikun. Të akuzuarit që zbuluan të dhëna masive, Edward Snowden dhe Airman First Class Jack Teixeira ishin të dy punonjës të IT-së të punësuar për të menaxhuar atë oqean inteligjence. Presidentët Joe Biden dhe Donald Trump janë përballur me hetime të këshilltarëve specialë për trajtimin e tyre të ngathët të informacionit të klasifikuar. Përpjekja e Amerikës për të ruajtur në mënyrë të sigurt miliarda sekrete po bie nga maja e zinxhirit të inteligjencës në fund. Siç tha gjykatësi Potter Stewart në çështjen Pentagon Papers, “Kur gjithçka klasifikohet, atëherë asgjë nuk klasifikohet, dhe sistemi bëhet i tillë që të shpërfillet nga cinikët ose të pakujdesshmit dhe të manipulohet nga ata që synojnë të mbrojnë ose promovojnë veten e tyre”.

Rezultati është një përzierje e dëmshme e mosbesimit publik dhe sigurisë së komprometuar. Sipas një sondazhi të kryer nga Universiteti i Teksasit, përqindja e amerikanëve që besojnë se komuniteti i inteligjencës ruan privatësinë dhe liritë e tyre civile ka rënë nga 52% në vitin 2020 në 44% në vitin 2022. Pas zbulimeve në lidhje me abuzimet nga FBI, Kongresi po përballet me sfida në rinovimin e programit kontestues të seksionit 702 të mbikëqyrjes masive. Qeveria pohon se ky program është krucial për luftimin e kërcënimeve të ndryshme, duke filluar nga trafikimi i fentanilit te terrorizmi e deri te spiunazhi nga operativët kinezë.

Në përpjekjet e saj për ta deklasifikuar informacionin, Shtëpia e Bardhë beson se ajo e mban çelësin për adresimin e tri çështjeve kryesore: dezinformimin, klasifikimin e tepruar dhe mosbesimin e publikut. Sipas Sullivan, ky përfaqëson një hap premtues përpara në adresimin e këtyre sfidave. Ai gjithashtu pranon nevojën për përsosje të vazhdueshme pasi ato fitojnë më shumë njohuri me kalimin e kohës. Narrativa që e rrethon zhvillimin e iniciativës së administratës Biden për ta ndarë informacionin e klasifikuar dhe kërkimin e vazhdueshëm për përdorimin e tij të sigurt nënvizon e distancën e konsiderueshme që qeveria e SHBA duhet ende ta mbulojë.

Objektivi fillestar i zyrtarëve amerikanë të angazhuar në ndarjen e informacionit të klasifikuar ishte tek Vladimir Putin. Në mesin e tetorit 2021, figura të larta të sigurisë kombëtare e informuan Presidentin, Sullivanin dhe zyrtarë të tjerë të Shtëpisë së Bardhë për inteligjencën që i shfaq përgatitjet e Rusisë për një pushtim të mundshëm të Ukrainës. Përgjigja fillestare e Sullivan ishte befasuese, e ndjekur me shpejtësi nga një vendosmëri për ta hartuar një strategji për ta parandaluar një përshkallëzim të tillë. Presidenti Biden vendosi ta dërgojë Burns, një diplomat me përvojë dhe ish-ambasador në Rusi, për t’iu drejtuar drejtpërdrejt Putinit. “Ne donim t’u tregonim rusëve se ishim të vetëdijshëm për planifikimin e tyre për ta nisur një pushtim të Ukrainës, në mënyrë që t’i shpërdoronim ata nga ideja se mund ta kishin elementin e befasisë”- thotë Eric Green, ish drejtor i lartë për Rusinë dhe Azia Qendrore në NSC. “Por ne gjithashtu donim të siguroheshim që ajo që Bill Burns tha nuk ishte djegie e burimeve dhe metodave”. Rezultati ishte një “zvogëlim” ose deklasifikimi i pjesshëm i informimit të Sullivan dhe udhëheqësit të lartë të U.S. zyrtarët kishin marrë, kujton Green.

Burns përfundoi duke u përballur me Putinin nga distanca në fillim të nëntorit, duke e kontaktuar atë me telefon në qytetin turistik të Soçit nga zyra në Moskë e këshilltarit për politikën e jashtme të Presidentit rus. Shefi i spiunazhit i Shteteve të Bashkuara u largua nga Rusia me ndjenjën se nuk kishte bërë asnjë përparim. Hapi tjetër ishte përpjekja për t’i bashkuar aleatët e Amerikës pas përpjekjes për ta penguar një pushtim.

Gjatë kthimit nga Rusia, ekipi i SHBA-së e siguroi Bashkimin Evropian dhe partnerët e NATO-s me një informim gjithëpërfshirës mbi inteligjencën e mbledhur. Evropianët shprehën skepticizëm. Sipas një zyrtari të lartë të inteligjencës amerikane, “Francezët, gjermanët dhe të tjerët mendonin se ne priremi të reagonim tepër ndaj çështjeve të tilla. Ata besonin se Rusia do të humbiste shumë në rast të një pushtimi në Ukrainë”. Pasi dëgjoi këto dyshime nga partnerët evropianë, Biden, siç tregohet nga Haines në një intervistë të vitit 2023 me Politico, u përgjigj: “Në rregull, është koha për të vepruar. Duhet të fillojmë me ndarje të inteligjencës”.

Në krye të përpjekjeve ishin Sullivan dhe zëvendësi i tij në NSC, Jon Finer. Ish-gazetarët e kuptuan rëndësinë e të qenit proaktiv, veçanërisht për të qenë të parët që shpërndanin informacionin. Green e vuri theksin tek domosdoshmëria morale pas vendimit të tyre, duke e përmendur një detyrë për ta informuar publikun për mundësinë monumentale me të cilën u përballën. Duke i pasur parasysh pasojat e mundshme, mbajtja e fshehtë e një informacioni të tillë kritik u konsiderua e papranueshme.

Grupi zgjodhi t’i deklasifikojë provat që zbulojnë lëvizjet e trupave ruse pranë kufijve të Ukrainës. Ata përdorën pamje komerciale satelitore që e vërtetonin grumbullimin e trupave të vëzhguara nga platformat e inteligjencës amerikane. Kjo dëshmi, së bashku me detaje befasuese nga konferencat dhe informacionet publike, u përpilua me ndihmën e komunitetit të inteligjencës për ta krijuar një version të deklasifikuar. Kjo paketë më pas iu dorëzua Shane Harris, një gazetare veterane e inteligjencës në Washington Post. Storia u shfaq më 3 dhjetor, duke i nxitur mediat e tjera ta mbulojnë grumbullimin e trupave. Pavarësisht mohimeve ruse, diskursi publik në lidhje me potencialin për pushtim pësoi një ndryshim të rëndësishëm. NSC e konsideroi këtë lëvizje si një sukses.

Ata vendosën të ndërmarrin veprime të mëtejshme. Në janar, inteligjenca amerikane zbuloi përgatitjet në rritje për një operacion të rremë të planifikuar nga Moska për ta arsyetuar pushtimin. Komuniteti i inteligjencës raportoi se Rusia po përgatitej për ta orkestruar një sulm në Ukrainën lindore separatiste, të kompletuar me viktima të fabrikuara. Pas një paralajmërimi të përgjithshëm, NSC e përpiloi një paketë më gjithëpërfshirëse dhe mori lejen për lëshimin e saj. Më 3 shkurt, sekretarja e atëhershme e shtypit e Shtëpisë së Bardhë, Jen Psaki dhe zëdhënësi i atëhershëm i Departamentit të Shtetit, Ned Price, i informuan gazetarët mbi komplotin.

Megjithatë, jo të gjithë ishin të bindur. Matt Lee, korrespondent i Departamentit të Shtetit në Associated Press, i vuri në dyshim provat që e mbështesin nocionin e një filmi propagandistik në prodhim. Price, duke iu përmbajtur pikave të tij të bisedës, përsëriti pretendimin pa ofruar prova shtesë. Ky shkëmbim fitoi vëmendje të gjerë, duke i nënvizuar sfidat me të cilat përballet kjo qasje. NSC arriti në përfundimin se deklasifikimi do të ishte efektiv vetëm nëse mund ta tejkalojë skepticizmin që rrjedh nga rastet e kaluara të keqpërdorimit të inteligjencës dhe propagandës.

Pavarësisht paralajmërimeve, rusët vazhduan me operacionin e tyre fals. Më 18 shkurt, një shpërthim tronditi rajonin pro-rus-separatist të Donetskut, duke i nxitur liderët lokalë t’i bëjnë thirrje Moskës për ndërhyrje ushtarake. Megjithatë, për shkak të konferencave të Shtëpisë së Bardhë, preteksti rus nuk arriti të merrte mbështetje diplomatike. Sipas disa raporteve, zbulimi parandalues e vonoi pushtimin rus. “E dimë se pushtimi është shtyrë për të paktën një javë”- tha Kirby.

Megjithatë, një gjë e tillë nuk e pengoi plotësisht pushtimin. Tanket ruse i shkelën kufijtë e Ukrainës në fund të shkurtit 2022, duke kapur zona të mëdha territori në rajonet lindore dhe duke përparuar deri në një distancë prej disa kilometrash nga pallati presidencial në Kiev. Si përgjigje, informatorët klandestinë në Uashington i zgjeruan përpjekjet e tyre.

Zyra e Drejtorit të Inteligjencës Kombëtare (ODNI) ndodhet në Liberty Crossing, një kompleks periferik në Virxhinian veriore. I fshehur pas një argjinature, pemëve dhe pikave të kontrollit të sigurisë, kompleksi përbëhet nga dy ndërtesa imponuese prej çeliku dhe xhami në formë L dhe X. Që nga viti 2008, ai ka shërbyer si qendër për komunitetin e inteligjencës, duke i konsoliduar përpjekjet e 18 agjencive të ngarkuara me mbledhjen dhe analizimin e sekreteve të Amerikës pas sulmeve të 11 shtatorit.

Brenda hollit dykatësh të ndërtesës në formë L, rreshtat e rrotullave të sigurisë dhe ashensori të çojnë në zyrën përgjegjëse për menaxhimin e informacionit brenda komunitetit të inteligjencës. Pavarësisht nga madhësia e tij modeste, me më pak se 10 zyrtarë në detyrë, ai trajton një vëllim të konsiderueshëm kërkesash për deklasifikim. Fillimisht që buronin nga Biden, Sullivan dhe Shtëpia e Bardhë përmes emaileve të klasifikuara, kërkesat u zgjeruan për të përfshirë parashtresa nga agjenci dhe departamente të tjera. ODNI u përmbajt nga zbulimi i ndarjes midis kërkesave për qëllime jopublike ose të fshehta dhe atyre për deklasifikimin e plotë dhe lëshimin zyrtar.

Për të menaxhuar rritjen e kërkesave, NSC zbatoi një proces të organizuar. Degradimet e propozuara duhej të përputheshin me objektivat strategjikë specifikë, të tillë si mbështetja e suksesit të Kievit në fushën e betejës, forcimi i NATO-s dhe shmangia e përfshirjes së drejtpërdrejtë të SHBA-së në luftë. Këto kërkesa duhej të bazoheshin në vlerësime me besim të lartë, duke i shmangur grackat e dështimeve të mëparshme të inteligjencës me besim të ulët ose të mesëm. Sullivan i miratoi afërsisht dy të tretat e kërkesave të tilla, siç u konfirmua nga Kirby dhe zyrtarë të tjerë të Shtëpisë së Bardhë.

Megjithatë, jo të gjitha palët ishin entuziaste për t’i ndihmuar përpjekjet e deklasifikimit. Zyrtarët e inteligjencës, të cilët fillimisht e klasifikuan informacionin, hezituan ta deklasifikonin atë, sipas zyrtarëve të përfshirë në proces. Megjithatë, Sullivan gjeti një aleat tek Haines, një avokat dhe fizikant me interesa të ndryshme, duke përfshirë zotërimin e një librarie indie dhe rindërtimin e pajisjeve elektronike dhe avionëve. Haines theksoi rëndësinë e një sistemi që lehtëson shkëmbimin e informacionit dhe domosdoshmërinë e burimeve për rishikimin, uljen ose deklasifikimin e inteligjencës.

Me kalimin e kohës, ODNI zhvilloi një sistem të efektshëm për t’i përshpejtuar përgjigjet dhe për t’i mbajtur të dhënat e kërkesave dhe autorizimeve për deklasifikimin. Shablloni përfshin detaje thelbësore si data e kërkesës, afati, kërkuesi, përdorimi i targetuar, gjuha e propozuar e pastruar, burimi i inteligjencës dhe arsyetimi për deklasifikimin. Ndërsa kërkesat tipike mund të duhen javë për t’u përpunuar, shpejtësia tani varet pjesërisht nga ndjeshmëria e inteligjencës së përfshirë, sipas një zyrtari të njohur me procesin.

Në disa raste, miratimi arriti tek Burns ose udhëheqës të tjerë të agjencive të inteligjencës, me shqetësimin parësor mbrojtjen e burimeve dhe metodave. Shtëpia e Bardhë përshtati qasjen e saj, duke u përmbajtur nga kërkesa për deklasifikimin e raporteve të plota dhe të përfunduara dhe në vend të kësaj u fokusua në fakte, harta dhe grafika individuale. “Degradimi strategjik duhej të përputhej vërtet me objektivat strategjikë, nuk mund të përfshinte çdo pjesë taktike të inteligjencës”- vuri në dukje Sullivan. Me kalimin e kohës, pjesëmarrësit vunë re se udhëheqësit e programit brenda komunitetit të inteligjencës e kuptuan vlerën e informacionit të tyre të dezinfektuar që përdorej publikisht dhe u bënë mbështetës.

Kjo çoi në një rritje të përpjekjeve për deklasifikimin. Duke filluar nga marsi i vitit 2022, SHBA filloi të lëshonte informacione të inteligjencës në lidhje me mbështetjen e mundshme kineze për Rusinë, sulmet ruse në objektet e magazinimit të Ukrainës, bllokadën detare të Rusisë në Detin e Zi dhe përfshirjen e Iranit dhe Koresë së Veriut në konflikt. Sipas zyrtarëve të lartë të Shtëpisë së Bardhë, këto zbulime u plotësuan me informacione të disponueshme publikisht, duke përfshirë të dhënat detare, imazhet komerciale satelitore dhe aktivitetin e mediave sociale.

Për më tepër, ekipi i NSC e zgjeroi përdorimin e materialit të deklasifikuar. Përpara vizitës së kryetares së atëhershme të Dhomës së Përfaqësuesve, Nancy Pelosi në Tajvan në gusht të vitit 2022, Kirby paraqiti një analizë të deklasifikuar të komunitetit të inteligjencës për përgjigjet e mundshme kineze, si provokimet ushtarake si gjuajtjet me raketa në ngushticën e Tajvanit. Objektivi ishte ta zbuste tronditjen e çdo hakmarrjeje të Pekinit për vizitën e Pelosit, siç u tha nga një zyrtar i lartë i Shtëpisë së Bardhë.

Në raste të caktuara, miratimi u shtri deri tek Burns ose udhëheqës të tjerë të agjencive të inteligjencës, me shqetësimin kryesor që ishte ruajtja e burimeve dhe metodave. Shtëpia e Bardhë e përshtati qasjen e saj, duke mësuar të përmbahet nga kërkesa për deklasifikimin e raporteve të plota, të finalizuara, në vend të kësaj duke u fokusuar në fakte, harta dhe grafika individuale. “Minimizimi strategjik duhej të përputhej vërtet me objektivat strategjikë; nuk mund të përfshinte çdo pjesë taktike të inteligjencës”- vuri në dukje Sullivan. Me kalimin e kohës, të përfshirët vunë re se udhëheqësit e programeve brenda komunitetit të inteligjencës e kuptuan vlerën e informacionit të tyre të dezinfektuar që përdorej publikisht dhe u bën mbështetës.

Kjo çoi në një përshkallëzim të përpjekjeve për deklasifikimin. Duke filluar nga marsi i vitit 2022, SHBA filloi të lëshonte informacione të inteligjencës në lidhje me mbështetjen e mundshme kineze për Rusinë, sulmet ruse në objektet e magazinimit të Ukrainës, bllokadën detare të Rusisë në Detin e Zi dhe përfshirjen iraniane dhe koreano-veriore në konflikt. Sipas zyrtarëve të lartë të Shtëpisë së Bardhë, këto zbulime u kombinuan me informacione të disponueshme publikisht, duke përfshirë të dhënat detare, imazhet komerciale satelitore dhe aktivitetin e mediave sociale.

Për më tepër, ekipi i NSC zgjeroi përdorimin e materialit të deklasifikuar. Përpara vizitës së kryetares së atëhershme të Dhomës së Përfaqësuesve, Nancy Pelosi në Tajvan në gusht 2022, Kirby informoi një analizë të deklasifikuar të komunitetit të inteligjencës për përgjigjet e mundshme kineze, si provokimet ushtarake si gjuajtjet me raketa në ngushticën e Tajvanit. Objektivi ishte zvogëlimi i vlerës shokuese të çdo hakmarrjeje të Pekinit për udhëtimin e Pelosit, siç u tha nga një zyrtar i lartë i Shtëpisë së Bardhë.

Shtetet e Bashkuara kanë përdorur taktika të deklasifikimit edhe gjatë konfliktit Izrael-Hamas. Sipas një zyrtari nga Këshilli i Sigurisë Kombëtare (NSC), Shtëpia e Bardhë bëri dy raste të minimizimit të inteligjencës në lidhje me përdorimin e supozuar të Hamasit të Spitalit Al-Shifa në Gaza si një qendër komanduese ushtarake. Kjo u bë “për të ndihmuar në shpjegimin e njerëzve se si [luftëtarët e Hamasit] janë ngulitur thellë brenda popullatës civile”. Përveç kësaj, në fund të dhjetorit, Shtëpia e Bardhë e deklasifikoi inteligjencën që tregon transferimin e dronëve dhe raketave të navigimit nga Irani te militantët Houthi në Jemen. Këto armë thuhet se përdoreshin për t’i shenjëstruar anijet në Detin e Kuq. Edhe mbështetësit më të zjarrtë të programit e pranojnë se rezultatet janë të ndryshme. Finer, komandanti i dytë i Sullivanit, zbuloi në një konferencë të inteligjencës në korrik se ndërsa programi ka qenë i suksesshëm në pengimin e marrëveshjeve ruse të armëve me Kinën dhe Iranin, si dhe në mbledhjen e mbështetjes për akuzat për krime lufte në Hagë, efektiviteti i tij ka qenë jokonsistent. Pavarësisht përpjekjeve disamujore për ta ulur nivelin e inteligjencës për t’i parandaluar transferimet e armëve nga Koreja e Veriut në Rusi dhe përpjekjet për t’i bërë presion Iranit që të ndërpresë mbështetjen ushtarake për Houthis, këto nisma kanë dështuar.

Në fund të janarit 2023, Kirby mori një letër nëpërmjet korrierit me vulë postare nga Shën Petersburg. I rritur në Shën Petersburg, Florida, ai fillimisht mendoi se letra mund të lidhej me pronën e tij atje. Pas një inspektimi më të afërt, ai kuptoi se e kishte origjinën nga Rusia veriperëndimore, dhe jo në pjesën juglindore të SHBA-së. Ishte një shënim i shtypur ku shkruhej: “I nderuar zoti Kirby, a mund të sqaroni ju lutem se çfarë krimi ishte kryer nga PMC Wagner?”. Ishte i nënshkruar nga Yevgeny Prigozhin.

Ky shkëmbim shënoi një moment të rëndësishëm në konfliktin propagandistik SHBA-Rusi: komunikim i drejtpërdrejtë midis kundërshtarëve në fushën e informacionit. Prigozhin, i cili udhëhoqi Grupin Wagner, një forcë mercenare kyçe në Ukrainë, e kontaktoi Kirby vetëm disa ditë pasi Kirby kishte njoftuar në një konferencë shtypi në Shtëpinë e Bardhë se SHBA po e përcaktonte Wagnerin si një organizatë kriminale transnacionale dhe po vendoste sanksione ndaj grupit.

Përpara se ta merrte udhëheqjen e grupit mercenar, një nga sipërmarrjet e dukshme të Prigozhin ishte si një operativ global i dezinformimit. Në vitin 2016, ai i orkestroi fermat kryesore ruse të mashtrimit që depërtuan në mediat sociale të SHBA gjatë zgjedhjeve presidenciale, duke kontribuar në një fushatë propagandistike që arriti 126 milionë njerëz në Facebook, sipas të dhënave të kompanisë. Departamenti i Drejtësisë e paditi Prigozhinin për përfshirjen e tij në skemë. Reagimi i personalizuar i Prigozhin ndaj përcaktimit kriminal të Wagner-it e përforcoi besimin e Shtëpisë së Bardhë se deklasifikimi i kishte pajisur SHBA-në me një mjet të ri në betejën e vazhdueshme kundër propaganduesve rusë. “Kjo tregoi se ne po depërtonim në mentalitetin e tij”- vëren Kirby.

Për më tepër, episodi nënvizon se sa dukshëm SHBA mbetet prapa në luftën propagandistike. Që nga viti 2016, Moska i ka zgjeruar dhe rafinuar përpjekjet e saj për ta dominuar “mjedisin e informacionit” përmes propagandës së automatizuar. Nga fundi i vitit 2022, “Qendra Kryesore e Kërkimeve Shkencore Kompjuterike” e Rusisë e kishte zgjeruar rrjetin e saj të qindra mijëra robotëve të mediave sociale në atë masë sa ato u zbuluan në X, YouTube dhe TikTok më pak se 1% të rasteve, sipas një dokumenti top sekret i zbuluar nga Teixeira.

Sipas përkrahësve të luftës së informacionit të Amerikës, kërcënimi po përshkallëzohet. Regjimet autoritare si Irani, Koreja e Veriut dhe Kina kanë hyrë në lojë. Udhëheqësi i Kinës, Xi Jinping, e ka mbrojtur përdorimin e shtuar të teknologjisë në formësimin e opinionit publik ndërkombëtar, ndërsa ushtria kineze ka eksploruar përdorimin e Inteligjencës Artificiale, IA, gjeneruese dhe modele të mëdha gjuhësore për ta automatizuar propagandën në një shkallë të gjerë, sipas një studimi të Rand të publikuar në shtator. Rezultati, pohojnë studiuesit, mund të jetë “një rrjet masiv robotësh që duket dhe sillet njerëzor”.

Efektiviteti i kësaj propagande të përmirësuar me IA mbetet i pasigurt. “Unë nuk mendoj se po e ndryshon mendjen e shumë njerëzve, por thjesht po përforcon atë që njerëzit tashmë mendojnë”- vëren James Steinberg, ish-zëvendës këshilltar për sigurinë kombëtare dhe dekan i Shkollës Johns Hopkins të Studimeve të Avancuara Ndërkombëtare. Të tjerët janë më të shqetësuar. “Ndërkohë që roli i IA në përcaktimin dhe formësimin e ‘hapësirës së informacionit’ rritet”- shkruan ish-Shefi Ekzekutiv i Google Eric Schmidt, ish-këshilltari i Sigurisë Kombëtare Henry Kissinger dhe dekani i MIT Daniel Huttenlocher në një libër të fundit thonë se, “perspektivat për shoqëri të lirë, madje edhe vullnetin e lirë, mund të ndryshohen”.

Për studiuesit e mbikëqyrjes së inteligjencës qeveritare, rreziku i vërtetë qëndron në reagimin e tepruar. Ndërkohë që Sullivan, Burns dhe Haines e mbrojnë efikasitetin e deklasifikimit në luftën kundër dezinformimit autokratik, të tjerë shprehin shqetësimin për një shfrytëzim potencialisht të koordinuar të fshehtësisë brenda Shtëpisë së Bardhë. “Ne nuk duam të pengojmë procesin e deklasifikimit”- thotë Mark Zaid, avokat i specializuar në çështjet e sigurisë kombëtare, “mirëpo  politizimi ose armatizimi i inteligjencës është më shqetësues tani se në çdo kohë tjetër në jetën tonë”.

Precedentët historikë u japin peshë shqetësimeve të tilla. Gjatë Luftës së Ftohtë, SHBA-ja e përdori inteligjencën e deklasifikuar për t’i mashtruar kundërshtarët dhe qytetarët e saj, sikurse atëherë kur zyrtarët pretenduan se forcat ruse ishin të vetëdijshme se po targetonin një avion civil kur rrëzuan fluturimin 007 të Korean Air Lines në vitin 1983. Në fillim të viteve 2000 , inteligjenca e SHBA-së deklasifikoi që përfundimisht rezultoi e rreme në lidhje me programin e armëve të shkatërrimit në masë të Sadam Huseinit për ta justifikuar pushtimin e Irakut. Kohët e fundit, operativët e kundërzbulimit të SHBA-së në FBI i dhanë besueshmëri një dosjeje jo të besueshme për Trump, më pas e informuan atë për të, duke çuar përfundimisht në publikimin e saj.

Trump kishte interpretimet e tij për dobinë e deklasifikimit. Ai e filloi mandatin e tij duke u zbuluar dy zyrtarëve rusë sekrete – që thuhet se janë marrë nga shërbimet e inteligjencës izraelite – për arsye që mbetën të paqarta. Në vitin 2019, ai postoi në Twitter fotografi me rezolucion të lartë, të supozuara të kapura nga një satelit spiun KH-11 shumë miliardë dollarësh, që përshkruanin një vend të dëmtuar të raketave iraniane. I akuzuar për sjelljen e sekreteve në resortin e tij Mar-a-Lago në Florida, Trump pohoi në mënyrë të rreme se mund t’i deklasifikonte dokumentet thjesht duke i konsideruar ato jo sekrete.

Megjithatë, ajo që ka shkaktuar telashe për Trump dhe Biden nuk është keqpërdorimi i deklasifikimit, por dështimi i tyre për ta mbrojtur informacionin e klasifikuar që ata kishin qasje. Prokurori i posaçëm Robert Hur arriti në përfundimin se Biden i solli qëllimisht dokumentet e klasifikuara në shtëpinë e tij në Wilmington dhe në zyrat në Delaware dhe Pensilvani. Hur zgjodhi të mos i ndiqte akuzat. FBI zbuloi dokumente të klasifikuara të shpërndara rreth Mar-a-Lago dhe këshilltari special Jack Smith e ka akuzuar Trumpin për pengimin e përpjekjeve të qeverisë për t’i marrë ato.

Ekspertët sugjerojnë se shkeljet e informacionit të klasifikuar nuk janë vetëm rezultat i gjenerimit pjellor të sekreteve të Amerikës, por rrjedhin edhe nga neglizhenca në trajtimin e tyre. Numri i saktë i sekreteve të prodhuara nga Amerika çdo vit mbetet i panjohur: numri u rrit nga mbi 5 milionë në vitin 2006 deri në 95 milionë në vitin 2012, pas së cilës qeveria pushoi së raportuari. Ish-zyrtarët e Departamentit të Mbrojtjes vlerësojnë se diku nga 50% deri në 90% të këtyre sekreteve nuk duhet të klasifikohen në radhë të parë. Zhvlerësimi i sekreteve amerikane është bërë aq ekstrem sa organizatorët e një videolojeje të njohur në internet, War Thunder, e cila përfshin skenarë ushtarakë të botës reale, i kanë paralajmëruar vazhdimisht pjesëmarrësit të mos ndajnë detaje të klasifikuara rreth sistemeve të armëve të paraqitura në një përpjekje për ta rritur realizmin e lojës.

A mund të ndihmojë gatishmëria e Shtëpisë së Bardhë për ta deklasifikuar inteligjencën për qëllime strategjike në adresimin e mbiklasifikimit? Avokatët argumentojnë se bëhet më e vështirë për agjencitë që ta justifikojnë fshehjen e sekreteve nga vitet 1950, kur spiunët e ditëve moderne janë më të adaptueshëm me të tyret. Në teori, inteligjenca artificiale mund të përdoret për ta krahasuar sasinë e madhe të sekreteve qeveritare me informacionin e disponueshëm publikisht. Bordi i Deklasifikimit të Inteligjencës Publike, një ent brenda Arkivit Kombëtar i përkushtuar për ta luftuar mbiklasifikimin, e mbrojti përdorimin e teknologjisë së re në një raport të vitit 2020, një qëndrim i miratuar nga Haines.

Megjithatë, do të ketë gjithmonë sekrete me vlerë të konsiderueshme ose origjinë të ndjeshme që kërkojnë mbrojtje. “Ndërkohë që sasia e informacionit të disponueshëm publikisht ka shpërthyer në thelb, kjo nuk do të thotë se epoka e sekreteve të mëdha ka mbaruar”- vëren Haines. Megjithatë, peizazhi i fshehtësisë është transformuar nga mbledhja masive e të dhënave dhe mediat sociale. Inteligjenca e klasifikuar, dikur e mangët dhe jashtëzakonisht e vlefshme për sigurinë kombëtare, tani mund ta përshkojë globin në pak minuta. Grupe si Bellingcat e kanë demonstruar efikasitetin e shpërndarjes së informacionit faktik në internet për t’i luftuar narrativat e rreme të përqafuara nga autokratët. Përkrahësit e deklasifikimit argumentojnë se për të nxjerrë vlerë nga të paktën disa nga moria e sekreteve të tij, qeveria e SHBA duhet t’i bëjë ato publike.

Kjo qasje mund të lehtësojë gjithashtu atë që është bërë një krizë e besimit të publikut në komunitetin e inteligjencës. Në një raport të vitit 2019, Inspektori i Përgjithshëm i Departamentit të Drejtësisë, Michael Horowitz, zbuloi se FBI ka abuzuar 17 herë me procesin e marrjes së mandateve për t’i vëzhguar amerikanët në ndjekje të ish-zyrtarit të fushatës Trump, Carter Page. Deri në vitin 2021, FBI kreu mbi 3 milionë kërkime mbi të dhënat e mbledhura nga amerikanët, përfshirë ata të përfshirë në trazirat e 6 janarit në Kapitol Hill dhe protestat e Black Lives Matter, pa urdhër, sipas një raporti të ODNI. Ndoshta nuk është befasuese që disa amerikanë u japin besim teorive konspirative, duke filluar nga pretendimet e Trump për një “shtet të thellë” të poshtër deri te pohimet e kandidatit presidencial Robert F. Kennedy Jr. se CIA ishte përgjegjëse për vdekjen e xhaxhait të tij.

Sullivan pretendon se deklasifikimi i përgjegjshëm mund të luajë një rol vendimtar në adresimin e kësaj krize besimi. “Të jesh në gjendje ta shikosh popullin amerikan në sy dhe të thuash, ‘Ne po e përcjellim këtë kërcënim, po e marrim seriozisht, po bëjmë diçka për të’- thotë ai “fut besim se qeveria e dikujt po e trajton në mënyrë efektive çështjen”. Disa ekspertë të inteligjencës e mbështesin rritjen e masave të transparencës dhe mbikëqyrjes, të tilla si fuqizimi i komiteteve dypartiake në Kapitol Hill, zbatimi i mbrojtjeve më të forta për sinjalizuesit dhe vendosja e rregulloreve në ODNI dhe Urdhrat Ekzekutiv nga Shtëpia e Bardhë në lidhje me procesin e deklasifikimit dhe mënyrën në të cilën informacioni zvogëlohet.

Megjithatë, në fund të fundit, Presidenti e ka autoritetin e gjerë për t’i deklasifikuar sekretet. Kjo e nënvizon rolin kryesor të besueshmërisë së komandantit të përgjithshëm në çdo përpjekje për ta përdorur ndarjen e sekreteve si një mjet për ta luftuar dezinformimin dhe për ta rivendosur besimin e publikut.

“Ajo që na dallon nuk është vetëm vetëveprimi, por qëllimi që qëndron prapa tij”- thotë Maher Bitar, koordinator i NSC. Apo, sikurse Edward R. Murrow, ish-korrespondenti i CBS News, i kthyer në transmetues qeveritar, i tha Kongresit në vitin 1963: “E vërteta është propaganda më e mirë”./Time.com

Përgatiti: Nuhi Shala