Meta bën gati abonimin në Facebook dhe Instagram për banorët e BE-së

Kompania Meta njoftoi të hënën se do t’u ofrojë përdoruesve në Europë një plan abonimi pa reklama për Facebook dhe Instagram në përputhje me rregulloret e Bashkimit Europian.

Plani i abonimit mujor për përdoruesit në Bashkimin Europian, Zonën Ekonomike Europiane dhe Zvicrën do të kushtojë 9.99 euro për përdoruesit online, ndërsa përdoruesit e iOS dhe Android do të duhet të paguajnë 12.99 euro në muaj.

Rregulloret e BE-së kërcënojnë ta kufizojnë aftësinë e Metës për t’i personalizuar reklamat për përdoruesit pa pëlqimin e tyre dhe mund ta dëmtojnë burimin kryesor të të ardhurave.

Rrjeti më i popullarizuar i mediave sociale në botë është nën presionin e legjislacionit anti-monopol në BE.

Në korrik, pronari i Meta Mark Zuckerberg humbi betejën e tij mbi kufizimet gjermane të të dhënave. Më pas, gjykata më e lartë e Europës e mbështeti mbikëqyrësin antitrust të Gjermanisë dhe fuqinë e saj për t’i hetuar shkeljet e privatësisë.

Meta u ofron përdoruesve një zgjedhje midis përdorimit të rrjetit falas me reklama dhe përdorimit të tij pa reklama me një abonim, gjë që mund t’i inkurajojë përdoruesit të zgjedhin opsionin e parë dhe kështu ta ndihmojë Meta-n t’i respektojë rregulloret pa ndryshuar biznesin e saj të reklamave dhe reklamave.

Në fillim të këtij viti, Meta u gjobit me 390 milionë euro nga Komisioni Irlandez i Mbrojtjes së të Dhënave. Zuckerberg u paralajmërua se ai nuk mund ta përdorte të ashtuquajturën “kontratë” si bazë ligjore për t’u dërguar reklama përdoruesve bazuar në aktivitetin e tyre në internet.

Kompania më vonë njoftoi se synon ta kërkojë pëlqimin nga përdoruesit në BE përpara se t’i lejojë kompanitë të kenë si objektiv reklamat, për t’i përmbushur kërkesat rregullatore në zhvillim në rajon./Dnevnik.hr

Përgatiti: Nuhi Shala