Studimi: Pothuajse 40% e njerëzve me demencë nuk janë në dijeni se e kanë atë

Rreth 36% e njerëzve me demencë në Angli nuk janë të vetëdijshëm se e kanë këtë sëmundje, sipas një raporti të ri nga Komisioni i Demencës.

Raporti i sugjeron gjërat që profesionistët e shëndetit dhe kujdesit mund t’i bëjnë për ta përmirësuar identifikimin e shenjave të hershme të demencës. Por çfarë mund të bësh nëse mendoni se partneri juaj e ka këtë gjendje? Dhe si mund ta hapësh temën me ta?

Nëse jeni të shqetësuar se partneri juaj ka demencë, këtu janë disa gjëra të dobishme për t’u ditur.

Demenca është një term për një sërë sëmundjesh (për shembull, Alzheimer) të cilat zhvillohen me kalimin e kohës (muaj dhe vite) dhe shkaktojnë probleme me kujtesën dhe arsyetimin, komunikimin, ndryshimet në personalitet dhe reduktimin e aftësisë së një personi për të kryer aktivitetet e përditshme, të tilla si pazari, larja, pagesa e faturave ose gatimi.

Demenca mund të shfaqet shumë ndryshe tek çdo person, kështu që ka të bëjë me të ditur se çfarë është normale për të dashurin tuaj. Një person i cili ka qenë gjithmonë i ndërgjegjshëm dhe i organizuar dhe përnjëherë fillon të zbulohet është shumë i ndryshëm nga një person me tru të shpërndarë që thjesht është pak më i shpërndarë.

Hidhërimi dhe stresi mund të ndikojnë në kujtesën, por nuk janë fillimi i demencës. Por ato gjithashtu mund ta maskojnë fillimin e demencës: ne e quajmë këtë “mbi-hije diagnostikuese”.

Ka edhe ndryshime të lidhura me moshën në njohje. Për shembull, na duhet më shumë kohë për të mësuar kur të rritemi. Por një ngjarje e vetme – pa marrë parasysh sa dramatike – nuk është domosdoshmërisht demencë. Bëhet fjalë për kërkimin e një modeli rënieje.

Nëse i shihni se këto ndryshime ndodhin në një hapësirë të shkurtër kohe (javë ose ditë), nuk ka gjasa të jetë demencë dhe mund të jetë diçka më serioze. Kjo kërkon një ekzaminim urgjent nga një mjek.

Frika më e madhe

Demenca është një nga frikërat më të mëdha të epokës sonë. Tmerri i humbjes së perceptuar të vetvetes mund t’i bëjë njerëzit ta shmangin diskutimin e çështjes, duke e diskutuar atë në një mënyrë të padobishme (siç është kritikimi ose poshtërimi pa dashje) ose diskutimi me të afërmit e tjerë, por jo me personin në të cilin po vërejnë ndryshime.

Me kalimin e kohës, kjo mund të shkaktojë zhvillimin e mungesës së besimit. Diskutimi i problemeve të kujtesës hapur me personin në momentin e dështimit të kujtesës ose nëse ai ngre shqetësimin është më e mira. Sigurisht, kjo kërkon guxim dhe na bën të përballemi me dobësinë tonë.

Ndonjëherë personi do të jetë në mohim ose nuk ka njohuri për problemet e kujtesës (kjo mund të jetë një simptomë e demencës, por jo gjithmonë). Nëse dikush ngre një shqetësim për problemet e tij të kujtesës, këshilla do të ishte që të mos e minimizoni këtë, pasi ndoshta duhej guxim për të pranuar shqetësimet e tyre.

Gjithashtu, shpjegimi se problemet e kujtesës mund të kenë të paktën në një farë mase shkaqe të kthyeshme do të thotë një vizitë te mjeku për t’i përjashtuar së paku këto është një hap i rëndësishëm. Mund të jetë gjithashtu inkurajuese t’i thuash personit: “Nëse ka diçka me kujtesën tuaj që do të përkeqësohet me kalimin e kohës, a do të dëshironit ta dini?” (Shumica e njerëzve i japin përgjigjie kësaj pyetjeje).

T’i bësh një vizitë Mjekut të Përgjithshëm

Nëse partneri juaj pranon ta vizitojë një mjek të përgjithshëm, është e dobishme të përgatiteni duke plotësuar një ditar për një javë me llojin e problemeve të kujtesës (ose të tjera) të përjetuara, çfarë po ndodhte në atë kohë dhe efektin e dështimit të kujtesës. Krejt kjo mund t’i shpjegohet një mjeku të përgjithshëm për t’a ndihmuar atë t’i kuptojë çështjet.

Kur njerëzit dëgjojnë edhe sugjerimin e fjalës demencë, ata përballen me pasigurinë se çfarë do të ndodhë me ta, çfarë do të humbasin, çfarë mund të vazhdojnë dhe ku do të përfundojnë. Këto pasiguri shpesh ndahen me anëtarët e familjes. Megjithatë, hulumtimet tregojnë se aspektet pozitive të diagnozës në kohë e tejkalojnë frikën me kalimin e kohës.

Në të njëjtën kohë, shpesh ka strese të vazhdueshme që kanë të bëjnë me dëmtimet e kujtesës ose konfuzionin. Me këto strese, jeta e përditshme mund të jetë e mundimshme, marrëdhëniet familjare mund të vuajnë dhe njerëzit mund ta kenë të vështirësi ta mbështesin njëri-tjetrin.

Të jesh i sinqertë dhe i hapur është politika më e mirë. Duke thënë se jemi në këtë së bashku, dua të ndihmoj, le të takohemi çdo gjë që të ndodhë kokë më kokë, mund të ndihmojë. Nëse një person bëhet rezistent, mund të ketë një anëtar tjetër të familjes që mund ta ndihmojë më mirë atë person./The Conversation

Përgatiti: Nuhi Shala