Këto janë ilaçet që shkatërrojnë jetën seksuale

Edhe pse medikamentet janë jashtëzakonisht të dobishëm në trajtimin e sëmundjeve dhe kushteve të ndryshme, ndonjëherë ato mund të shkaktojnë efekte anësore të padëshiruara – njëra prej të cilave mund të jetë mosfunksionimi seksual.

Mosfunksionimi seksual për shkak të ilaçeve mund të rezultojë në çrregullim të dëshirës, ose mungesë dëshire ose interes për seksin; çrregullimi i zgjimit, ose pamundësia për tu bërë ose qëndruar zgjuar gjatë aktivitetit seksual dhe çrregullime të orgazmës, vonesa ose mungesa e orgazmës. Për fat të mirë, duke folur me mjekun tuaj, ju mund t’i lehtësoni këto probleme, derisa vazhdoni të trajtoni gjendjen tuaj parësore. Bisedoni me mjekun tuaj nëse merrni ndonjë nga ilaçet e zakonshme, që ndikojnë në shtytjen e seksit.

Ilaçet kundër depresionit

Inhibitorët selektiv të rimarrjes serotonin (SSRI) janë antidepresantët më të përshkruar dhe mund të shkaktojnë frekuencën më të lartë të mosfunksionimit seksual, të ndjekur nga frenuesit monoamine oxidase (MAOI) dhe më pas antidepresantët triciklik. Antidepresantët mund të shkaktojnë ulje të shtytjes së seksit, impotencë, orgazmë të vonuar ose mungesë dhe shqetësime derdhjeje. Si pasojë, të njëjtat ilaçe zakonisht përshkruhen për t’i ndihmuar burrat të kapërcejnë derdhjen e parakohshme.

Në mënyrë që të ulni efektet që ilaçet kundër depresionit mund të kenë në jetën tuaj seksuale, mund të ushtroheni më shpesh dhe të bisedoni me mjekun tuaj për uljen e dozës tuaj ose kalimin në një ilaç të ndryshëm, siç janë Wellbutrin ose Viibryd, që mund të kenë një rrezik më të ulët të anës seksuale.

Antiepileptikët

Ilaçet e përdorura për të trajtuar epilepsinë si karbamazepinë, fenobarbital, fenitoin, primidon dhe acid valproik mund të shkaktojnë ulje të makinës seksuale, probleme në mbajtjen e ereksionit dhe numër më të ulët të spermës.

Nëse e shihni që ilaçi juaj po ndikon në jetën tuaj seksuale, pyesni mjekun tuaj për kalimin në një tjetër. Meqenëse ilaçe të ndryshme prekin njerëzit ndryshe, mund të zbuloni se ndryshimi i trajtimit zvogëlon efektet anësore të mosfunksionimit seksual.

Medikamente të presionit të gjakut

Pilulat e ujit (diuretikët) dhe bllokuesit beta, të dyja përdoren për trajtimin e presionit të lartë të gjakut, mund të shkaktojnë mosfunksionim të ngrerë tek burrat. Nëse efektet anësore seksuale si mosfunksionimi ereksion vazhdojnë, bisedoni me mjekun tuaj për ndërrimin e ilaçeve në frenuesit e enzimës konvertuese të angiotenzinës (ACE) ose bllokuesve të kanaleve të kalciumit që kanë më pak të ngjarë të ndikojnë në funksionin seksual. Ju gjithashtu mund të ndihmoni në rregullimin e presionit të lartë të gjakut përmes dietës dhe ushtrimeve.

Pilula të kontrollit të lindjes

Kontraceptivët oral mund të ulin nivelet e hormoneve seksuale në trupin e një gruaje, përfshirë testosteronin, i cili mund të ndikojë në epshin tuaj – si negativisht, ashtu edhe pozitivisht. Nëse keni probleme me epshin pasi të keni filluar kontrollin e lindjes, pyetni nëse provoni forma jo mjekësore, si një IUD, prezervativë ose diafragma, ose ndryshoni në një lloj tjetër të kontraceptivit oral.

Antipsikotikët

Antipikotikët e zakonshëm si haloperidoli, risperidoni, clozapina, olanzapina, quetiapine, amisulpride dhe aripiprazoli mund të ndikojnë në funksionin erektil, lubrifikimin, orgazmën, libidonin, derdhjen, zgjimin seksual dhe kënaqësinë e përgjithshme seksuale. Për shumë pacientë, përfitimet e marrjes së këtyre barnave tejkalojnë efektet anësore seksuale. Por, ka mënyra për të mbajtur një jetë seksuale të ngrohtë gjatë marrjes së këtyre ilaçeve, siç është përdorimi i ilaçeve shtesë si Viagra për të përmirësuar ereksionet. Ju gjithashtu mund të pyesni mjekun tuaj për uljen e dozës tuaj ose gjetjen e një ilaçi të ri me më pak efekte anësore. Asnjëherë mos ndaloni së marrë ndonjë ilaç antipsikotik pa folur më parë me mjekun tuaj.

Ilaçet për uljen e kolesterolit

Tegretol përdoret për të trajtuar të dy konfiskimet dhe çrregullimin bipolar, por mund të shkaktojë ulje të dëshirës seksuale dhe stimulim seksual. Nëse jeni duke përjetuar efekte anësore seksuale të Tegretol, provoni të flisni me mjekun tuaj për uljen e dozës suaj ose ndërrimin e ilaçeve./21Media