TikTok gjobitet me 345 milionë euro për shkeljen e ligjit të BE-së për të dhënat mbi llogaritë e fëmijëve

TikTok është gjobitur me 345 milionë euro për shkeljen e ligjit të BE-së për të dhënat në trajtimin e llogarive të fëmijëve, duke përfshirë dështimin për të mbrojtur përmbajtjen e përdoruesve të mitur nga publiku, raporton The Guardian.

Mbikëqyrësi irlandez i të dhënave, i cili rregullon TikTok në të gjithë BE-në, tha se aplikacioni video në pronësi kineze kishte kryer shkelje të shumta të rregullave të GDPR – Rregullorja e Përgjithshme e Mbrojtjes së të Dhënave.

Ai zbuloi se TikTok kishte shkelur GDPR duke vendosur llogaritë e përdoruesve fëmijë në një cilësim publik si parazgjedhje; dështimi për të ofruar informacion transparent për përdoruesit e fëmijëve; lejimi i një të rrituri që të hyjë në llogarinë e një fëmije në cilësimin e “çiftimit të familjes” për të mundësuar mesazhe direkte për moshat mbi 16 vjeç; dhe duke mos marrë parasysh siç duhet rreziqet që u vinin nën 13-vjeçëve në platformë, të cilët ishin vendosur në një mjedis publik.

Komisioni Irlandez i Mbrojtjes së të Dhënave (DPC) tha se përdoruesit e moshës 13 deri në 17 vjeç u drejtuan përmes procesit të regjistrimit në një mënyrë që rezultoi në vendosjen e llogarive të tyre publike – që do të thotë se çdokush mund të shohë përmbajtjen e një llogarie ose të komentojë mbi të – si parazgjedhje.

Ai zbuloi gjithashtu se skema e “çiftimit të familjes”, e cila i jep një të rrituri kontroll mbi cilësimet e llogarisë së fëmijës, nuk kontrollonte nëse i rrituri “i çiftuar” me përdoruesin fëmijë ishte prind apo kujdestar.DPC vendosi që TikTok, i cili ka një moshë minimale përdoruesi prej 13 vjeç, nuk e mori parasysh siç duhet rrezikun e paraqitur për përdoruesit e mitur që fituan akses në platformë.

Ai tha se procesi i përcaktimit publik sipas parazgjedhjes i lejonte kujtdo që të “shikonte përmbajtjen e mediave sociale të postuar nga ata përdorues”.Vendimi i DPC vjen pasi TikTok u gjobit me 12.7 milionë në prill nga rregullatori i të dhënave në Mbretërinë e Bashkuar për përpunimin e paligjshëm të të dhënave të 1.4 milion fëmijëve nën 13 vjeç, të cilët po përdornin platformën e tij pa pëlqimin e prindërve.

Komisioneri i informacionit tha se TikTok kishte bërë “shumë pak, nëse asgjë” për të kontrolluar se kush po përdorte platformën.TikTok tha se hetimi shqyrtoi konfigurimin e privatësisë së kompanisë midis 31 korrikut dhe 31 dhjetorit 2020 dhe tha se kishte adresuar problemet e ngritura nga hetimi. Të gjitha llogaritë ekzistuese dhe të reja të TikTok për 13 deri në 15 vjeç janë vendosur në private – që do të thotë se vetëm njerëzit e miratuar nga përdoruesi mund të shikojnë përmbajtjen e tyre – si parazgjedhje që nga viti 2021.

Përgatiti:Xheneta Murtezaj