ZPS shton materiale të reja në listën e dëshmive në gjykimin kundër krerëve të UÇK-së

Zyra e Prokurorit të Specializuar ka shtuar disa materiale të reja në listën e dëshmive për gjyqin kundër krerëve të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës (UÇK) Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi dhe Rexhep Selimi.

Kjo përfshin edhe 40 dëshmitarët e parë, si dhe ish-komandantë të tjerë të UÇK-së, si Fatmir Limaj dhe Haradin Balën.

Materialet, sipas Prokurorisë janë lënë jashtë nga gjyqtari i Procedurës Paraprake dhe është e rëndësishme që të pranohen nga Paneli i Trupit Gjykues.

Parashtresa, e cila është rreth 22 faqe, përshkruan Balën si të dyshuar të krimeve në Llapushnik.

Në dokumentin e paraqitur, më tej citohet një certifikatë e nënshkruar nga komandanti i Brigadës 314, e cila dëshmon se Haradin Bala ishte pjesë e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës nga prilli i 1998-s deri në shtatorin e 1999-s.

“IT-03-66 P9 është një certifikatë e nënshkruar nga komandanti i Brigadës 314 në 5 nëntor 1999, duke treguar se Haradin Balaj ishte anëtar i UÇK-së nga 8 Prill 1998 deri më 19 Shtator 1999. Haradin Balaj është një autor i dyshuar i krimeve në Llapushnik, objekti i ndalimit, në pranverë/verë 1998. Artikulli i propozuar u zbulua sipas Rregullës 102 (3) 114 dhe rëndësia e tij është nxitur gjatë shqyrtimeve të fundit të zbulimit. Prandaj, dokumenti është mjaftueshëm i rëndësishëm dhe në këtë fazë, nuk do të shkaktojë paragjykim të padrejtë për mbrojtjen” – thuhet në parashtresë.

ZPS tutje ka përshkruar se ka dokumente të sekuestruara nga shtëpia e Fatmir Limajt, i njohur si komandant “Çeliku”. Këto materiale kanë qenë nën zbatim gjatë bastisjeve të kaluara.

Sipas Prokurorisë, dokumentet tregojnë një organizim të brendshëm në UÇK, që ishte i bazuar në autoritetin e Shtabit të Përgjithshëm. Në shtojcë, organi i akuzës ka deklaruar se këto dokumente janë të policisë ushtarake të UÇK-së.

“Të dhënat e policisë ushtarake të UÇK-së, 115 U003-3354-U003-3358 përbëhet nga pesë faqe të ushtrisë bashkëkohore të UÇK-së dosjet e personelit të policisë, të cilat u sekuestruan në shtëpinë e Fatmir Limajt. Të dokumenti ishte zbuluar më parë sipas Rregullës 102(3) 116 dhe ishte vetëm në kontekst të përgatitjeve të fundit të provës që rëndësia e tij u rivlerësua. U003-3354-U003-3358 demonstron organizimin brenda UÇK-së dhe përpjekjet e anëtarëve të supozuar të NPK-së për të zbatuar autoritetin e Shtabit të Përgjithshëm. Prandaj, dokumenti është i mjaftueshëm rëndësisë dhe për shkak të natyrës dhe shtrirjes së tij të kufizuar, nuk shkaktohet asnjë paragjykim i padrejtë Mbrojtja”- thotë Prokuroria.

Prokuroria ka evidentuar edhe materiale tjera që i konsideron se janë të rëndësishme të jenë në Listën e Provave.

Materialet, sipas Prokurorisë janë lënë jashtë nga gjyqtari i Procedurës Paraprake dhe tani është e rëndësishme që ato të pranohen nga Paneli i Trupit Gjykues.

Zyra e Prokurorit të Specializuar (ZPS) më 27 shkurt 2023 e ka dorëzuar një version publik më pak të redaktuar të aktakuzës së ndryshuar në çështjen e ish-krerëve të UÇK-së, Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Jakup Krasniqi dhe Rexhep Selimi.

Në aktakuzën e publikuar janë bërë të ditur edhe emrat e disa nga viktimat që pretendohen se janë vrarë dhe disa të tjerëve që pretendohen se janë zhdukur me forcë në vitin 1998 dhe 1999.

Sipas aktakuzës, krimet e paraqitura në të u kryen më së paku prej marsit 1998 deri në shtator 1999 në disa vendndodhje në Kosovë, si edhe në Kukës dhe Cahan, në Shqipërinë Veriore.

Pretendohet se këto krime u kryen nga anëtarë të UÇK-së kundër qindra civilëve dhe personave që nuk merrnin pjesë në luftime.

Në aktakuzë pretendohet se Thaçi, Veseli, Selimi dhe Krasniqi kanë përgjegjësi penale individuale për krime që u kryen në kontekstin e një konflikti të armatosur jondërkombëtar në Kosovë dhe ishin pjesë e një sulmi gjerësisht të përhapur dhe sistematik kundër personave që dyshoheshin se ishin kundër UÇK-së.

Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi dhe Jakup Krasniqi po mbahen në paraburgim në Hagë prej nëntorit të vitit 2020.

Deri më tani, Gjykata ka refuzuar çdo kërkesë për mbrojtje në liri të ish-krerëve të UÇK-së.