The Guardian: Numri i të vdekurve në Gaza mund të kalojë shifrën prej 30 mijë

Numri i të vdekurve në Gaza ka të ngjarë të kalojë shifrën prej 30 mijë personave këtë javë, raporton media britanike The Guardian.

Sulmet izraelite kanë vrarë 29,692 palestinezë në Gaza që nga tetori, dy të tretat e tyre gra dhe fëmijë dhe kanë plagosur 69,879, sipas Ministrisë së Shëndetësisë së Gazës.

Ndërkohë, forcat izraelite i kanë vrarë më shumë se 30 persona të armatosur palestinezë në distriktin Zeitoun të qytetit të Gazës, më shumë se 10 në Rripin qendror të Gazës dhe të tjerë në qytetin jugor Khan Younis, tha ushtria të hënën në një përmbledhje të operacioneve të 24 orëve të fundit.

Zyrtari i Hamasit Sami Abu Zuhri i ka kritikuar komentet e Netanyahut, duke sugjeruar se ato tregojnë mungesën e angazhimit të Izraelit për të arritur një marrëveshje.

Negociatorët nga Izraeli, Katari, Egjipti dhe SHBA kanë përshkruar kornizën bazë të një marrëveshjeje të mundshme gjatë bisedimeve në Paris, por detajet përfundimtare mbeten për t’u zgjidhur. 

Raportet sugjerojnë se marrëveshja mund të përfshijë lirimin e pengjeve dhe të burgosurve palestinezë, së bashku me një armëpushim të përkohshëm që zgjat deri në gjashtë javë, që do të pasohet nga negociata të mëtejshme për një armëpushim të përhershëm. Diskutimet do të vazhdojnë në Doha dhe Kajro pas bisedimeve fillestare në Paris.

Kryeministri izraelit Benjamin Netanyahu ka zbuluar një plan gjithëpërfshirës për të ardhmen e Gazës pas konfliktit, duke u fokusuar në demilitarizimin e plotë, mbylljen e kufirit jugor me Egjiptin dhe rinovimin e administratës civile dhe sistemeve arsimore. Netanyahu e prezantoi planin në kabinetin e sigurisë të Izraelit dhe e shpërndau atë për të lehtësuar diskutimet mes kritikave për mungesën e një strategjie të qartë të pasluftës. 

Shefi i Agjencisë së OKB-së për Refugjatët Palestinë (UNRWA), Philippe Lazzarini, tha se “uria e afërt” dhe bllokimi i ndihmave ushqimore në pjesë të Gazës është një “katastrofë e shkaktuar nga njeriu”.

Sipas tij, hera e fundit që UNRWA ishte në gjendje të dërgonte ndihma ushqimore në Gazën veriore ishte më 23.02.2024.

“Thirrjet tona për të dërguar ndihma ushqimore janë refuzuar dhe kanë rënë në vesh të shurdhër. Kjo është një fatkeqësi e shkaktuar nga njeriu. Bota u angazhua që të mos lejojë që uria të mos ndodhë më. Uria ende mund të shmanget, përmes vullnetit të vërtetë politik për t’i dhënë akses dhe mbrojtje ndihmës kuptimplote”- ka shkruar Lazzarini në platformën sociale X./The Guardian