BE-ja paralajmëron Serbinë kundër mohimit të gjenocidit

Në një konferencë për shtyp me kryeministren e Serbisë, shefi i politikës së jashtme të BE-së, Josep Borrell, paralajmëroi se “nuk ka vend në Evropë për mohimin e gjenocidit” apo glorifikimin e kriminelëve të luftës.

Josep Borrell, Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Punët e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, tha pas një takimi të Këshillit të Stabilizim-Asociimit BE-Serbi në Bruksel të martën se mohimi i gjenocidit dhe glorifikimi i krimeve të luftës “nuk është në përputhje me vlerat evropiane”.

Ai po fliste në një konferencë shtypi me Ana Brnabiç, kryeministren e Serbisë aspirante për në BE, zyrtarët e lartë shtetërorë të së cilës mohojnë se masakrat e Srebrenicës përbënin gjenocid, pavarësisht vendimeve të gjykatave ndërkombëtare. Qeveria e Beogradit dhe Partia Progresive në pushtet u kanë ofruar gjithashtu platforma disa kriminelëve serbë të luftës pas lirimit të tyre.

Borrell paralajmëroi gjithashtu se “ata që minojnë integritetin territorial dhe unitetin e vendit të tyre jo vetëm kërcënojnë stabilitetin dhe pajtimin rajonal, por kjo nuk është gjithashtu në përputhje me vlerat dhe aspiratat evropiane”.

Komenti i tij dukej se i referohej liderit politik serb të Bosnjës Milorad Dodik, lëvizjet secesioniste të të cilit janë përshkruar si një kërcënim për stabilitetin e Bosnjë dhe Hercegovinës. Dodik mbështetet edhe nga qeveria serbe.

“Ne i ndamë këto parime me kryeministren e Serbisë dhe jemi të sigurt se do të vazhdojmë të avancojmë në rrugën evropiane të Serbisë”, shtoi Borrell. Serbia ka nisur negociatat e anëtarësimit me BE që nga viti 2014.

Brnabiç foli gjithashtu në konferencën për shtyp, duke thënë se “pjesë e madhe e bisedimeve tona këtu kishin të bënin me marrëdhëniet rajonale, lidhjet rajonale, përmirësimin e marrëdhënieve rajonale dhe atë që Serbia po ndërmerr për ta bërë rajonin më të qëndrueshëm, më të sigurt dhe për ta bërë atë edhe më të afërt drejt Evropës”.

Një deklaratë e përbashkët për shtyp e lëshuar pas takimit tha se “pjesëmarrësit nënvizuan nevojën për bashkëpunim domethënës rajonal dhe marrëdhënie të mira fqinjësore si elemente thelbësore të procesit të zgjerimit, duke përfshirë trajtimin e krimeve të luftës”.

“Ata ranë dakord se nevojiten përpjekje të mëtejshme për të kapërcyer trashëgiminë e së kaluarës dhe për të nxitur në mënyrë konstruktive besimin reciprok, dialogun dhe tolerancën në rajon, duke shmangur veprimet dhe deklaratat që shkojnë kundër këtij qëllimi”, thuhej në deklaratë./balkaninsight.com