Teknologji - OpenAI lanson mjetin e quajtur Sora që krijon video nga teksti

Të e enjten më 15.02.2024, OpenAI zbuloi një mjet të ri të aftë për të gjeneruar video nga kërkesat e tekstit. 

I quajtur Sora, sipas fjalës japoneze për “qiell”, ky model mund të krijojë video të gjalla deri në një minutë, bazuar në udhëzimet e përdoruesit në lidhje me temën dhe stilin. Sipas një postimi në blog nga kompania, Sora gjithashtu mund të gjenerojë video të bazuara në pamje statike ose t’i zgjerojë pamjet ekzistuese me përmbajtje të re.

Midis disa shembujve fillestarë të ofruar nga kompania është një video e nxitur nga: “Një trailer filmi që paraqet aventurat e një hapësinori 30-vjeçar i veshur me një helmetë motorrike të thurur me lesh të kuq, qiell blu, shkretëtirë kripe, stil kinematografik, xhiruar në film 35 mm, ngjyra të gjalla”.

OpenAI i ka dhënë qasje në Sora një grupi të përzgjedhur video studiuesish dhe krijuesish, të cilët do ta testojnë me rigorozitet produktin për pajtueshmërinë me kushtet e shërbimit të OpenAI. Këto kushte e ndalojnë përmbajtjen që përfshin dhunë ekstreme, përmbajtje seksuale, imazhe me urrejtje, ngjashmëri me personazhe të famshëm ose pronë intelektuale të të tjerëve. Shefi Ekzekutiv Sam Altman i është përgjigjur kërkesave të përdoruesve në X – Twitter me videoklipe të krijuara nga Sora, të cilat mbajnë një filigran që tregon se janë krijuar nga AI.

Ky publikim pason prezantimin nga OpenAI të gjeneratorit të pamjeve të palëvizshme Dall-E në 2021 dhe chatbot gjenerues të AI ChatGPT në nëntor të viti 2022, i cili fitoi shpejt 100 milionë përdorues. Ndërkohë që kompanitë e tjera të AI kanë zbuluar mjetet e gjenerimit të videove, këto modele zakonisht kanë prodhuar vetëm disa sekonda filmime me rëndësi të kufizuar për kërkesat e tyre. Google dhe Meta kanë njoftuar punën e tyre për mjetet gjeneruese të videove, por nuk i kanë vënë ato në dispozicion të publikut. Për më tepër, OpenAI së fundmi eksperimentoi me rritjen e kapacitetit të memories së ChatGPT për ta përmirësuar aftësinë e tij për të kujtuar ndërveprimet e përdoruesve.

OpenAI nuk ka zbuluar specifika në lidhje me të dhënat e trajnimit të përdorura për Sora ose origjinën e videove të trajnimit, përveç përmendjes në New York Times se korpusi përfshin video të disponueshme publikisht dhe përmbajtje të licencuar nga mbajtësit e të drejtave të autorit. 

Kompania është përballur me padi të shumta që pretendojnë shkelje të së drejtës së autorit në trajnimin e mjeteve të saj gjeneruese të AI, të cilat analizojnë sasi të mëdha të të dhënave të fshira nga interneti për të imituar pamjet ose tekstin që përmbajnë ato grupe të dhënash./The Guardian

Përgatiti: Nuhi Shala