Mira Murati emërohet përkohësisht CEO e “Open AI"

Bordi drejtues i ‘OpenAI’ ka njoftuar të premten se Mira Murati do të jetë CEO e përkohshme e kompanisë.

Bordi i Inteligjencës Artificiale ka shkarkuar Sam Altman dhe postin ia ka besuar shefes së teknologjisë, Muratit.

“Bordi i drejtorëve të Open AI, që vepron si organi i përgjithshëm qeverisës për të gjitha aktivitetet e OpenAI, njoftoi sot se Sam Altman do të largohet si CEO dhe do të largohet nga bordi i drejtorëve. Mira Murati, shefe e teknologjisë e kompanisë, do të shërbejë si CEO e përkohshme, me efekt menjëherë”- thuhet në njoftimin e Open AI.

Në komunikatën e Open AI thuhet se largimi i Altman pason një proces shqyrtimi konsultativ nga bordi, i cili arriti në përfundimin se ai nuk ishte vazhdimisht i sinqertë në komunikimet e tij me bordin, duke penguar aftësinë e tij për të ushtruar përgjegjësitë e tij, duke shtuar se bordi nuk ka më besim në aftësinë e tij për të vazhduar udhëheqjen e OpenAI.

“OpenAI u strukturua qëllimisht për të çuar përpara misionin tonë: për të siguruar që inteligjenca e përgjithshme artificiale të përfitojë mbarë njerëzimin. Bordi mbetet plotësisht i përkushtuar për t’i shërbyer këtij misioni. Ne jemi mirënjohës për kontributet e shumta të Sam në themelimin dhe rritjen e OpenAI. Në të njëjtën kohë, ne besojmë se lidershipi i ri është i nevojshëm ndërsa ecim përpara. Si drejtuese e funksioneve të kërkimit, produktit dhe sigurisë së kompanisë, Mira është jashtëzakonisht e kualifikuar për të hyrë në rolin e CEO-së së përkohshme. Ne kemi besimin maksimal në aftësinë e saj për të udhëhequr OpenAI gjatë kësaj periudhe tranzicioni”- theksohet në komunikim.

OpenAI u themelua si një organizatë jofitimprurëse në 2015 me misionin kryesor për të siguruar që inteligjenca e përgjithshme artificiale të përfitojë të gjithë njerëzimin.

Mira Murati ka lindur në Shqipëri në vitin 1988. Që në fëmijëri, ajo ka shfaqur një interes të shtuar për matematikën dhe zbatimin e saj praktik.

Interesi i Mira Muratit për AI ka filluar në vitin 2013, kur ajo iu bashkua Tesla. Në atë kohë, kompania po lëshonte versionet e hershme të autopilot, softuerin e saj të ndihmës së shoferit të aktivizuar me AI dhe po punonte në robotë të aktivizuar me AI për fabrikat e saj.

Në vitin 2018 ajo më pas iu bashkua OpenAI. Ajo ka mbajtur pozicionin e CTO që nga maji 2022 dhe është përgjegjëse për zhvillimin e ChatGPT.

*Shënim: Titulli i këtij artikulli është edituar më 18.11.2023 në ora 20:45