Izrael: Taksitë fluturues së shpejti do të transportojnë njerëz dhe mallra

Kompania kineze për prodhimin e avionëve të lehtë testoi në Jeruzalem të ashtuquajturin një taksi fluturuese, domethënë një avion autonom, me energji elektrike që duhet të shërbejë për transportin e pasagjerëve në Izrael në të ardhmen.

Autoriteti i Inovacionit të Izraelit njoftoi se që nga viti 2019, ka punuar në mënyrë aktive për futjen e taksive fluturuese në trafik, të cilat do të shërbenin jo vetëm për transportin e pasagjerëve, por edhe për transportin e mallrave.

“Ajo që shihni është një taksi ajror që do të jetë në gjendje të transportojë njerëz nga një vend në tjetrin në të ardhmen”, tha Daniella Partem, drejtore e Autoritetit të Inovacionit të Izraelit.

Siç u theksua, Izraeli deri më tani ka kryer më shumë se 20 mijë fluturime testuese, por fluturimi i së mërkurës ishte gjithashtu i pari në të cilin mund të merrnin pjesë mediat.

“Programi i taksive fluturuese parashikon një investim prej 16 milionë dollarësh dhe mbështetet nga disa kompani publike dhe private”, sipas mediave izraelite.

Drejtori Partem theksoi se taksitë fluturuese do të ndihmojnë në krijimin e një tregu ekonomikisht të qëndrueshëm.

“Pra, nëse doni të fluturoni një anije kozmike për përdorim mjekësor dhe të dërgoni ushqim në të njëjtën kohë, do të jeni në gjendje ta bëni këtë”, tha ajo.

Përveç Izraelit, edhe vende të tjera kanë kryer fluturime testuese të të ashtuquajturve taksitë fluturuese, dhe Franca ka njoftuar eksperimente të ngjashme gjatë vitit 2024./Klix.ba

Përgatiti: Nuhi Shala