Shëndetësi, një 13-vjeçar u kurua nga një kancer vdekjeprurës i trurit

Udhëtimi i Lucasit, i cili u diagnostikua me një formë të rrallë të një tumori të trurit vetëm në moshën gjashtë vjeç, nuk është asgjë më pak se çudibërës.

Fillimisht, prognoza ishte e zymtë, me mjekët që i njoftuan prindërit e tij se jeta e djalit të tyre ishte në rrezik. Megjithatë, kundër të gjitha gjasave, Lucas, tani 13 vjeç, qëndron si një fener shprese, pasi i ka sfiduar pritshmëritë mjekësore duke e tejkaluar plotësisht tumorin që dikur e kërcënonte jetën e tij.

Rasti i Lucasit është i paprecedentë – ai është fëmija i parë në mbarë botën që është shëruar nga glioma e trurit, një formë veçanërisht agresive e kancerit.
Dr. Jacques Grill, i cili udhëhoqi trajtimin e Lucasit në Qendrën e Kancerit Gustave Roussy në Paris, e përshkruan mbijetesën e djaloshit si tejkalim të të gjitha gjasave. Tumori, i njohur si glioma difuze e brendshme pontine (DIPG), është jashtëzakonisht fatale, duke u marrë jetën shumicës së fëmijëve të diagnostikuar me të brenda një viti.

Pavarësisht nga prognoza e zymtë e lidhur me DIPG, përparimet e fundit në kërkimin mjekësor ofrojnë një dritë shprese. Lucasi mori pjesë në provën BIOMEDE, një studim novator që teston barna të reja të mundshme për DIPG. Çuditërisht, ai iu përgjigj pozitivisht ilaçit të kancerit everolimus, me tumorin e tij duke u zhdukur plotësisht me kalimin e kohës.

Megjithatë, rasti i Lucasit mbetet i jashtëzakonshëm, pasi tumori i tij u zhduk plotësisht, ndërsa të tjerët në prova përjetuan përgjigje të pjesshme ose pa përgjigje fare.

Dr. Grill ia atribuon rimëkëmbjen e jashtëzakonshme të Lucasit përbërjes unike gjenetike të tumorit të tij, që i bëri qelizat e tij jashtëzakonisht të ndjeshme ndaj ilaçit.

Tani, studiuesit po gërmojnë më thellë në kuptimin e anomalive gjenetike të tumoreve si ajo e Lucasit dhe po eksplorojnë krijimin e “organoideve” të tumorit në laborator për t’i përsëritur këto dallime gjenetike. Kjo qasje inovative premton zhvillimin e trajtimeve të përshtatura që synojnë mutacione specifike në qelizat e tumorit.

Ndërsa rasti i Lucasit ofron shpresë për përparime të ardhshme në trajtimin DIPG, studiuesit paralajmërojnë se çdo trajtim i mundshëm që rezulton nga gjetjet e tyre është ende vite larg zbatimit klinik. Pavarësisht sfidave në të ardhmen, progresi i bërë në kuptimin dhe trajtimin e DIPG viteve të fundit ushqen optimizmin në komunitetin mjekësor.

Dr. David Ziegler, onkolog pediatrik, beson se me përparimet e vazhdueshme në kërkime, rritjen e fondeve dhe përpjekjet bashkëpunuese si testi BIOMEDE, mundësia e shërimit të disa pacientëve me DIPG është e mundshme.

Udhëtimi i jashtëzakonshëm i Lucasit shërben si një testament për fuqinë e këmbënguljes, inovacionit dhe shpresës përballë vështirësive./Science Alert

Përgatiti: Nuhi Shala