Duhanpirja lidhet me rrezik më të lartë të hospitalizimit për shkak të sëmundjeve mendore

Duhapirja është e zakonshme në shumë shoqëri, por dëshmitë në rritje vazhdojnë t’i tregojnë rreziqet e mundshme të kësaj praktike. Një fushë me interes është marrëdhënia midis sëmundjes mendore dhe pirjes së duhanit.

Një studim i publikuar në Acta Psychiatrica Scandinavica ka gjetur se duhanpirësit kanë 258% më shumë gjasa ta përjetojnë shtrirjen në spital apo hospitalizimin në lidhje me skizofreninë, çrregullimin bipolar ose depresionin e madh.

Bazuar në kohën e fillimit të pirjes së duhanit dhe fillimin e hospitalizimit  të sëmundjes mendore, mund të jetë e dobishme të përqendroheni në parandalimin e pirjes së duhanit dhe lënien e hershme të duhanit për të ndihmuar në reduktimin e hospitalizimeve nga sëmundjet mendore.

Duhanpirja dhe sëmundjet e rënda mendore: cila është lidhja?

Studiuesit e këtij studimi përdorën të dhëna nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, të mbledhura nga mbi 330,000 pjesëmarrës. Ata i llogaritën rezultatet e rrezikut poligjenik të pjesëmarrësve për tiparet, duke përfshirë pirjen e duhanit, kohëzgjatjen e pirjes së duhanit dhe neurotizmin (një prirje drejt gjendjeve emocionale negative).

Këto rezultate ndihmuan në matjen e gjasave gjenetike të dikujt për të zhvilluar disa zakone të duhanpirjes dhe sëmundje mendore.

Studiuesit zbuluan se pjesëmarrësit kishin më shumë gjasa të kishin filluar të pinin duhan përpara se të hospitalizoheshin për sëmundje mendore.

Analiza e tyre më tej mbështeste faktin se rreziku për hospitalizim nga sëmundjet mendore ishte më i lartë për duhanpirësit aktualë dhe më i ulëti për njerëzit që nuk kishin pirë asnjëherë duhan.

Rreziku ishte mesatarisht më i lartë për njerëzit që kishin pirë duhan më parë sesa ata që nuk kishin pirë asnjëherë duhan.

Autorët e studimit përmbledhin pikat kritike të gjetjeve të tyre kështu: “Përgjegjësia gjenetike për intensitetin e duhanpirjes ka një efekt të kryqëzuar në hospitalizim për depresion të madh, çrregullim bipolar dhe skizofreni. Sjelljet e duhanpirjes kanë të njëjtën masë efekti në hospitalizim të shëndetit mendor si një detyrim gjenetik.

Pra, nëse një person është gjenetikisht i predispozuar për të pirë duhan shumë, i njëjti faktor gjenetik mund të rrisë gjithashtu shanset e tij për t’u shtruar në spital për shkak të kushteve të rënda të shëndetit mendor.

Përveç kësaj, duhanpirja, pavarësisht nga gjenet e një personi, mund ta rrisë rrezikun e hospitalizimit në lidhje me çështjet e shëndetit mendor po aq sa rreziku i tyre gjenetik.

A është kjo ndërlidhje shkakësore?

Ndërkohë që studimi nuk mund ta dëshmojë në mënyrë të saktë se pirja e duhanit shkakton sëmundje mendore, i njëjti e tregon një lidhje të mundshme shkakësore.

Studimi sugjeron nevojën për kërkime të mëtejshme dhe adresimin e shqetësimeve të sëmundjeve mendore dhe duhanpirjes. Nevojiten gjithashtu më shumë kërkime në lidhje me mekanizmat themelorë të përfshirë nëse duhanpirja është me të vërtetë një shkak i sëmundjes mendore.

Profesori i psikologjisë biologjike në Universitetin e Bristolit, Mbretëria e Bashkuar, dhe hetuesi i MRC brenda Njësisë së Epidemiologjisë Integruese të MRC në Universitetin e Bristolit, Dr Marcus Munafo, i pa përfshirë në studim, i ka komentuar këto gjetje për Medical Neës Today.

“Duhanpirësit zakonisht besojnë se pirja e duhanit e redukton stresin dhe ankthin. Megjithatë, ka prova të qarta se kjo është – të paktën pjesërisht – për shkak të lehtësimit të tërheqjes pas një periudhe mospirje të duhanit, madje edhe pak orë. Kjo ka kontribuar në besimin se duhanpirja mund të ndihmojë në përmirësimin e simptomave të ankthit dhe depresionit, një rrëfim i promovuar nga industria e duhanit,” vuri në dukje ai.

“Tani, ka prova në rritje se lidhja e qartë midis duhanpirjes dhe shëndetit mendor mund – përsëri, pjesërisht – të jetë për shkak të faktit se duhanpirja është një faktor rreziku shkaktar për shëndetin e dobët mendor. Edhe pse provat nuk janë ende përfundimtare, ato janë në rritje dhe ky studim kontribuon në këtë bazë të provave,” tha Dr. Munafo.

Kufizimet e studimit dhe kërkimi i vazhdueshëm

Një kufizim kryesor i studimit aktual është fakti që studiuesit e përqendruan analizën e tyre në mënyrë specifike te pjesëmarrësit me prejardhje britanike të bardhë.

Për më tepër, të dhënat nga Biobank në Mbretërinë e Bashkuar gjithashtu mund të mos përfshijnë një numër të saktë individësh me sëmundje mendore edhe më të rënda. Këta faktorë e bëjnë të vështirë përgjithësimin e rezultateve dhe tregojnë nevojën për kërkime më të larmishme në të ardhmen.

Disa të dhëna u raportuan edhe vetë nga pjesëmarrësit, kështu që ato mund të mos jenë plotësisht të sakta. Studiuesit gjithashtu nuk kanë përfshirë disa faktorë rreziku në modelet e tyre që mund të kenë kontribuar në çrregullime mendore.

Më pas, analiza nuk trajtoi disa çështje, si p.sh. se si mund të ndryshojë rrjedha e një sëmundjeje mendore kur një person fillon të pijë duhan, ose të përshtatet me privimin socio-ekonomik.

Studiuesit gjithashtu vërejnë se ata nuk kishin një analizë biologjike për duhanpirjen. Ata po shikonin gjithashtu në mënyrë specifike sëmundjet mendore bazuar në qëndrimet dhe vizitat në spital dhe jo sëmundjet mendore të trajtuara në mjedisin ambulator.

Ata vërejnë se kërkimet e mëtejshme mund të përfshijnë pjesëmarrës edhe më të rinj, të cilët mund të ndihmojnë në testimin dhe rikonfirmimin e gjetjeve të studimit.

Së fundi, gjenetika gjithashtu mund të luajë një rol kaq të madh në rrezikun e duhanpirjes dhe sëmundjeve mendore. Studiuesit vërejnë se një kufizim i kërkimit të tyre ishte se “trashëgimia e paketave vjetore, duhanpirja e ndonjëherë dhe neurotizmi ishin të ulëta në krahasim me studimet binjake”.

E rëndësishme për të ndihmuar njerëzit ta ndalojnë duhanin

Në përgjithësi, ky studim kontribuon në rritjen e provave se ndihma e njerëzve për të lënë duhanin mund të ofrojë shumë përfitime shëndetësore, duke përfshirë uljen e rrezikut të sëmundjeve të rënda mendore.

Profesori i mjekësisë së sjelljes në Departamentin e Shkencave Shëndetësore të Kujdesit Parësor Nuffield në Universitetin e Oksfordit në MB, Prof. Paul Aveyard, i pa përfshirë në studim, vuri në dukje sa vijon për MNT:“Për një kohë të gjatë, profesionistët që kujdesen për njerëzit me sëmundje mendore e kanë konsideruar duhanin si një mekanizëm të domosdoshëm përballues. Ky qëndrim po ndryshon sepse po shtohen provat që duhani është një faktor shkaktar në sëmundjet mendore dhe se ndalimi i duhanpirjes mund ta përmirësojë atë. Duke pasur parasysh se shkaku kryesor i fillimit të hershëm të sëmundjeve jo të transmetueshme [është] problemet kardiovaskulare të parandalueshme, mbështetja e njerëzve për të lënë duhanin duhet të jetë tani një imperativ në shërbimet për njerëzit me sëmundje mendore.”

Lënia e duhanit mund të jetë një sfidë, shpesh duke kërkuar ndihmë nga profesionistët mjekësorë dhe nga familja dhe miqtë. Disa burime janë në dispozicion, duke përfshirë mbështetjen nga këshilltarët që mund të ofrojnë stërvitje dhe strategji për të ndihmuar me sfidat e lënies së duhanit.

Mjekët gjithashtu mund të ndihmojnë duke përshkruar medikamente me recetë që ndihmojnë me disa efekte anësore të pakëndshme të lënies së duhanit.

Miqtë dhe familja mund të krijojnë gjithashtu një mjedis mbështetës, si për shembull duke i hequr tundimet për duhanpirjen dhe duke i kuptuar simptomat e zakonshme të tërheqjes. Duke përdorur një plan dhe mbështetje të individualizuar, një person që pi duhan mund ta vendosë veten në një rrugë më të shëndetshme, fizikisht dhe mendërisht./Medical News Today

Përgatiti: Nuhi Shala