Ilustrim

Jeni të shqetësuar për pijen tuaj? Ja si ta kontrolloni atë

Ka shumë arsye të mira për të vendosur për  fillimin e një “Janari të thatë” apo ndryshe për të hequr dorë nga alkooli në muajin janar. Ndoshta keni konsumuar ushqim pak më shumë gjatë pushimeve, ose dëshironi të filloni një dietë ose rutinë ushtrimesh dhe nuk mund të përballoni kaloritë ose humbjen e energjisë dhe motivimit që mund të sjellë pirja.

“Ose mund të jetë dikush që me të vërtetë ka filluar të pyesë veten ose të vërë në dyshim marrëdhënien e tyre me alkoolin, dhe kjo është një mundësi për ta eksploruar vërtet atë,” tha Dr. Sarah Wakeman, drejtoreshë mjekësore e Iniciativës për Çrregullimet e Përdorimit të Substancave në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts.

“Për disa njerëz që thonë “Unë nuk do të pi gjatë gjithë këtij muaji”, mund të jetë vërtet e vështirë, kështu që përpjekja për ta bërë këtë mund t’ju tregojë se sa e lehtë apo e vështirë është për ju,” tha neuropsikologia Dr. Sanam Hafeez, e cila ligjëron në Kolegjin e Mësuesve të Universitetit të Kolumbisë.

Cilat janë këshillat e ekspertëve se si të keni një “janar pa alkool” të suksesshëm? Lexo.

 1. Njih arsyet tuaja

Të ndihmon të jesh i qartë për qëllimin tënd për ta bërë atë zakon, tha Wakeman, i cili është profesor i asociuar i mjekësisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit.

“Hulumtimi që kemi për përcaktimin e objektivave thotë se këto objektiva kanë më shumë gjasa të arrihen nëse ato janë vërtet të rëndësishme për ju si individ dhe jo abstrakte si ‘duhet të ndaloj pirjen sepse pirja është e keqe’,” tha ajo.

Objektivat konkrete si përqafimi i zakoneve të reja të gjumit ose një rutinë ushtrimesh do të ndihmojnë në lehtësimin e heqjes dorë nga pirja, tha ajo.

“Unë me të vërtetë dua të ndaloj pirjen sepse e di që kur pi shumë, nuk zgjohem të nesërmen në mëngjes dhe nuk stërvitem është një objektivë shumë specifike”, tha Wakeman.

Motivimi shtesë mund të vijë nga përfitimet shëndetësore që mund të bëni nga reduktimi ose eliminimi i alkoolit, thonë ekspertët.

“Të pish më pak me kalimin e kohës mund të ketë përfitime vërtet të matshme në shëndetin tuaj për sa i përket presionit të gjakut, rrezikut të kancerit, rrezikut të sëmundjes së mëlçisë dhe kushteve të tjera, tha Wakeman.

“Gjatë një muaji, mund të vini re disa përfitime afatshkurtra si një gjumë më të mirë, një çehre më të mirë për shkak të përmirësimeve në lëkurën tuaj, ndjenjë më e qartë dhe më shumë energji”, shtoi ajo.

 1. Vendos objektiva të mençura (SMART)

Shumë prej nesh mund të jenë të njohur me objektivat SMART nga mjediset e punës ose të shkollës, të cilat përdoren për të ndihmuar njerëzit të vendosin objektiva të arritshme. Kjo nënlupton:

 1. Specifike: Vendos një objektiv të arritshëm, si p.sh. reduktimin e pijeve 3 ditë në javë. Mund të shtoni ditë derisa të arrini qëllimin tuaj përfundimtar.
 2. E matshme: Sa pije do ti reduktoni — dhe cilat janë përmasat e pijeve? Një birrë është 340 gramë, një gotë verë është 140 gramë dhe një shërbim pijesh alkoolike është 42 gramë.
 3. E arritshme: Sigurohuni që të mos ketë një mori angazhimesh sociale ku alkooli ka të ngjarë të shërbehet gjatë muajit tuaj të abstenimit.
 4. E rëndësishme: Si mund të më ndihmojë moskonsumimi i alkoolit për jetën dhe shëndetin tim?
 5. I bazuar në kohë: Vendos një kornizë kohore të arsyeshme për të përfunduar përpjekjet tuaja. Nëse dëshironi, mund të vendosni një objektivë tjetër më vonë.

“Nëse vendosni një synim shumë të lartë, mund të dështoni, kështu që është më mirë të vendosni synime më të vogla për ta arritur atë,” tha Hafeez. “Asgjë nuk fillon pa një bisedë të sinqertë me veten.”

 1. Ndani objektivat tuaja me të tjerët

Informimi i disa miqve ose anëtarëve të familjes për qëllimin tuaj mund t’ju ndihmojë ta arrini atë, thonë ekspertët. Për disa njerëz mund të funksionojë që të shpallin planin e tyre në mediat sociale – dhe madje të ftojnë të tjerët të bashkohen dhe të raportojnë për progresin e tyre.

“Kjo është ajo ku unë mendoj se ‘janari i thatë’ disi mund të ketë sukses,” tha Wakeman. “Nëse deklaroni publikisht se do të bëni diçka, ka më shumë gjasa t’i përmbaheni asaj sesa nëse e mbani për vete.

 1. Konsideroni të konsumoni një ‘mocktail’ (pije jooalkoolike)

Pirja shpesh shoqërohet me tubime shoqërore ose kohë argëtuese dhe festive. Kjo mund ta trajnojë trurin tuaj që ta shohë alkoolin si pozitiv. Ju mund t’i luftoni këto dëshira duke zëvendësuar pijen tuaj të zgjedhur me diçka po aq festive apo me shije, thonë ekspertët.

“Për disa njerëz, ai mund të jetë thjesht ujë i gazuar, dhe për të tjerë, është në të vërtetë konsumimi i një “mocktaili” ose një lloj pije (jo alkoolike) që ndihet argëtuese dhe festive”, tha Wakeman.

“Zëvendësimi i një sjelljeje me një tjetër mund të funksionojë sepse po e mashtroni trurin tuaj,” tha Hafeez. “Kjo mund t’ju ndihmojë absolutisht të shmangni tundimin për të pirë.”

Ekziston një industri e tërë e përkushtuar për të bërë pije joalkoolike që shijojnë (të paktën pak) si gjënë e vërtetë. Disa madje pretendojnë se kanë shtuar përbërës që janë “qetësues” ose “të shëndetshëm”.

“Jam skeptik për çdo gjë që pretendon se ju relakson ose ka përfitime të mahnitshme shëndetësore që vijnë në një gotë, pavarësisht se çfarë është,” tha Wakeman. “Por nëse është një alternativë që ju lejon të ndiheni sikur nuk po humbisni një situatë sociale dhe ju ndihmon të bëni ndryshimet që dëshironi në konsumin tuaj të alkoolit, nuk mendoj se ka ndonjë dobësi në këtë.”

 1. Përprogresin, qëllimin dhe ndjenjat tuaja

Edhe nëse nuk arrini të heqni dorë nga alkooli, gjurmimi i emocioneve dhe dëshirave tuaja për t’i zbuluar shkaktarët tuaj mund të jetë informacion shumë i dobishëm, tha Wakeman.

“Edhe vetëm matja e sjelljes suaj, nëse është alkooli apo ushtrimet fizike apo dieta juaj mund të jetë një ndërhyrje në vetvete”, tha ajo.

“Edhe nëse dikush nuk është ende gati për të bërë ndryshime, thjesht mbajtja e një ditari se kur jeni duke pirë, në çfarë situatash po pini më shumë dhe si ndiheni në ato momente, mund t’ju ndihmojë vërtet të identifikoni një lloj situate nxitëse ku mund të ketë më shumë gjasa për të pirë”, shtoi Wakeman.

 1. Monitoroni simptomat tuaja

Ekspertët thonë se ka një pjesë shtesë që është e rëndësishme për ta realizuar me sukses një “janar të thatë”. Është e rëndësishme të vini re nëse ju – ose një i dashur – po shfaqni ndonjë simptomë negative nga reduktimi ose eliminimi i alkoolit. Mund të jetë një shenjë se keni nevojë për ndihmë profesionale për të arritur qëllimin tuaj.

“Gjëja e parë që duhet të keni parasysh është nëse keni apo jo një çrregullim të përdorimit të alkoolit,” tha Wakeman. “Nëse dikush ka pirë shumë pije çdo ditë dhe është në rrezik për simptoma të dorëzimit, atëherë në fakt mund të jetë e rrezikshme të ndaloni papritur.”

Një person me një çrregullim të vërtetë të përdorimit të alkoolit, i cili është mësuar ta ketë një nivel të caktuar alkooli në trupin e tij çdo ditë, mund të shkojë në tërheqje dhe të përjetojë simptoma të rënda fizike si dridhje, djersitje, rrahje të shpejta të zemrës dhe konvulsione.

“Ky do të ishte një tregues i vërtetë që ju duhet të konsultoheni me një profesionist mjekësor për marrjen e trajtimit mjekësor për tërheqjen dhe mos ndalimin nga vetë ju,” tha Wakeman.

Linku: https://edition.cnn.com/2022/01/05/health/dry-january-tips-wellness/index.html