Burimi: MARK GARLICK / Sciencephoto 

Ia doli mbanë: Rover Perseverance mblodhi me sukses një mostër të sipërfaqes marsiane

Pas përpjekjes së parë të pasuksesshme, roveri marsian përfundoi me sukses operacionin e mbledhjes së mostrave të tokës, duke përgatitur një rezervuar për një mision të ardhshëm që, me pak fat, duhet të arrijë në Planetin e Kuq midis viteve 2026 dhe 2029.

NASA ka arsye për të festuar. Pasi kohëve të fundit nuk pati sukses në përpjekjen e saj për të mbledhur një mostër të tokës marsiane duke përdorur një krah të sofistikuar robotik të bashkangjitur në një rover Perseverance, agjencia hapësinore lëvizi automjetin, kreu operacionin dhe regjistroi ampulën disa herë për të qenë absolutisht i sigurt se operacioni ishte i suksesshëm.

Mostra është qartë e dukshme brenda rezervuarit, Burimi: Creative Commons / Autor: NASA/JPL-Caltech/ASU/MSSS

Një copëz dheu nga krateri misterioz Jezero kështu u gjend në posedimin e sigurt të një rezervuari të vogël ku, pasi Perseverance e la në tokë, do të priste pak më pak se dhjetë vjet me mostra të tjera që do të mblidheshin nga një mision detyra e të cilit do ishte, mes tjerash, sjelljen e ekzemplareve përsëri në planetin Tokë.

Imazhet e mostrës zbulojnë një shkëmb sedimentar me ngjyrë ndryshku që mund të tregojë praninë e hekurit dhe substancave të tjera të gjetura atje falë pranisë së mëparshme të ujit, thotë Stevern Ruff, gjeolog planetar në Universitetin Shtetëror të Arizonës.

Një vrimë e bërë nga një stërvitje mund të shihet qartë në gur. Burimi: Creative Commons / Autor: NASA/JPL-Caltech

Sipas Engadget, problemi i vetëm me të gjithë historinë është se roveri të cilin në Mars do ta dërgoj një mision i koordinuar i NASA -s dhe ESA, nuk është projektuar ende. Me një shënim optimist misioni i marrjes së mostrave do të nisë në vitin 2026, ndërsa do të ulet në Mars rreth vitit 2028. Mostrat ka të ngjarë të mbërrijnë në Tokë vetëm gjatë viteve të dekadës së ardhshme.

Përktheu: Nuhi Shala