Foto: Facebook

Fuqia e Heshtur e Listës Serbe

Pavarësisht se nuk ka pasur deklarata të forta publike mbi kundërshtitë apo bllokimet e saj ndaj një sërë nismash ligjore në Kuvendin e Kosovës, “Lista” vazhdon të ketë gravitet më të madh se masa e saj e dukshme.

Dështimi për votimin në Kuvend të marrëveshjes për shënimin e vijës kufitare me Malin e Zi më 1 shtator, nxori edhe njëherë në pah fuqinë e Listës Serbe si grup parlamentar brenda legjislativit kosovar.

Marrëveshjes së nënshkruar në Bruksel ndërmjet dy qeverive më 26 gusht të 2015, iu desh plot një vit që t’i vendoset data e shkuarjes në Kuvend për votim, thjesht për të dështuar, pa u përballur me një votim i cili mund ta kishte thelluar dështimin.

Ndërsa taborët politikë, pozitë dhe opozitë ishin larguar në masë nga njëra-tjetra sa i përket qëndrimeve të tyre në lidhje me Demarkacionin, ishin veç grupet parlamentare të komuniteteve ato që kishin qëndruar pothuajse krejt të heshtura sa i përket kësaj çështje.

E përderisa pritej që më 1 shtator kësaj çështje t’i vinte fundi, në skenë, si në raste të tjera madhore, dolën deputetët serbë të Kuvendit të Kosovës, të cilët e parandaluan atë, duke mos marrë pjesë në seancë, gjë që e shtyu Kryeministri Isa Mustafa të tërheqë marrëveshjen mbrapa, për shkak që pa votat e deputetëve serbë, vështirë kjo marrëveshje do të arrinte 2/3 e votave, aq sa duhet për ratifikimin e marrëveshjeve ndërkombëtare.

Mirëpo shefi i Grupit Parlamentar të Listës Serbe, Sllavko Simiq, pati deklaruar për KALLXO.com më 2 shtator, se ata kishin munguar vetëm për shkak të sigurisë dhe se nuk i kishin vënë kushte partnerëve të koalicionit.

“Arsyeja e mosardhjes sonë në seancën e djeshme lidhej me situatën e sigurisë, e cila për shkak të organizimit të protestës mund të eskalonte dhe moskoordinimit të partnerëve tanë të koalicionit me Listën Serbe. Kjo është e vetmja arsye dhe arsye tjera që dolën në opinion se ne kushtëzuam dikë, ose diçka nuk ka,” kishte thënë Simiq për KALLXO.com.

‘Lista Serbe Nuk Pati Kushte për Demarkacionin’

Në anën tjetër kjo nuk është hera e parë që Lista Serbe i tregon muskujt para grupeve tjera parlamentare në Kuvendin e Kosovës. Kujtohet ankthi i dy partnerëve tjerë qeveritarë, PDK-së e LDK-së kur po votohej për Presidentin e Kosovës. Në ditën kur do duhej të votohej në Kuvend, askush nuk e dinte nëse ata do të merrnin pjesë.

Lista Serbe madje e kishte bojkotuar edhe punën e Kuvendit për një kohë për shkak të shkarkimit të ish-ministrit serb, Aleksandër Jabllanoviq.

Mirëpo Lista Serbe po vazhdon t’i tregojë muskujt, veçanërisht te njëra prej çështjeve, të cilën po e mban peng për një kohë të gjatë. Është shndërrimi i Forcave të Sigurisë së Kosovës (FSK) në Forca të Armatosura të Kosovës (FAK). Për një votim të tillë në Kuvend duhen kryer ndryshime në Kushtetutë. E këtu edhe ka një paqartësi të madhe, nëse duhen apo jo 2/3 e komuniteteve të pakicës për një hap të tillë.

Ish kryetari i Kuvendit të Kosovës, Jakup Krasniqi në një prononcim për Gazetën Jeta në Kosovë thotë se fajin kryesor për këtë fuqi kaq të madhe politike të Listës Serbe e kanë bisedimet e Brukselit.

“Gjatë dy mandateve të mija ne nuk e kishim një Listë Serbe që i përgjigjej Beogradit. Pra, Lista serbe është prodhim i Bisedimeve te Brukselit dhe për këtë faji është i Thaçit dhe i Mustafës”, thotë Krasniqi për Gazetën Jeta në Kosovë.

Po ashtu, analisti Albert Krasniqi nga KDI, që monitoron punën e Kuvendit e cilëson si një regres krijimin e Listës Serbe, dhe thotë se është një subjekt politik i kontrolluar nga Beogradi duke theksuar fuqinë e Listës Serbe karshi grupeve tjera parlamentare.

“Garantimi i 20 ulëseve ka ndikuar që të mos ketë përfaqësim proporcional, pra që përfaqësimi i partive politike në Kuvend të jetë në proporcion me numrin e votave që kanë marrë ne zgjedhje. Si rrjedhojë, deputetet e grupeve parlamentare që përfaqësojnë komunitetin serb dhe kanë 10 ulëse të garantuara, janë më të favorizuar në raport me grupet e tjera parlamentare dhe faktorizimi i tyre zakonisht vjen në shprehje te ndryshimet kushtetuese që kërkojnë edhe votën e dy të tretave të deputetëve të komuniteteve”, tha Krasniqi për Gazetën JNK.

Në lidhje më këtë, Jakup Krasniqi vlerëson se nga ky privilegj që iu është dhënë deputetëve të Listës Serbe, votat e deputetëve nuk vlejnë njësoj.

“Derisa ka për disa çështje votim të dyfishtë, do të thotë, votat nuk janë të barabarta. Ndonëse në dokumentin e Ahtisarit, vota e dyfishtë e komuniteteve është vetëm për çështjet që kanë të bëjnë me të drejtat e tyre”, theksoi Krasniqi për Gazetën JNK.

Ndërsa sa i përket stopimit të procesit të shndërrimit të FSK-së në FAK, numri dy i Nismës për Kosovë thotë se nuk duhet kërkuar vota e dyfishtë apo 2/3 e komuniteteve pakicë.

“Kjo çështje nuk i prek të drejtat e liritë e komuniteteve dhe nuk do të duhej të kërkohet vota e dyfishtë e komuniteteve pakicë”, tha ai.

Grupi parlamentar i Listës Serbe ka gjithsej 11 deputetë në Kuvendin e Kosovës. Vendet e rezervuara për komunitete janë të parapara me Planin e Ahtisarit.

Opozita nuk do më Seancë, ‘Lista Serbe’ e Mbështet Gjykatën Speciale

Lista Serbe Kthehet në Institucionet e Kosovës

Lista Serbe Vazhdon ta Kushtëzojë Kthimin në Institucione

Lista Serbe Vonon Themelimit e FAK-ut

Lista Serbe Merr Pjesë në Votim të MSA-së

http://kallxo.com/lista-serbe-nuk-pati-kushte-per-demarkacionin/

15 Shtator 2016 - 21:08

Taulant Osmani 15/09/2016 - 21:08
NDËRVEPRIMI0
Prishtina Insight
NA NDIQNI

Send this to a friend