Volkswagen e tejkalon me automjete elektrike gjermane rivalin e tij nga Tesla

Prodhuesi gjerman i automjeteve Volkswagen e ka rikthyer kryesimin në shitjet vendase të automjeteve elektrike nga konkurrenti amerikan Tesla. Megjithatë, të dy markat e automjeteve përfunduan shumë përpara rivalit të tyre të tregut të vendit të tretë.

Prodhuesi gjerman i automjeteve Volkswagen (VW) ka kaluar rivalin e tij amerikan Tesla në shitjet e automjeteve elektrike në shtatë muajt e parë të vitit, sipas shifrave të publikuara rishtazi.

Tregu i automjeteve elektrike i ka rritur shitjet e automjeteve në tërësi, por shitjet mbeten shumë më të ulëta se ato për modelet me gaz dhe naftë.

Si duken shifrat?

VW me bazë në Wolfsburg sapo eka tejkaluar me automjete Tesla-n, me 41,475 regjistrime të para të automjeteve plotësisht elektrike në shtatë muajt e parë të vitit, krahasuar me 40,289 automjete pasagjerësh për prodhuesin amerikan.

Tesla kishte qenë përpara VW për gjashtë muajt e parë të vitit dhe ishte lideri i tregut gjerman për vitin 2022 në tërësi, sipas shifrave nga Autoriteti Federal i Transportit Motorik të Gjermanisë (KBA).

Kompanitw gjermane zunë gjithashtu vendin e tretë, të katërt dhe të pestë. Mercedes u rendit i treti me 20,613 regjistrime, i ndjekur nga Audi me 16,786.

Jo shumë prapa tyre ishin BMW me 15,987 dhe prodhuesi koreano-jugor Hyundai me 15,411.

Në total, nga fillimi i janarit deri në fund të korrikut janë regjistruar 268.926 regjistrime të para për automjete elektrike.

Megjithatë, shifrat mbeten ende shumë prapa atyre për modelet e motorëve me djegie të brendshme, të cilat arritën deri në 1.64 milionë regjistrime të reja.

Rrugë e gjatë drejt rimëkëmbjes

Ndërkohw qw shitjet e përgjithshme të automjeteve janë rimëkëmbur që nga fillimi i vitit, ato janë ende dukshëm më të ulëta se niveli i regjistruar në 2019 para pandemisë COVID-19.

Prodhuesit gjermanë të automjeteve si Volkswagen dhe BMW prodhuan 300,300 automjete në korrik, 20% më shumë se në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, sipas shoqatës së industrisë VDA të Gjermanisë.

Çështjet e zinxhirit të furnizimit – veçanërisht kur bëhet fjalë për gjysmëpërçuesit – kanë ndikuar në sektorin që i kishte ngadalësuar dërgesat tek klientët.

Regjistrimet e automjeteve elektrike e kanë stimuluar tregun e automjeteve, i cili u rrit pothuajse 70% në korrik nga viti në vit, duke përbërë 20% të të gjitha regjistrimeve.

Analistët kanë paralajmëruar se fundi i subvencioneve të automjeteve elektrike për flotën e kompanive ka të ngjarë ta zbehë tregun nga shtatori.

Një dobësim i ekonomisë gjermane, me rritje të stagnuar, inflacion të lartë dhe rritje të normave të interesit, pritet gjithashtu ta rëndojnë tregun./Deutsche Welle

Përgatiti: Nuhi Shala