Cili është fenomeni i Chatbot-it të AI ChatGPT dhe a mund t’i zëvendësojë njerëzit?

Ky mjet i ka impresionuar ekspertët me aftësinë e tij të shkrimit, aftësinë në detyra komplekse dhe lehtësinë e përdorimit

Çfarë është ChatGPT robot i AI?

ChatGPT është një chatbot prototip i bazuar në dialog, i aftë për të kuptuar gjuhën e natyrshme njerëzore dhe për të gjeneruar tekste të shkruara me detaje mbresëlënëse si njeriu.

Është evolucioni më i fundit i GPT – ose Transformatori i Trajnuar Paraprakisht Gjneerativ – familja e AI-ve që tegjenerojnë kst.

Kush e bëri?

Inteligjenca artificiale e re është chatbot-i më i fundit nga fondacioni OpenAI i organit të pavarur kërkimor të themeluar nga Elon Musk.

Musk bashkëthemeloi startup-in me investitorë të tjerë të Silicon Valley, duke përfshirë kapitalistin e teknologjisë Sam Altman në fund të vitit 2015, duke thënë se qendra kërkimore do ta “përparonte inteligjencën dixhitale në mënyrën që ka më shumë gjasa të përfitojë njerëzimi” sipas një postimi në blog në atë kohë. 

Drejtori ekzekutiv i Twitter-it që atëherë është larguar nga bordi dhe është distancuar nga kompania, duke postuar në Twitter të dielën se pasi “mësoi” se OpenAI po hynte në bazën e të dhënave të platformës për “trajnim”, ai vendosi një pauzë në të.

“Duhet të kuptojmë më shumë rreth strukturës së qeverisjes [dhe] planeve të të ardhurave në vazhdim”, tha ai. “OpenAI filloi si burim i hapur dhe jofitimprurës. Asnjëra nuk është ende e vërtetë”.

Si punon?

I trajnuar nga AI dhe mësimi i makinerive, sistemi është krijuar për të ofruar informacion dhe për t’iu përgjigjur pyetjeve përmes një ndërfaqeje bisede.

AI është trajnuar në një mostër të madhe teksti të marrë nga interneti.

OpenAI tha se AI i ri u krijua me fokus në lehtësinë e përdorimit. “Formati i dialogut bën të mundur që ChatGPT t’u përgjigjet pyetjeve vijuese, të pranojë gabimet e tij, t’i sfidojë premisat e pasakta dhe t’i refuzojë kërkesat e papërshtatshme”, tha organi hulumtues në një deklaratë javën e kaluar.

Si mund të përdoret?

Përdoruesit e hershëm e kanë përshkruar teknologjinë si një alternativë ndaj Google sepse është në gjendje të ofrojë përshkrime, përgjigje dhe zgjidhje për pyetje komplekse, duke përfshirë mënyrat për ta shkruar kodin dhe zgjidhjen e problemeve të paraqitjes dhe pyetjeve të optimizimit.

Aplikacionet e botës reale mund ta përfshijnë gjenerimin e përmbajtjes për faqet e internetit, përgjigjen e pyetjeve të klientëve, ofrimin e rekomandimeve si dhe krijimin e chatbot-eve të automatizuara.

Sam Altman, Shefi Ekzekutiv i OpenAI, tha se sistemi është “një demonstrim i hershëm i asaj që është e mundur”. “Së shpejti do të mund të keni asistentë të dobishëm që do t’ju flasin, do t’u përgjigjen pyetjeve dhe do të japin këshilla. Më vonë mund të keni diçka që largohet dhe bën detyra për ju. Përfundimisht mund të keni diçka që largohet dhe zbulon njohuri të reja për ju”.

A mund ChatGPT t’i zëvendësojë njerëzit?

Ka pasur spekulime se profesionet që varen nga prodhimi i përmbajtjes mund të bëhen të vjetruara, duke përfshirë gjithçka, nga dramaturgët dhe profesorët deri te programuesit dhe gazetarët.

Në ditët që kur u publikua, akademikët kanë gjeneruar përgjigje ndaj pyetjeve të provimit që ata thonë se do të rezultonin me nota të plota nëse dorëzoheshin nga një student universitar, dhe programuesit e kanë përdorur këtë mjet për t’i zgjidhur sfidat e kodimit në gjuhët e programimit të panjohura në disa sekonda.

Aftësia për të gjeneruar tekst të shkruar sikurse njeriu ka nxitur sugjerime se teknologjia mund t’i zëvendësojë gazetarët.

Megjithatë, në fazën e tij aktuale, chatbot-it i mungojnë nuancat, aftësitë e të menduarit kritik ose aftësia vendimmarrëse etike që janë thelbësore për gazetarinë e suksesshme.

Baza e saj aktuale e njohurive përfundon në vitin 2021, duke i bërë të padobishme disa pyetje dhe kërkime.

ChatGPT gjithashtu mund të japë përgjigje krejtësisht të gabuara dhe të paraqesë dezinformata si fakt, duke shkruar “përgjigje të tingëlluara, por të pasakta ose të pakuptimta”, pranon kompania.

OpenAI thotë se rregullimi i këtij problemi është i vështirë sepse nuk ka asnjë burim të së vërtetës në të dhënat që ata përdorin për ta trajnuar modelin dhe trajnimi i mbikëqyrur gjithashtu mund të jetë mashtrues “sepse përgjigja ideale varet nga ajo që di modeli, sesa nga ajo që di demonstruesi njerëzor”./The Guardian

Përgatiti: Nuhi Shala