Ilustrim - Kuponët fiskal

Pas raportimit në KALLXO.com, inspektorët e ATK-së gjejnë shkelje në një subjekt afarist

Pas publikimit të materialeve senzibilizuese në KALLXO.com, ku kemi inkurajuar qytetarë të raportojnë sjellje të dyshimta të taksapaguesve, qytetarët kanë raportuar për moslëshim të kuponëve fiskalë.

Në bazë të raportimit të tillë, zyra ligjore e Rrjetit Ballkanik për Gazetari Hulumtuese (BIRN), ka paraqitur rastin në Administratën Tatimore të Kosovës.

Menjëherë pas kërkesës është angazhuar ekipi i inspektorëve të ATK-së, i cili ka kryer kontrollin në subjektin afarist, gjatë të cilit janë gjetur disa shkelje ligjore.

Kontrolli ka rezultuar se subjekti në fjalë ka angazhuar punëtorë pa kontratë, nuk ka qenë i pajisur fare me arkë fiskale si dhe nuk i ka deklaruar në mënyrë të rregullt të dhënat financiare në ATK.

Të gjitha gjetjet në fjalë janë dërguar për procedura të mëtutjeshme në Divizionin për shqiptimin e gjobave.

Muaj më parë, BIRN , Ambasada e Britanisë dhe Democracy Plus, kanë nënshkruar një memorandum bashkëpunimi me qëllim rritjen e mbikëqyrjes së shoqërisë civile në proceset e Administratës Tatimore.

Një ndër qëllimet tjera të këtij memorandumi të bashkëpunimit është edhe angazhimi në luftën kundër korrupsionit, evazionit fiskal dhe ekonomisë informale.