Shteti evropian që ofron 25 mijë euro vetëm për të jetuar aty

Një rajon mahnitës italian po u ofron banorëve të rinj 25 mijë euro për të jetuar në fshatrat e tij të shkreta pasi të gjithë të rinjtë e tij u larguan. Molise, e vendosur midis majave të kreshtës Apenine dhe bregdetit të Adriatikut, është e njohur për parqet e saj kombëtare përmes të cilave shtigjet e lashta enden rrugën e tyre.

Por, pavarësisht rrethinës së lavdishme, popullsia ka rënë me më shumë se 9 mijë që nga viti 2014 dhe asnjë fëmijë i vetëm nuk lindi në nëntë qytetet e tij vitin e kaluar, përcjell rtv21.tv. Presidenti Donato Toma njoftoi se çdo fshat me më pak se 2 mijë banorë në territorin e tij do të ofrojë 700 euro në muaj për tre vjet për të ardhurit që premtojnë se do të hapin një biznes.

Toma tha për Guardian: “Ata mund të hapin çdo lloj aktiviteti: një furrë buke, një dyqan shkrimi, një restorant, çdo gjë. Është një mënyrë për tu gjallëruar jeta në qytetet tona duke rritur gjithashtu popullsinë.” Për më tepër, ai premtoi se secilit prej qyteteve të vogla do t’ju jepen 10 mijë euro çdo muaj për të ndihmuar në përmirësimin e infrastrukturës së tij dhe për aktivitete kulturore. Molise nuk është vetëm, në fakt e gjithë Italia po vuan nga nën-popullsia, me numrin e shtetasve italianë në rënie nga 2014-18 me 677 mijë.

Numri i shtetasve italianë në vend është në nivelin më të ulët në 90 vjet në 55 milionë, përcjell rtv21.tv Molise nuk është rajoni i parë italian që përpiqet ta rritë popullsinë e tij në këtë mënyrë. Në vitin 2017, fshati veriperëndimor i Bormida ofroi mbi 1.600 euro për ata që janë të gatshëm të transferohen atje. Në atë kohë kishte vetëm 394 banorë.

Italia është vetëm një nga shumë vende evropiane që vuan nga një popullsi në plakje. Dhe në Zvicër, një fshat tha se do të ofrojë shtëpi piktoreske malore për vetëm 82p (1 $) për të rigjallëruar pronat e saj të vjetra prej guri. Shtëpitë e shkatërruara të Monti Sciaga në provincën italianishtfolëse të Ticino janë të rrethuar me pemë alpine dhe kanë pamje marramendëse mbi Liqenin Maggiore. Kushti i vetëm për blerësit e ardhshëm të shtëpive të vjetra – të njohura si ‘rustici’ – është se atyre do t’u kërkohet të rindërtojnë dhe rinovojnë plotësisht pronat e tyre./21Media