Ilustrimi: Jete Dobranja per KALLXO.com

Pas peticionit për lejimin e shamive në shkolla, nis fushata për ndalimin e shamive në shkolla

Fushata për lejimin e mbajtjes së shamisë në shkollat e mesme të Kosovës po përballet me rezistencë pasi kanë nisur peticione kundër një gjëje të tillë.

Një peticion online kundër mbajtjes së shamive nga vajzat muslimane në shkolla është iniciuar në Kosovë, pas një peticioni të mëhershëm ku kërkohej që vajzat që mbajnë shami të lejohen të ndjekin shkollat ​​publike, u mbyll nga organizatorët të shtunën pas  pretendimeve se fushata e tyre ishte kapur vëmendjen e vendimmarrësve.

Peticioni “Të ndalohet mbajtja e shamive në shkollat ​​e Kosovës”, ka marrë mbi 1,300 nënshkrime në dy ditë.

Të shtunën, organizatori i fushatës “Ndrysho Udhëzimin Administrativ për shaminë”, eksperti ligjor Durim Berisha, njoftoi se po përfundon fushatën e tij pasi peticioni online “për 48 orë mori mbi 20 mijë nënshkrime, nga të cilat 45 për qind ishin nga vajzat/gratë”.

Fushata e Berishës, me origjinë nga Kosova por aktualisht me qendër në Dusseldorf të Gjermanisë, synon një nen të kodit të sjelljes dhe masave disiplinore për shkollat ​​e mesme të Kosovës. “Studentët nuk lejohen… të veshin veshje fetare”, thuhet në këtë nen.

Sipas Berishës, fushata tërhoqi shumë “islamofobë”, por edhe vëmendjen e vendimmarrësve, duke përfshirë kryeministrin e Kosovës Albin Kurti dhe Ministrinë e Arsimit, për të cilën ai shkroi në faqen e tij në Facebook, se ishte zotuar të ndryshonte udhëzimin administrativ deri në fillimin e vitit shkollor në shtator.

“Ju sigurojmë se në rast se Ministria e Arsimit, Shkencës, Teknologjisë dhe Inovacionit nuk përmbush detyrimin ligjor, ashtu siç ka premtuar, do të përdorim mjetet ligjore në fuqi për të garantuar ligjshmërinë”, ka shkruar Berisha, duke shtuar se, “Duke filluar nga sot, ju kërkojmë të ndalni komentet në postet e bartësve të funksioneve publike”.

Çështja mbi kodin e veshjes në shkollë ka tërhequr shumë reagime në internet, me disa që mbështesin fushatën duke përmendur lirinë e fesë, ndërsa të tjerë janë kundër saj, duke argumentuar se lejimi i shamive në shkolla mund të shkaktojë shkelje të të drejtave të grave që në moshë shumë të re.

Kryeministri i Kosovës Kurti tha në një konferencë për media të premten se do të ketë “projektligj për komunitetet fetare. “Qëndrimi im është se nuk duhet të ketë dallim mes shamisë dhe elementëve të tjerë fetarë në jetën e qytetarëve. Mosha 16 vjeç është pragu.”

Çështja e bartjes së shamisë ka nisur që nga fundi i marsit, fillimi i prillit, kur një fotografi në hyrje të shkollës së mesme teknike “Nexhmedin Nixha” në Gjakovë tregonte një shenjë që ndalonte mbajtjen e shamisë myslimane krahas asaj që ndalonte armët, duhanin dhe produktet kozmetike, u shpërnda gjerësisht në rrjetet sociale.

Këshilli i Bashkësisë Islame i Kosovës më pas kërkoi nga Ministria e Arsimit që të ndryshojë udhëzimin administrativ, duke e quajtur ndalimin si reflektim të një “mendësie të së kaluarës”.

“Parimet fetare nuk dëmtojnë dhe nuk paraqesin rrezik për shoqërinë. Përkundrazi, ata edukojnë, mësojnë dhe fisnikërojnë”, thuhet në deklaratën e Këshillit të Bashkësisë Islame.

Artikulli fillimisht u publikua në BalkanInsight.