Foto: Zyra e Presidentit

Osmani: Kosova e ka prioritet anëtarësimin në BE

Presidentja e  Kosovës, Vjosa Osmani, sot ka pranuar Raportin e Komisionit Evropian për Kosovën nga shefi i Zyrës së Bashkimit Evropian në Kosovë, Tomas Szunyog.

Sipas njoftimit të Presidencës, Osmani ka theksuar se Republika e Kosovës e ka prioritet anëtarësimin në Bashkimin Evropian.

“Në këtë kontekst, ajo ka theksuar se asgjë dhe askush nuk do të mund të ndalë vendosmërinë e institucioneve të reja të Republikës së Kosovës për sundim të ligjit dhe për të mbrojtur integritetin e institucioneve. Presidentja më tej potencoi se në kuadër të kompetencave kushtetuese do të jetë garantuese e realizimit të këtyre prioriteteve, ashtu siç ka qenë edhe deri më tash”, thuhet në komunikatë.

Tutje thuhet se gjatë takimit, presidentja kërkoi sqarime për moskonsultimin e institucionit të Presidencës në fazën përpara para hartimit të raportit, siç janë konsultuar të gjitha institucionet e tjera dhe shoqëria civile. Ajo potencoi rëndësinë që raporti i ardhshëm të jetë gjithëpërfshirës dhe të reflektojë kontributin e Presidencës për arritjet gjatë periudhës raportuese.

“Presidentja Osmani ka vlerësuar se angazhimi në rritje i institucioneve të Kosovës për zbatimin e reformave evropiane duhet të përcillet me diskutime me institucionet dhe shtetet anëtare të BE-së për fillimin e procesit të negociatave për anëtarësim në BE”, theksohet në komunikatën për media.

Osmani ka shtuar se njohja e pavarësisë së Kosovës nga pesë shtetet anëtare të BE-së është veprim jo vetëm i drejtë, “por  do të shërbejë si shtysë për realizimin e reformave të brendshme dhe do t’i kontribuoj paqes dhe stabilitetit në rajon”.

Në takim thuhet se është folur edhe për liberalizimin e vizave për Kosovën.

“Presidentja Osmani ka mirëpritur rikonfirmimin e mbështetjes së Komisionit Evropian për liberalizimin e vizave për qytetarët e Kosovës si reflektim i përmbushjes së të gjitha kërkesave që burojnë nga procesi formal i vlerësimit të veprimeve të institucioneve te Kosovës. Ajo theksoi se liberalizimi i vizave është qenësor për ruajtjen e kredibilitetit të BE-së në raport me zbatimin efektiv të politikës së zgjerimit të bazuar në meritat dhe rezultatet e angazhimeve të shteteve kandidate”, përfundon komunikata.