Greqia bëhet vendi i parë i krishterë ortodoks që legalizon martesat e së njëjtës gjini

Greqia ka bërë histori si vendi i parë i krishterë ortodoks në botë që i legalizon martesat e së njëjtës gjini pas miratimit të një reforme historike nga parlamenti i Athinës. Vendimi u prit me festime dhe, njëkohësisht, me zemërim në të gjithë vendin.

Në një shfaqje të rrallë uniteti në parlament, 176 deputetë me prejardhje të ndryshme politike votuan pro projektligjit, ndërsa 76 e kundërshtuan, dy abstenuan dhe 46 mungonin. Anëtarë të komunitetit LGBTQ+, te tejpushtuar nga emocionet, vëzhguan nga galeritë e mësipërme.

Ky votim vjen pas dy ditësh debati intensiv dhe javësh mosmarrëveshjesh publike, me mbështetësit që e përshëndetën reformën si “të guximshme” dhe “të vonuar”, ndërsa kundërshtarët, përfshirë Kishën Ortodokse me ndikim, e denoncuan atë si “antisociale” dhe “jo të krishterë”.

Pavarësisht kundërshtimit brenda partisë së tij, kryeministri Kyriakos Mitsotakis mbrojti projektligjin, duke pohuar se ai do të trajtonte një “pabarazi serioze” në shoqërinë greke. Mitsotakis, që i përket fraksionit liberal të partisë së tij, argumentoi se konservatorizmi nuk duhet të barazohet me pikëpamjet e vjetruara që bien ndesh me shoqërinë moderne.

Ish-kryeministri Antonis Samaras shprehu kundërshtimin, duke deklaruar se martesa e së njëjtës gjini nuk është një e drejtë njerëzore dhe se ligji ishte “i rrezikshëm”. Megjithatë, pa mbështetjen e partive opozitare si Syriza, të udhëhequr nga lideri i parë politik homoseksual i Greqisë, Stefanos Kasselakis, reforma nuk do të kishte sukses.

Ndërkohë që ligji kaloi, ai u përball me kritika nga disa qarqe se nuk shkoi aq larg sa duhet. Syriza kritikoi papërsosmëritë e saj, veçanërisht ndalimin e çifteve të së njëjtës gjini që të kenë qasje në zëvendësimin, të cilin shumë e konsideruan diskriminuese.

Projektligji tërhoqi gjithashtu reagime nga grupet e avokimit të LGBTQ+ për përjetësimin e diskriminimit dhe retorikës së urrejtjes gjatë debatit.

Peshkopët ortodoksë kërcënuan se do t’i shkishërojnë ligjvënësit që mbështetën këtë vendim, ndërsa partitë e ekstremit të djathtë e dënuan atë se çon drejt “perversitetit”. Pavarësisht këtij kundërshtimi, Mitsotakis siguroi se barrierat do të hiqen, duke theksuar nevojën për të njohur dhe fuqizuar komunitetin LGBTQ+.

Pas kalimit të votimit, Mitsotakis njoftoi në rrjetet sociale: “Vota ka kaluar: që nga sonte, Greqia është krenare që bëhet vendi i 16-të i BE-së që legalizon barazinë martesore. Ky është një moment historik për të drejtat e njeriut, duke reflektuar Greqinë e sotme – progresive dhe vend demokratik, i përkushtuar me pasion ndaj vlerave evropiane”./The Guardian

Përgatiti: Nuhi Shala