iPhone i automjeteve elektrike do ta ndryshojë të gjithë tregun e automobilave

Edhe pse konkurrenca në tregun e automjeteve elektrike, veçanërisht në Kinë, është në rritje, Tesla mbetet ende sinonim i elektrifikimit, kompania më e njohur në mesin e prodhuesve të automjeteve elektronike dhe kompania me vlerën më të lartë të tregut midis të gjitha kompanive të automobilave. Megjithatë, nëse do t’u besojmë disa analistëve, kompania e Musk nuk i ka dhënë ende goditjen më të madhe konkurrencës, por ata kanë kohë që po punojnë për të, siç ka folur më parë edhe vetë Musk.

Bëhet fjalë për Model 2, automjetin elektrik të Teslës, çmimi i të cilit duhet të jetë rreth 25 mijë dollarë. Një automjet i tillë do t’i ndryshonte tërësisht rregullat e lojës në treg. Sipas Gary Black, menaxher i Fondit të së Ardhmes, Modeli 2 i Teslës do të nënkuptonte një kapitullim ndaj konkurrencës që prodhon automjete me motorë me djegie të brendshme. Ndikimi i tij mund të jetë aq i madh sa të krahasohet me iPhone dhe ndikimin e tij në tregun e telefonave celularë. Gjegjësisht, prezantimi i iPhone shënoi fillimin e fundit për kompanitë më parë dominuese në tregun e celularëve, të tilla si Nokia, BlackBerry dhe Motorola.

Pavarësisht nëse jeni adhurues i Android apo Apple, fakti është se tregu i celularëve nuk është i njëjtë para dhe pas iPhone, dhe një automjet Tesla më e përballueshme mund të ketë një ndikim të ngjashëm në tregun e automjeteve. Black beson se Tesla ka një avantazh unik ndaj konkurrentëve të saj dhe se me të vërtetë do të jetë në gjendje të prodhojë në masë automjete cilësore me një çmim prej 25,000 dollarësh, ndërkohë që do të ketë një fitim. Një efekt të ngjashëm në treg, përveç vetë automjetit, mund ta ketë edhe shkallën e katërt të autonomisë së automjetit, e cila është një teknologji që po zhvillohet edhe nga Tesla.

Sipas tij, Tesla më e lirë do t’i ngjajë Model 3 në dizajn, por do të jetë një version hatchback me madhësinë e një Toyota Corolla. Nuk dihet se kur mund të shfaqet ajo veturë në treg, por investitori Ron Baron thotë se do të jetë shumë shpejt – pas një viti deri në një vit e gjysmë, që është një supozim jashtëzakonisht optimist. Edhe vetë Elon Musk nuk është aq optimist.

Mirëpo përpara modelit më të lirë, Tesla ka një tjetër ngjarje të rëndësishme – fillimin e shitjeve të Cybertruck, një kamionçinë kontroverse që duhet të ishte shfaqur në treg shumë kohë më parë, dhe tashmë është porositur paraprakisht nga më shumë se dy milionë njerëz. Dorëzimi i modeleve të para pritet të bëhet në fund të këtij muaji./Benzinga

Përgatiti: Nuhi Shala