Foto: Google

FBI paralajmëron për një mashtrim të ri në LinkedIn

Edhe pse situata në tregun e kriptovalutave nuk është e mirë, mashtruesit ende po gjejnë mënyra për t’i zbrazur llogaritë e investitorëve naivë.

Kohëve të fundit në rrjetin social të biznesit LinkedIn ka një rritje të numrit të mashtrimeve dhe tentativave për mashtrim. Siç paralajmëroi agjenti i FBI-së Sean Ragan, sulmet paraqesin një “kërcënim të rëndësishëm” për përdoruesit dhe janë të lidhura me investimet në kriptomonedha.

Mashtrimi më së shpeshti fillon me kontaktimin e përdoruesve të LinkedIn që ofrojnë ndihmë me fitimet duke investuar në kriptovaluta. Edhe pse kjo në vetvete tingëllon e dyshimtë dhe vazhdimisht lexojmë paralajmërime se në situata të tilla duhet pasur shumë kujdes, shumë prej tyre ende udhëhiqen nga ideja e fitimeve të lehta dhe të shpejta dhe ua japin besimin dhe paratë të huajve.

Megjithatë, në fillim duket se gjithçka është e ligjshme, sepse mashtruesit fillimisht i drejtojnë njerëzit që janë kontaktuar në platformat e duhura për të investuar në kriptovaluta dhe pasi fitojnë besimin e tyre, i drejtojnë në platforma mashtruese. Pas kësaj, në vend të fitimeve të shpejta, bëhet një zbrazje të shpejtë të llogarisë.

Njerëzit që kanë rënë pre e mashtrimeve të tilla në bisedat me gazetarët, e kanë zhvendosur një pjesë të fajit tek LinkedIn, sepse besojnë se ky është një rrjet i besueshëm që mund t’i besohet dhe duhet t’i mbrojë ata. LinkedIn ka zhvilluar sistemin e vet për t’i mbrojtur përdoruesit nga kërcënime të tilla që mund të zbulojnë dhe ndalojnë rreth 96 përqind të profileve të rreme dhe më shumë se 99 përqind të spamit dhe mashtrimeve. Megjithatë, siç deklaron drejtori përgjegjës për privatësinë, Oscar Rodriguez, është shumë e vështirë të dallosh profilet e rreme nga ato reale, ndaj kërkojnë ndihmë nga vetë përdoruesit, të cilët i ftojnë të raportojnë profile të dyshimta.

Gjithashtu, përdoruesit këshillohen të lidhen vetëm me persona që i njohin dhe besojnë dhe të jenë shumë të kujdesshëm në komunikimin me persona që nuk i kanë takuar drejtpërdrejt dhe që u kërkojnë para. Një tjetër gjë për të cilën ata paralajmëruan janë ofertat e punës që duken shumë të mira për të qenë të vërteta dhe ofertat që kërkojnë paradhënie.

Sa i përket mashtrimit të kriptovalutave, duke qenë se situata e tregut është aktualisht pesimiste, është e qartë se shumë tani hezitojnë të investojnë, por tani për tani/nëse tendenca e madhe rritëse dhe kriptomonedha ngriten përsëri, nuk ka dyshim se do të ketë edhe mashtrues që përpiqen përfitojnë sërish  nga situata./Fortune