Qytetet amerikane po humbasin 36 milionë pemë në vit

 

 

Nëse jeni duke kërkuar një arsye për t’u shqetësuar për humbjen e pemëve, të nxehtit rekord këtë verë mund të jete arsye perfekte.

Pemët mund të ulin temperaturat e ditës së verës deri në 10 gradë sipas një studimi të fundit.

Mbulesa e pemëve në qytetet amerikane po zvogëlohet. Një studim i botuar vitin e kaluar nga Shërbimi Pyjor i ShBA, zbuloi se kemi humbur 36 milionë pemë në vit nga komunitetet urbane dhe rurale për një periudhë pesë-vjeçare. Kjo është një rënie prej 1% nga 2009 në 2014, raporton CNN.

Nëse vazhdojmë në këtë rrugë, “qytetet do të bëhen më të ngrohta, më të ndotura dhe përgjithësisht më të pashëndetshme për banorët”, tha David Nowak, një shkencëtar i lartë i Shërbimit Pyjor të ShBA-së dhe bashkautor i studimit.

Nowak thotë se ka shumë arsye që tenda jonë e pemës po bie, duke përfshirë uraganet, tornadot, zjarret, insektet dhe sëmundjet. Por, një arsye për humbjen e pemëve që njerëzit mund ta kontrollojnë është zhvillimi i ndjeshëm.

“Ne shohim që mbulesa e pemës po shkëmbehet për mbulesë të padepërtueshme, që do të thotë kur shikojmë fotografitë, çfarë ka tani është zëvendësuar me një parking ose një ndërtesë”, tha Nowak.

Më shumë se 80% e popullsisë amerikane jeton në zona urbane, dhe shumica e amerikanëve jetojnë në rajone të pyllëzuara përgjatë brigjeve të Lindjes dhe Perëndimit, thotë Nowak.

“Sa herë që vendosim një rrugë poshtë, vendosim një ndërtesë dhe presim një pemë ose shtojmë një pemë, kjo jo vetëm që prek atë vend, por prek rajonin”.

Studimi vendosi një vlerë në humbjen e pemëve bazuar në rolin e pemëve në heqjen e ndotjes së ajrit dhe ruajtjen e energjisë.

 

Vlera e humbur arriti në 96 milionë dollarë në vit.

Nowak rendit 10 përfitime që pemët i ofrojnë shoqërisë:

Ulja e nxehtësisë: Pemët ofrojnë hije për shtëpitë, ndërtesat e zyreve, parqet dhe rrugët, temperaturat e sipërfaqes ftohëse. Ato gjithashtu marrin dhe avullojnë ujin, duke ftohur ajrin përreth tyre.

“Vetëm ecni nën hijen e një peme në një ditë të nxehtë. Ju nuk mund ta merrni atë nga bari”, tha Nowak.

Për të marrë përfitimin e plotë të temperaturës, mbulesa e tendës së pemëve duhet të tejkalojë 40% të sipërfaqes që duhet ftohur, sipas një studimi të fundit në Procedimet e Akademisë Kombëtare të Shkencave.

“Një bllok i vetëm i qytetit do të duhej të ishte pothuajse gjysëm i mbuluar nga një rrjet me gjethe jeshile të degëve dhe gjetheve”, kanë shkruar autorët.

Reduktimi i ndotjes së ajrit: Pemët thithin karbonin dhe largojnë ndotësit nga atmosfera.

Reduktimi i emetimeve të energjisë: Pemët zvogëlojnë kostot e energjisë me 4 miliardë dollarë në vit, sipas studimit të Nowak.

“Hijet e atyre pemëve në ndërtesa zvogëlojnë kostot e ajrit të kondicionuar. Merrni ato pemë, tani ndërtesat tuaja po ngrohen, ju po e rregulloni më shumë kondicionerin tuaj dhe po digjen më shumë karburant nga termocentralet, kështu që ndotja dhe emetimet rriten”.

Përmirësimi i cilësisë së ujit: Pemët veprojnë si filtra uji, duke marrë ujë të pist sipërfaqësor dhe thithin azot dhe fosfor në tokë.

Reduktimi i përmbytjes: Pemët zvogëlojnë përmbytjen duke thithur ujë dhe duke zvogëluar rrjedhjen në përrenj.

Reduktimi i zhurmës: Pemët mund të devijojnë zërin, një arsye që do t’i shihni ato në autostradat që rreshtohen, përgjatë gardheve dhe midis rrugëve dhe lagjeve. Ato gjithashtu mund të shtojnë tinguj përmes zhurmës së shpendëve dhe erës që fryn nëpër gjethe, zhurma që kanë treguar përfitime psikologjike.

Mbrojtja nga rrezatimi UV: Pemët thithin 96% të rrezatimit ultravjollcë, thotë Nowak.

Estetikë e përmirësuar: Pyetni ndonjë agjent të pasurive të patundshme, arkitekt ose planifikues të qytetit: Pemët dhe mbulesa e gjetheve përmirësojnë pamjen dhe vlerën e çdo prone.

Shëndeti i përmirësuar i njeriut: Shumë studime kanë gjetur lidhje midis ekspozimit ndaj natyrës dhe shëndetit më të mirë mendor dhe fizik. Disa spitale kanë shtuar pamje të pemëve dhe mbjelljet për pacientët si rezultat i këtyre studimeve. Mjekët madje përshkruajnë shëtitje në natyrë për fëmijë dhe familje për shkak të provave që ekspozimi i natyrës ulë presionin e gjakut dhe hormonet e stresit. Dhe studimet kanë shoqëruar që jetojnë pranë zonave të gjelbëra me nivele më të ulëta të vdekjes.

Habitati i jetës së egër: Zogjtë mbështeten në pemë për strehim, ushqim dhe fole. Në të gjithë botën, pyjet sigurojnë një larmi të madhe të jetës së kafshëve.

 

Planifikimi i pemëve

Nowak thotë se ka një mungesë të pemëve, të tilla si alergjitë e polenit ose degë të mëdha që bien nga stuhitë, “dhe njerëzve nuk u pëlqen gjethet e kulluara”. Por, ai thotë se ka mënyra se si qytetet dhe qarqet mund të menaxhojnë pemët për të ndihmuar komunitetet të lulëzojnë.

“Ju nuk mund të thoni ‘vetëm ne nuk do të kemi pyje’. Ne gjithashtu mund të menaxhojmë dhe të punojmë me pemët”.

“Ju nuk doni një pemë në mes të një fushë bejsbolli. Sepse do të ishte shumë e vështirë të luani sport nëse keni pemë në rrugë. Ose pemë në mes të autostradave”.

Nowak thotë se ne mund të hartojmë dhe menaxhojmë planin e pemëve në qytetet tona për të ndihmuar “të ndikojmë në ajër, të ndikojmë në ujë, të ndikojmë në mirëqenien tonë”.

Pyjet urbane posaçërisht kanë nevojë për ndihmën tonë për të zëvendësuar pemët e vjeshtës. Për dallim nga zonat rurale, është shumë e vështirë për pemët të ripopullojnë veten në një mjedis të qytetit me aq shumë trotuar dhe asfalt.

“Një shumë e pemëve tona amtare nuk mund të gjejnë në të vërtetë një vend për të rënë një bredh, në mënyrë që të mund të rigjenerohen”, shpjegon Greg Levine, drejtor bashkekzekutiv për Trees Atlanta.

“Kjo është arsyeja pse komuniteti duhet të ndërhyjë dhe të mbjellë një pemë sepse zonat thjesht nuk janë më natyrale”.

Puna nuk është e plotë kur fidanët marrin rrënjë. Organizata si “Pemët Atlanta” dhe vullnetarët e tyre planifikojnë pjesën më të madhe të vitit të tyre për t’u kujdesur për këto pemë të rinj derisa të rriten dhe të lulëzojnë vetë.

“Ne përpiqemi të krasitim pemë për 10 vjet për t’u siguruar që ato marrin një strukturë të mirë të shëndetshme”, shton Levine.

“Ne gjithashtu shtojmë pleh rreth pemëve për të ndihmuar në mbajtjen e lagështirës në tokë në mënyrë që pema të mos thahet. Ne duhet të kemi shumë durim me mbjelljen e pemëve rreth trotuarit, duke u siguruar që ato mund të ngrihen në sfidë”.

Si mund të ndihmoni në ndalimin e humbjes së pemëve

Mbroni atë që keni: Nowak thotë se hapi i parë është kujdesi për pemët në pronën tuaj.

“Ne mendojmë se paguajmë për shtëpinë tonë, dhe kështu duhet ta ruajmë atë. Por për shkak se nuk paguajmë natyrën, nuk kemi nevojë. Dhe kjo nuk është domosdoshmërisht e vërtetë.”

Shkulni pjesët e ngordhura nga pemët tuaja: Nëse ato janë mjaft të vogla, bëjeni vetë ose punësoni një kompani. Rreziku i dëmtimit të pjesëve të shtëpisë tuaj është ulur ndjeshëm kur ka mirëmbajtje pemësh, tha Nowak.

Vini re se pemët tuaja mund të jenë në telashe: Shpesh, mund të vini re kur diçka nuk është në rregull, siç është kur degët po humbasin gjethet dhe prishen ose kur kërpudhat po rriten në bazë ose në pemë. Ju gjithashtu mund të punësoni një kompani ose një ekspert të tendës së pemëve për të vlerësuar shëndetin e pemëve tuaja në baza vjetore. Ose mund të kontaktoni zyrën tuaj lokale për zgjatje bujqësore për këshilla.

Mos i hiqni pemët e vjetra nëse nuk është e nevojshme: Në vend të kësaj, provoni të ndërmerrni veprime më të vogla si heqja e degëve.

“Duhet një kohë e gjatë që këto pemë të bëhen të mëdha: 50 deri në 100 vjet. Asgjë nuk ka garanton që pemët e vogla do të rriten prandaj duhet kujdes që nga fillimet e rritjes se bimëve.

Lejoni që pemët të rriten në pronën tuaj: Megjithëse estetika e gjithkujt është e ndryshme. Mënyra më e mirë për të krijuar oborre më të bukura dhe faturat më të ulëta të energjisë është të kujdesemi për bimët në pronën tonë. Gjithashtu një qasje e lirë për kontrollin e parandalimin e zhurmës.

Nowak thotë se ai qesh kur fqinjët e tij pyesin pse prona e tyre nuk ka më shumë pemë, unë them sepse “dëgjoj njerëz që lëvizin kositëset e tyre”.  Dhe njësisht analizoj farat e rëna të bimëve të cilat kanë nevojë për një shans për t`u implantuar dhe kositja e vazhdueshme e barit e parandalon atë implant të këtyre bimëve. Nëse nuk ju pëlqen ku rritet një fidan, mund ta gërmoni atë dhe ta ndërroni me një pemë të re ku juve pëlqen.

Edukoni veten për pemët dhe përfshiheni: Shumë qytete kanë ordinanca pemësh që kërkojnë të mbrojnë pemët shumë të vjetra, domethënëse. Ju mund të përfshiheni duke marrë pjesë në mbledhjet e këshillit të qytetit. Ju gjithashtu mund të ndihmoni qytetin tuaj të mbjellë pemë duke u bashkuar me grupet lokale jofitimprurëse.

Përgatiti: Denis Ibishi – KALLXO