Shefi i kompanisë Amazon, Jeff Bezos.

Pasuria e 25 njerëzve më të pasur në botë në kohë pandemie

Super të pasurit janë shumë më të pasur se sa ishin dy muaj më parë. Njëzet e pesë nga njerëzit më të pasur në listën e miliarderëve në botë të ‘Forbes’ kanë një vlerë prej 255 miliardë dollarë më shumë sesa kur tregu i aksioneve amerikane u godit nga pandemia në nivel të ulët më 23 mars, raporton Forbes

Forbes ka shikuar vetëm ata në listë me pasuri të lidhura me aksione publike –  të cilët kanë vlerë prej rreth 1.5 trilion dollarë, që është rreth 16% e pasurisë totale të mbajtur nga miliarderët në botë.

Më poshtë janë të renditura fitimet e top 25 miliarderëve gjatë këtyre dy muajve:

Jeff Bezos

Pasuria 146.9 miliardë dollarë , 29.9 miliardë më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i Pasurisë: Amazon

Bill Gates

Pasuria: 106.5 miliardë , 11.9 miliardë më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i Pasurisë: Misrosoft

Bernard Arnault

Pasuria:94.1 miliardë, 12.8 më lartë

Vendi: Francë

Burimi i Pasurisë: LVMH

Mark Zuckerberg

Pasuria: 86.5 miliardë, 31.3 më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i pasurisë: Facebook

Warren Buffett

Pasuria: 69.2 miliardë, 6 miliardë më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i pasurisë: Berkshire Hathaway

Larry Ellison

Pasuria: 66.4 miliardë, 10.4 më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i pasurisë: Software

Steve Ballmer

Pasuria: 65.4 miliardë, 14 miliardë më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i Pasurisë: Microsoft

Larry Page

Pasuria: 63.6 miliardë, 14.2 më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i pasurisë: Google

Sergey Brin

Pasuria: 61.3 miliardë, 13.7 miliardë më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i pasurisë: Google

Amancio Ortega

Pasuria: 60.5 miliardë, 5.2 miliardë më lartë

Vendi: Spanjë

Burimi i pasurisë: Zara

Jim Walton

Pasuria: 55.2 miliardë, 3.6 më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i pasurisë: Walmart

Alice Walton

Pasuria: 55 miliardë, 3.6 miliardë më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i pasurisë: Walmart

Rob Walton

Pasuria: 54.8 miliardë, 3.6 miliardë më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i Pasurisë: Walmart

 Francoise Bettencourt Meyers

Pasuria: 54.2 miliardë, 6.4 më lartë

Vendi: Francë

Burimi i pasurisë: L’Oreal

Mukesh Ambani

Pasuria: 52.7 miliardë, 19.9 miliardë më lartë

Vendi: Indi

Burimi i pasurisë: Burimet e naftës dhe gazit

Carlos Slim Helu

Pasuria: 51.2 miliardë, 4.2 miliardë më lartë

Vendi: Meksikë

Burimi i pasurisë: Telecom

Mackenzie Bezos

Pasuria: 47.8 miliardë, 10.4 miliardë më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i pasurisë: Amazon

Ma Huateng

Pasuria: 46.4 miliardë, 6.8 miliardë më lartë

Vendi: Kinë

Burimi i pasurisë: Internet Media

Jeck Ma

Pasuria: 41.3 miliardë, 3 miliardë më lartë

Vendi: Kinë

Burimi i pasurisë: E-Commerce

Phil Knight

Pasuria: 37.7 miliardë, 9.9 miliardë më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i Pasurisë: Nike

Elon Musk

Pasuria: 36.7 miliardë, 9.5 miliardë më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i pasurisë: Motorët Tesla, Spacex

Colin Zheng Huang

Pasuria: 35.6 miliardë, 17.9 miliardë më lartë

Vendi: Kinë

Burimi i pasurisë: E-Commerce

Francois Pinault

Pasuria: 31.8 miliardë, 2.1 miliardë më lartë

Vendi: Francë

Burimi i pasurisë: Luxury Goods

Sheldon Adelson

Pasuria: 30.7 miliardë, 1.4 miliardë më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i pasurisë: Casinos

Michael Dell

Pasuria: 28.3 miliardë, 3.5 miliardë më lartë

Vendi: SHBA

Burimi i pasurisë: Dell Computers

Drejtori i Përgjithshëm i Facebook Mark Zuckerberg është fituesi më i madh i dollarëve midis këtij grupi të ranguar. Aksionet në Facebook u rritën rreth 60% gjatë dy muajve të fundit, duke shënuar një rekord të lartë të Premten më 22 maj. Zuckerberg, tani me një vlerë prej 86.5 miliardë dollarë, është bërë personi i katërt më i pasur në botë në listën e Forbes për miliarderët e Botës për vitin 2020, nga numri 7 sa ishte vitin e kaluar, botuar në fillim të prillit. 36-vjeçari është tani më i pasur se Warren Buffett, themeluesi i Inditex, Amancio Ortega dhe bashkëpunëtori i Oracle Larry Ellison.

Fituesi i dytë më i madh në terma të dollarit është gjithashtu njeriu më i pasur në botë, themeluesi i Amazon dhe CEO Jeff Bezos. Aksionet e gjigantit të tregtisë kanë vazhduar   të rritjen mes kërkesës që kur coronavirusi mbylli shitësit me pakicë. Aksionet e Amazon janë rritur për 29% që nga 23 Marsi. Deri në fund të ditës së Premte, Bezos kishte vlerë 146.9 miliardë dollarë.

Fituesi më i madh i përqindjes është Colin Zheng Huang, themeluesi i tregut të dytë më të madh në internet të Kinës (prapa Alibaba), Pinduoduo. Aksionet e Pinduoduo janë dyfishuar që nga 23 Marsi, dhe Huang, themeluesi dhe CEO i tij 40-vjeçar, ka shtuar pasurinë e tij 17.9 miliardë dollarë; ai tani është personi i tretë më i pasur në Kinë, me vlerë 35.6 miliardë dollarë.

Shifrat qëndrojnë në kontrast të ashpër me ato në skajin tjetër të spektrit të pasurisë. Në ShBA ku pretendimet totale të papunësisë janë rritur në 39 milion që nga mesi i marsit, duke prekur rreth një të katërtën e forcës punëtore të ShBA-së.

Përgatiti: Ardita Zeqiri