Foto: Qëndron Kastrati/Kamenicë

Rritja e nivelit të lumenjëve sipas Institutit Hidrometeorologjik të Kosovës

Instituti Hidrometeorologjik i Kosovës ka njoftuar se në 24 orët e fundit janë regjistruar ngritje enorme dhe të shpejta në lumin “Drini i Bardhë”, në Këpuz, ku ka ngritje të nivelit të ujit nga 2.726 centimetra në 6.748 centimetra, apo për 3.498 centimetra më shumë.

Rritje të nivelit të ujit ka pasur edhe në lumin “Morava e Binçës” në Konçul. Niveli i ujit në këtë lum është rritur nga 3.313 në 6.616 centimetra ose 3.303 centimetra më shumë.

Sipas të dhënave të Institutit, në të gjithë lumenjtë e vendit, në të cilët ka matje automatike dhe transferim online të të dhënave, ka ngritje të niveleve të ujit.

Gjendja e niveleve të ujit në lumenjtë kryesorë të Kosovës: nga 10 janar 2021 (08:00) – deri më 11 janar 2021 (08:00)

Reshjet e shumta të rëna gjatë këtyre ditëve kanë përfshirë gati të gjithë territorin e Kosovës, duke shkaktuar vërshime masive nëpër disa zona të vendit.

Sipas Institutit, kësaj gjendje i ka paraprirë edhe sasia e borës e rënë ditë më parë, e cila si pasojë e temperaturave pozitive është shkrirë me shpejtësi duke e vështirësuar edhe më tepër këtë situatë.

“Edhe gjatë 24 orëve të fundit kanë vazhduar reshjet me intensitet të shtuar në tërë vendin, të cilat edhe më tepër e kanë përkeqësuar situatën me vërshime”, thuhet në njoftimin e Institutit.

Lumenjtë kryesorë të Kosovës, gjatë orëve në vazhdim, parashikohet të kenë nivele dhe prurje shumë të larta, ku maksimumi i tyre pritet të arrijë gjatë orëve në vijim.

Situata pritet të stabilizohet gradualisht, duke filluar nga dita e sotme, për të vazhduar me tendencë të rënies së lehtë të niveleve dhe prurjeve të ujit, e cila do të vazhdojë deri më 31 janar 2021, ku përsëri do të kemi reshje të herëpashershme shiu dhe bore të intensitetit më të ulët dhe me karakter lokal.

Ky botim është prodhuar me përkrahjen e Bashkimit Europian. Përmbajtja e këtij botimi është përgjegjësi e BIRN-it dhe në asnjë mënyrë nuk mund të konsiderohet si qëndrim i Bashkimit Europian.