Një kuti votimi | Foto: Atdhe Mulla

Kosova në heshtje zgjedhore

Ka filluar heshtja zgjedhore për zgjedhjet e parakohshme parlamentare, ku nesër nga ora 07:00 deri në ora 19:00, qytetarët me të drejtë vote, do të mund të votojnë për të zgjedhur deputetët e rinj të Kuvendit të Kosovës.

Subjektet politike, të cilat për 10 ditë kanë zhvilluar fushatë, nga sot deri në përfundim të votimeve, janë të detyruar që t’i përmbahen heshtjes zgjedhore.

Në këto zgjedhje janë certifikuar 28 subjekte politike, prej tyre 21 parti politike, 2 koalicione dhe 5 iniciativa qytetare.

Lista përfundimtare e votuesve brenda vendit për zgjedhjet e parakohshme për Kuvendin e Kosovës të cilat do të mbahen më 14 shkurt, përmban: 1 milion e 794 mijë e 862 emra të votuesve.

Në këto zgjedhje janë 143 mijë e 6 votues më pak se në Zgjedhjet për Kuvend të 6 tetorit 2019, pasi nga kjo listë janë larguar 122 mijë e 421 votues të cilët posedojnë vetëm dokumente të identifikimit të lëshuara nga UNMIK-u, si dhe për shkak të largimit të 11 mijë e 86 të cilët janë konfirmuar se janë larguar nga skema pensionale për shkak të vdekjes.

Numri i Qendrave të Votimit në të gjithë vendin është 888 me gjithsej 2 mijë e 382 vendvotime.

88 prokurorë do të jenë të angazhuar ditën e zgjedhjeve në nivel vendi, në mënyrë që të sigurohet një proces i drejtë dhe ligjor, ndërsa Këshilli Gjyqësor i Kosovës ka caktuar 30 gjyqtarë kujdestarë për ditën e dielë.

Gjatë ditës së zgjedhjeve subjektet politike, OJQ-të dhe qytetarët që mendojnë se të drejtat e tyre janë shkelur mund të paraqesin ankesat në Panelin Zgjedhor në afatin prej 24 orëve nga mbyllja e qendrës së vendvotimit.

Demokracia në Veprim do të ketë 500 vëzhgues të cilët do të jenë në qendra të ndryshme të votimit./rtv21