Lulzim Basha - Foto: Facebook

Hulumtimi i BBC-së: Dyshime se Lulzim Basha u financua në mënyrë sekrete nga Rusia

Rrjeti britanik i transmetimit, BBC, ka publikuar një hulumtim në të cilin përmendet kryetari i Partisë Demokratike të Shqipërisë, Lulzim Basha.

Në qendër të hulumtimit është një kompani “offshore” e quajtur Alpha Consulting, e cila ka ndihmuar për të krijuar disa kompani të tjera të përdorura nga rrethi i ngushtë i Vladimir Putinit, duke përfshirë një që fsheh jahtin e shefit të ndjerë mercenar Yevgeny Prigozhin.

Kompania Alpha Consulting ka krijuar partneritete me më shumë se 900 kompani britanike, duke i ndihmuar ato që të fshehin pronarët e vërtetë, raporton BBC.

Në mesin e tyre është edhe kompania Biniatta Trade, e cila ka paguar një lobist amerikan në emër të Lulzim Bashës.

BBC thotë se në mars të vitit 2017, kompania e përfshirë, Biniatta Trade LP, pagoi një lobist amerikan në emër të Lulzim Bashës, kreut të Partisë Demokratike të Shqipërisë.

“Lobisti organizoi qasje tek politikanët republikanë dhe një mbledhje fondesh, ku zoti Basha ishte në gjendje të merrte një mundësi fotoje me Presidentin e atëhershëm Donald Trump – e përdorur më vonë në fushatën zgjedhore shqiptare”- thuhet në raportim.

Raportet e vitit të kaluar sugjeruan se inteligjenca amerikane besonte se fushata zgjedhore e Bashës, slogani i të cilit ishte “Bëje Shqipërinë të Madhe përsëri”, ishte mbështetur fshehurazi nga Rusia me 500,000 dollarë.

Pronësia e Biniatta-s ishte fshehur përmes sekretit në det të hapur dhe drejtorëve të rremë, por dokumentet e zbuluara të Alpha përfshijnë një marrëveshje nga viti 2015, kur u krijua partneriteti, i cili emëronte pronarin përfitues si një shtetas rus i quajtur Maxim Trofimets.

Në verën e vitit 2017, kur ligji për partneritetet skoceze ndryshoi, z. Trofimets nuk u deklarua si “personi i kontrollit të rëndësishëm” të Biniatta-s dhe një kandidat i Alpha deklaroi në mënyrë të rreme se firma kishte dhënë të gjithë informacionin që duhej.

Të nesërmen, i njëjti kandidat i Alpha-s nënshkroi fshehurazi një marrëveshje të re autorizimi, duke rinovuar kontrollin e z. Trofimets mbi Biniatta.

Pas raportimeve të mediave për një lidhje të mundshme me Rusinë në vitin 2018, pronarja e Alpha-s, Victoria Valkovskaya tregoi në një email se si Biniatta mund të fshehë pronësinë e saj.

Pronësia e Biniatta mund të strukturohet duke përdorur një fondacion Seychelles me pesë këshilltarë të emëruar “në mënyrë që të mos deklarohet një person kontrollues”.

Kjo do të jepte pamjen se asnjë person nuk kishte kontroll mbi 25% të kompanisë, pragu sipas ligjit të Mbretërisë së Bashkuar për kërkesën për të emëruar një person me kontroll të rëndësishëm.

Biniatta ndoqi këshillën dhe nuk u deklarua asnjë person me kontroll të rëndësishëm. Alpha tha se kundërshton pretendimin se u përpoq të shmangte që Biniatta të bënte një deklaratë të tillë.

Në shtator të këtij viti, Këshilli i Europës caktoi zotin Basha për të përgatitur një raport për mbështetjen e rindërtimit të Ukrainës pas pushtimit rus. Ai tha se nuk kishte konflikt interesi.

BBC ka provuar të kontaktonte z. Trofimets dhe z. Basha, por ata nuk u janë përgjigjur.

Zonja Valkovskaya, drejtoresha menaxhuese e Alpha, mohoi “kategorikisht” që kompania e saj të ishte e përfshirë në ndonjë aktivitet të paligjshëm. “Ne kemi ndjekur gjithmonë shkronjat e ligjit. Përdorimi i të nominuarve nuk është diçka e re apo e paligjshme në industri” – tha ajo.

Alpha Consulting tha se “përfshirja e saj në partneritetet e kufizuara me bazë në Mbretërinë e Bashkuar është e kufizuar në ofrimin e këshillave dhe asistencës për regjistrimin, inkorporimin dhe strukturimin e tyre në përputhje me rregulloret e MB”.

Alpha tha gjithashtu se ka kujdes të duhur dhe procedura kundër pastrimit të parave që janë në përputhje me ligjin.