Elon Musk shet aksione të Teslas me vlerë 4 miliardë dollarë

Shefi ekzekutiv i Tesla-s, Elon Musk i ka shitur 19.5 milionë aksione të tij në kompaninë e automjetev elektrike, sipas dosjeve të publikuara nga Komisioni i Letrave me Vlerë dhe Shkëmbime të SHBA të martën, në një transaksion me vlerë 3.95 miliardë dollarë.

Ky vendim vjen pas blerjes së tij të Twitter-it për 44 miliardë dollarë.

Musk ka shitur rreth 20 miliardë dollarë të aksioneve të tij në Tesla që kur investoi fillimisht në kompaninë e mediave sociale në prill. Në gusht, përpara se veprimi ligjor i Tëitter ta vuloste përfundimisht marrëveshjen për blerjen, Musk pretendoi se kishte mbaruar shitjen e aksioneve.

“Në rastin (shpresojmë me pak gjasa) që Twitter e detyron këtë marrëveshje të mbyllet *dhe* disa partnerë të kapitalit nuk arrijnë, është e rëndësishme të shmangni një shitje urgjente të aksioneve të Tesla-s”, shkroi ai në Twitter.

Musk, i cili është njeriu më i pasur në botë, tani ka rreth 135 milionë aksione Tesla.

Shitja erdhi vetëm disa javë pasi Tesla raportoi 3.3 miliardë dollarë fitim dhe 21.45 miliardë dollarë të ardhura për tremujorin e tretë – duke rënë poshtë pritjeve të Wall Street – që shkaktoi një rënie prej 4% në ditë. Vlera e Teslës ka rënë rreth 46% këtë vit, por vlera neto e Musk mbetet pak më pak se 200 miliardë dollarë.

Musk pranoi në kohën e rezultateve se ai ishte “duke paguar shumë për Twitter-in tani për tani”.

Musk ishte zotuar të financonte vetë blerjen, por vazhdoi të merrte mbështetje në formën e 7 miliardë dollarëve nga investitorët duke përfshirë Larry Ellison, themeluesin e grupit të softuerit Oracle dhe platformën e kriptomonedhës Binance. Një konsorcium bankash gjithashtu huazoi 13 miliardë dollarë për ta financuar marrëveshjen.

Pas përfundimit të blerjes, Musk e shkarkoi Shefin Ekzekutiv dhe disa udhëheqës të lartë, përpara se ta pushonte nga puna gjysmën e fuqisë punëtore të kompanisë.

Në ditët kaotike që nga ajo kohë, ka pasur raporte se kompania kërkoi të ri-punësonte disa punonjës pasi kuptoi se rolet e tyre nevojiteshin për të mbajtur faqen në funksionim, ose për t’i zbatuar disa nga ndryshimet e propozuara të Musk në platformë.

Musk fillimisht kishte planifikuar të paguante 20 dollarë në muaj për aplikimin e një tik-tak blu në llogaritë e përdoruesve, në një ndryshim të sistemit të verifikimit. Tani tarifa është ulur në 8 dollarë në muaj, me llogari të zgjedhura të verifikuara të vendosura që të kenë shënime “zyrtare” në profilet e tyre.

Kompania e vonoi paraqitjen e ndryshimit në verifikim deri pas zgjedhjeve afatmesme në SHBA./The Guardian

Përgatiti: Nuhi Shala