Giuseppe Conte - Foto: REL

Conte: Italia do të bëhet pjesë e projektit kinez ‘Rruga e Mëndafshit’

Kryeministri i Italisë, Giuseppe Conte u zotua se Italia do t’i bashkohet iniciativës kineze që njihet si “Rruga e Mëndafshit”, pavarësisht kundërshtimeve dhe dyshimeve të SHBA-së si dhe anëtarëve të koalicionit qeverisës Italian.

Kina ka premtuar 124 miliardë dollarë për iniciativën e cila synon të lidhë Kinën me Afrikën, Azinë dhe Europën, përmes një rrjeti portesh, hekurudhash, rrugësh dhe parqeve industriale.

Kryeministri Italian Conte tha se nënshkrimi i Memorandumit të Mirëkuptimit, këtë javë në Romë, me delegacionin e lartë kinez të udhëhequr nga presidenti Xi Jinping, nuk do të rrezikojë pozicionin e Italisë në aleancës transatlantike.

Ai tha se memorandumi nuk është ligjërisht i detyrueshëm dhe se i jep mundësinë eksportuesve italianë të kenë qasje në një treg kinez fitimprurës.

Nënshkrimi nga ana e Italisë konsiderohet një hap i madh drejt legjitimimit të një projekti që parashikon lidhjet tokësore dhe detare midis Kinës dhe Europës./REL