Terapia e kancerit të fytit po funksionon më efektivisht pas vaksinimit kundër COVID-19

Mjekët kanë qenë të shqetësuar se vaksinat kundër COVID-19 do ta reduktonin efektivitetin e barnave të përdorura për trajtimin e kancerit të fytit (nazofaringut), por një studim i ri tregon pikërisht të kundërtën, domethënë se vaksina kundër COVID-19 ndihmon në të vërtetë në trajtimin e kësaj forme të kancerit.

Kanceri nazofaringeal shpesh trajtohet me një imunoterapi të njohur si terapi anti-PD-1, e cila bllokon receptorët PD-1 në sipërfaqen e qelizave imune, detyra e të cilave është t’i gjuajë pushtuesit në trup. Bllokimi i këtyre receptorëve i liron qelizat imune ta bëjnë punën e tyre, por qelizat e kancerit i bashkëveprojnë këta receptorë për t’i mbyllur në mënyrë efektive sistemet mbrojtëse natyrore të trupit kundër tumoreve.

Për shkak se vaksina COVID-19 e stimulon përgjigjen imune të trupit duke përdorur të njëjtat rrugë sinjalizuese qelizore, shkencëtarët duhej të dinin se si mund të funksiononte vaksina COVID-19 me këtë lloj trajtimi të kancerit për shkak të ngjashmërive midis ilaçeve.

Kishte frikë se vaksina nuk do të ishte në përputhje me terapinë anti-PD-1. Ky rrezik është veçanërisht i vërtetë për kancerin nazofaringeal, i cili, ashtu si virusi SARS-CoV-2, prek traktin e sipërm respirator, thotë bioinformatikani Jian Li i Universitetit të Bonit në Gjermani.

Një shkak befasues, por i panjohur i efektit të dobishëm

Një ekip shkencëtarësh analizoi të dhënat e 1537 pacientëve të cilët u trajtuan për kancer nazofaringeal në 23 spitale. Nga numri i përgjithshëm i pacientëve, 373 prej tyre janë vaksinuar me vaksinën kineze SinoVac kundër COVID-19 përpara se të fillonin trajtimin e kancerit. Studimi i tyre u publikua në revistën shkencore Annals of Oncology.

Çuditërisht, ata iu përgjigjën dukshëm më mirë terapisë anti-PD-1 sesa pacientët e pavaksinuar. Për më tepër, ata nuk përjetuan më shpesh efekte anësore të rënda, thotë Christian Kurts, një imunolog në Universitetin Bohn.

Aktualisht nuk dihet pse ndodh kjo dhe nevojiten më shumë kërkime për të vlerësuar proceset biologjike dhe kimike që bëjnë që pacientët e vaksinuar me SinoVac t’i përgjigjen më mirë terapisë anti-PD-1.

Supozojmë se vaksinimi aktivizon disa qeliza imune, të cilat më pas e sulmojnë tumorin. Tani do ta hetojmë këtë hipotezë më tej, thotë Qi Mei, një studiues i kancerit në Spitalin Universitar Shanxi në Kinë.

Avantazhet dhe disavantazhet e hulumtimit

Një nga pikat e forta të studimit të ri është se ai përfshinte pacientë nga kaq shumë spitale të ndryshme kineze sa që hulumtimi mbuloi grupe dhe rajone të ndryshme demografike. Nga ana tjetër, të dhënat e marra janë vetëm për një lloj vaksine dhe një lloj kanceri.

Ndërkohë që kanceri nazofaringeal është i rrallë në vende të tilla si SHBA dhe Britania e Madhe, ai është i përhapur në vendet e Azisë Juglindore dhe në Kinën jugore. Shkencëtarët besojnë se përdorimi i shpeshtë i ajrit të kondicionuar dhe faktorëve dietik mund të luajë një rol, dhe kjo formë kanceri është gjithashtu e lidhur me virusin Epstein-Barr.

Në Tajvan, për shembull, sëmundja është aktualisht një nga shkaqet kryesore e vdekjes midis të rinjve dhe shpresohet që lidhja e gjetur midis efikasitetit të përmirësuar të trajtimit dhe vaksinimit kundër COVID-19 mund të ndihmojë në zhvillimin e mënyrave më të mira për të luftuar kancerin.

Studimet e ardhshme janë të garantuara për t’i sqaruar mekanizmat themelorë. Lidhja e vaksinimit kundër COVID-19 me rritjen e efektivitetit të terapisë anti-PD-1 me kimioterapinë në karcinomën e përsëritur metastatike nazofaringeale është interesante, por duhet të konfirmohet në një studim më të gjerë, theksojnë autorët e studimit të lartcekur./Science Alert

Përgatiti: Nuhi Shala