Të folurit e tepërt mund të sinjalizojë gjendje të shëndetit mendor

Gabimi mund të jetë një tipar personaliteti, por mund të rrjedhë edhe nga ADHD, autizmi, çrregullimi i ankthit të përgjithësuar dhe çrregullimi bipolar.

Shumë prej nesh flasin tepërt, për shembull, kur jemi në ankth shoqëror ose thellësisht të interesuar për një temë. Në raste të tjera, ne jemi të hutuar nga njerëz që monopolizojnë vazhdimisht bisedat. Megjithatë, rrallë e kuptojmë se të folurt e tepërt mund të jetë i rrënjosur në kushte mendore.

Të folurit e tepërt e ka futur Shawn Horn në shumë telashe. Si fëmijë, një herë ajo e shoqëroi gjyshen e saj në një sallon flokësh dhe u tregoi të gjithëve detajet e divorcit të prindërve të saj. Kur njerëzit e lavdëronin bukurinë e nënës së saj, Horn thoshte “Mamaja ime është 34 vjeç” ose “Ajo ka qerpikë fals”.

“Nuk kisha filtër dhe thjesht do të flisja me të gjithë, kudo”, thotë Horn.

Mësuesit e qortuan për ndërprerjen dhe turbullimin e përgjigjeve. Kur ajo u përpoq të bisedonte me fëmijët në shkollën e saj, ata shpesh e refuzonin atë, tha ajo.

Njerëzit që flasin tepër etiketohen si “folës të detyruar” dhe “tejshpërndarës”. Gabimi mund të jetë një tipar personaliteti, por ndonjëherë, të folurit e tepërt mund të rrjedhë nga kushte shëndetësore të tilla si çrregullimi i deficitit të vëmendjes/hiperaktivitetit (ADHD), autizmi, çrregullimi i ankthit të përgjithësuar dhe çrregullimi bipolar.

Për Horn, tani 54 vjeçare, një diagnozë e të rriturve të ADHD e ka dhënë pasqyrën e parë për të folurit e tepruar, si dhe shqetësimet e fëmijërisë dhe problemet me fokusimin në detyra, tha ajo.

Të folurit në mënyrë impulsive mund të lidhet me ADHD

ADHD, një gjendje neurozhvillimore, përfshin simptoma të tilla si mosvëmendja, hiperaktiviteti dhe impulsiviteti.

Jo të gjithë me ADHD flasin shumë, por mes atyre që flasin, “impulsiviteti është në fund të kësaj”, thotë L. Eugene Arnold, psikiatër dhe ekspert rezident në Fëmijët dhe të rriturit me Çrregullim të Vëmendjes-Deficit/Hiperaktivitetit (CHADD), një grup edukimi dhe avokimi për ADHD. “Ata priren të veprojnë në mënyrë impulsive, të flasin në mënyrë impulsive dhe të mendojnë në mënyrë impulsive”.

Në vitet e adoleshencës, Horn shpesh gëzohej që një bisedë shkoi mirë, vetëm për të zbuluar më vonë se të tjerët ishin ndjerë të mërzitur.

“Në këtë energji, ne jemi kaq të emocionuar për të folur, duam të flasim, duam të ndajmë atë që dimë, por dëgjuesi nuk e kupton”, thotë ajo.  

Autizmi shpesh karakterizohet nga probleme komunikimi

Njerëzit me autizëm gjithashtu keqkuptohen, thotë Andy Shih, shefi i shkencës në Autism Speaks, një organizatë avokuese që e sponsorizon kërkimin e autizmit. Nuk është gjithmonë e qartë se dikush ka autizëm, i cili shpesh karakterizohet nga vështirësi në komunikimin social dhe tema të kufizuara me interes.

Disa njerëz autikë janë joverbalë, por të tjerë mund të jenë shumë bisedues. “Ndërveprimet tipike sociale midis individëve neurotipikë janë më të vështira për njerëzit autikë”, thotë Shih.

Në një bisedë tipike, “mund t’i merrni sinjalet për radhën tuaj kur pyetja përfundon kur grupi i deklaratave po përfundon, në mënyrë që të mund të përfshiheni në një ndërveprim”, thotë ai. “Ndonjëherë me njerëzit autikë, është më e vështirë t’i kapësh ato shenja sociale”.

Njerëzit autikë mund ta kenë të vështirë të kalojnë nga një bisedë, temë ose zonë në tjetrën, thotë Shih. “Është më komode të vazhdosh me diçka për të cilën ata dinë dhe thjesht të vazhdojnë të flasin”, thotë ai. “Nuk është një shenjë e vrazhdësisë apo të qenit narcisist. Është thjesht mënyra se si truri i tyre është i lidhur”.

Çrregullim i përgjithësuar i ankthit dhe shqetësim

Çrregullimi i përgjithësuar i ankthit shfaqet si shqetësim i vazhdueshëm dhe i tepruar që ndërhyn në jetën e përditshme.

Njerëzit që vuajnë nga ajo “shqetësohen për gjithçka: çfarë kanë bërë gabim, çfarë duhet të ndodhë më pas, cili është vendimi që duhet të merret”, thotë Christian Kohler, profesor i psikiatrisë në Shkollën e Mjekësisë Perelman të Universitetit të Pensilvanisë. “Këta janë njerëz që mund të jenë shumë fjalëpakë dhe gjithmonë kanë nevojë për reagime”.

Mania është e lidhur me të folurit e shpejtë dhe me fjalë

Çrregullimi bipolar shkakton luhatje ekstreme të humorit, nga uljet emocionale të tilla si depresioni deri te nivelet e larta emocionale të quajtura mania ose hipomania, e cila është më pak e rëndë.

Njerëzit llafazanë pa çrregullim bipolar do të ndalen kur të tjerët të flasin, por fjalimi nën presion është i vështirë për të tjerët të ndërpriten, thotë Kohler. “Është nxitur nga mendimet që vijnë me një shpejtësi më të madhe”, thotë ai, “dhe kështu në një kuptim bisedor, ata duan t’i nxjerrin fjalët, por ka shumë mendime”.

Ata ndihen energjikë dhe euforikë dhe ndoshta mund të përshkruajnë ide të reja biznesi, edhe nëse qëllimet janë të paarritshme, thotë Kohler.

Me një formë të quajtur çrregullim bipolar tip 2, njerëzit mund të qëndrojnë hipomanikë. Me çrregullimin bipolar të tipit 1, njerëzit përparojnë drejt manisë së plotë. 

Kur të folurit e tepërt përbën shqetësim?

Folja e pazakontë nuk tregon domosdoshmërisht një problem, thotë Kohler. Simptoma të tjera specifike për çdo gjendje shëndetësore duhet të jenë të pranishme për një diagnozë nga një praktikues i shëndetit mendor.

Për shembull, me çrregullimin bipolar, mjekët do të kontrollojnë për simptoma të tjera, duke përfshirë vetëbesimin e ekzagjeruar, aktivitetin e shtuar, mendimet e garuara, uljen e nevojës për gjumë dhe vendimmarrjen e dobët.

Çrregullimi bipolar shpesh diagnostikohet në vitet e adoleshencës ose në moshë madhore, sipas Institutit Kombëtar të Shëndetit Mendor.  

Autizmi është një gjendje e përjetshme dhe Shih sugjeron që të lejohet një person autik të vendosë “nëse të folurit e tepërt’” është në të vërtetë një çështje për të apo për të”, thotë ai. “Për ne, neurotipikët, ndoshta thjesht mendojnë, ‘A është me të vërtetë kaq e madhe? Është në rregull, apo jo? Të gjithë jemi pak më ndryshe”./Washington Post

Përgatiti: Nuhi Shala