Një gram më pak kripë në ditë shmang rrezikun e sulmit në zemër

Konsumimi i tepërt i kripës dihet se e rrit presionin e gjakut, i cili nga ana tjetër mund të çojë në probleme të shëndetit kardiovaskular. Një studim i ri e ka cilësuar tani këtë marrëdhënie si një mesazh të shëndetit publik në terma të rreptë.

Duke i parë të dhënat për shëndetin e të rriturve në Kinë, autorët e studimit vlerësojnë se një reduktim i marrjes ditore të kripës prej vetëm një gram do të ishte i mjaftueshëm për t’i parandaluar nëntë milionë raste të sulmit në zemër nga tani deri në vitin 2030. Me katër milionë raste që mund të jenë fatale, një masë kaq e thjeshtë mund të shpëtojë shumë jetë.

Në Kinë, konsumi mesatar ditor i kripës është 11 gramë, shumë më tepër se 5 gramë të rekomanduara nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH). Shkencëtarët mblodhën statistikat më të fundit mbi madhësinë e popullsisë, konsumin e kripës, presionin e gjakut dhe shkallën e sëmundjeve.

Vlerësimet e mëparshme të ndikimit shëndetësor të reduktimit të kripës në Kinë përdorën burime të dhënash të vjetruara ose jo të besueshme dhe nuk morën parasysh efektin afatgjatë të reduktimit të kripës në presionin e gjakut gjatë disa viteve, shkruajnë studiuesit në studim, të publikuar në revistën shkencore BMJ Nutrition, Prevention & Health.

Studimi shqyrtoi dy skenarë të tjerë përveç një rënie prej një grami: një reduktim prej 3.2 gramësh në ditë (një rënie prej 30 për qind nga mesatarja) deri në vitin 2025 dhe një reduktim të marrjes së kripës në 5 gram të rekomanduar në ditë deri në vitin 2030. Nëse përmbushen këto objektiva, deri në dy herë më shumë vdekje që lidhen me sëmundjet kardiovaskulare mund të parandalohen, për shkak të uljes së vlerësuar të presionit të gjakut sistolik, tha studimi.

Megjithatë, shkencëtarët theksojnë se reduktimi duhet të jetë i qëndrueshëm gjatë disa viteve. Programet edukative të kryera në shkollat ​​kineze sugjerojnë se nuk do të ishte e vështirë për shumicën e popullsisë të arrinte qëllimin bazë për marrjen e një grami më pak kripë në ditë.

Hulumtimet e tjera për zëvendësuesit e kripës me përmbajtje të ulët natriumi, me kalium të lartë, edukimin shëndetësor për kuzhinierët në shtëpi dhe ndërhyrjet në restorante janë në vazhdim ose kanë përfunduar së fundmi, disa prej të cilave tashmë kanë treguar rezultate premtuese, shkruajnë studiuesit.

Sëmundjet kardiovaskulare janë përgjegjëse për 40 për qind të vdekjeve në Kinë, me urbanizimin dhe rritjen e lidhur me konsumin e ushqimit të përpunuar dhe të konsumuar, që mendohet të jetë një nga faktorët kryesorë kontribues.

Edhe pse autorët e këtij studimi i përcollen vetëm reduktimet e mundshme të sëmundjeve kardiovaskulare, ata sugjerojnë se reduktimi i marrjes së kripës do të kishte një sërë përfitimesh të tjera. Shumë kripë është lidhur gjithashtu me lloje të caktuara të kancerit dhe probleme të ndryshme të veshkave, për shembull.

Qeveria kineze nisi fushatën “Kina e Shëndetshme 2030” në përpjekje për të arritur qëllimin e saj për një konsum ditor të kripës prej vetëm 5 gramësh. Kjo nuk do të jetë e lehtë me një popullsi prej 1.4 miliardë banorësh, por shifrat nga ky studim janë bindëse.

Një program i reduktimit të kripës që është i realizueshëm, koherent, i qëndrueshëm dhe i synon burimet kryesore dietike aktuale dhe të ardhshme të kripës në Kinë është i nevojshëm urgjentisht, shkruajnë studiuesit./Science Alert

Përgatiti: Nuhi Shala