Viola von Cramon: Është për të ardhur keq që Qeveria nuk po zhvillon dialog me serbët e Kosovës

Raportuesja për Kosovën në Parlamentin Evropian, Viola von Cramon ka thënë se nuk ka parë dialog me serbët lokal të Kosovës, përkundër faktit se kjo Qeveri kishte premtuar këtë gjë.

Eurodeputetja në emisionin “Kallxo Përnime” shtoi se serbët janë të frustruar me gjendjen.

“Kjo është me të vërtetë për të ardhur keq. Jam përpjekur që të bisedoj me njerëz nga komuniteti serb në vende të ndryshme. Por e vetmja gjë që kam dëgjuar, pavarësisht nëse i kam takuar gjatë kohës sa isha këtu në Kosovë, nëse ishim në terren, nëse ishte në Strasburg apo në Bruksel, kudo që më takojnë, ata janë shumë të frustruar”- ka thënë von Cramon.

Sipas von Cramon, nëse qeveria dëshiron dialog me qytetarët e saj, i duhet një sistem i duhur përkthimi.

“Ata thonë po, në letër janë mirë por, kudo gjendja në terren dhe praktika duken krejtësisht ndryshe. Dhe kjo është ajo që unë mendoj se është me të vërtetë një mundësi e madhe për t’u humbur. Pra, nëse e merrni seriozisht këtë, nëse vërtet dëshironi të keni një dialog me qytetarët tuaj, gjë që unë mendoj se është e vetëkuptueshme, nëse doni të krijoni një shtet dhe keni të paktën dy gjuhë zyrtare, ju duhet një sistem i duhur përkthimi”- shtoi ajo.

Ajo potencoi se edhe nëse i përkisni etnisë shqiptare, duhet të bëni përpjekje për t’iu drejtuar në gjuhën serbe popullit.

Viola von Cramon shtoi se ka më shumë njerëz sesa vetëm kryeministri që e flasin gjuhën serbe dhe se brezi që e ka mësuar këtë gjuhë, gradualisht po largohet.

“Mendoj që ka shumë më shumë njerëz që flasin serbisht sesa vetëm kryeministri. Ju gjithashtu mund të mendoni për njerëzit e tjerë që mund të punojnë për të afruar serbët. Gjëja e tretë që ne shohim tani është që brezi që mësoi serbishten është duke u hequr gradualisht”- tha Cramon.

Sipas saj, duhet t’u japim stimuj serbëve që të mësojnë shqip dhe shqiptarëve për të mësuar serbisht.

Ajo theksoi se do donte të shihte shkolla me degë dygjuhëshe, ku njerëz nga dy komunitetet përfshihen në mësim.

“Do të doja të shihnim programe arsimore ku të kemi një shkollë me degë dygjuhëshe ku njerëzit nga të dy palët, të dy grupet mësojnë të dyja gjuhët ose si një grumbull projekti ose si një politikë e përgjithshme e përgjithshme e kështu me radhë. E di që shqiptarët janë shumë, shumë të talentuar kur bëhet fjalë për gjuhët. Shumica e njerëzve tuaj mësojnë shumë shpejt gjermanisht, anglisht, çfarëdo gjuhe tjetër qoftë. Pra, ju lutemi bëni një përpjekje dhe përfshini edhe serbishten”- shtoi më tej eurodeputetja.

Viola von Cramon deklaroi se uron që një iniciativë e tillë të ishte një nga politikat në qeveri.

“T’u jepet serbëve mundësia që ta mësojnë shqipen në një mënyrë më të ulët, le të themi, në një mënyrë më të ulët ose me ngarkesë të ulët që ata të mund ta mësojnë atë përmes shkollave që kanë mësues të duhur dhe kjo është e përfshirë në program. Uroj që kjo të ishte një nga, le të themi, politikat në qeveri”- tha ajo.

Cramon shtoi se më këtë ritëm, komunikimi në të ardhmen do jetë një sfidë e vërtetë.

Sipas saj, kryeministri ka shfaqur përmirësim në këtë drejtim sa i përket ekipit te tij.

“Kryeministri ka shfaqur përmirësim, ata kanë treguar përmirësime për sa i përket përkthimit, janë përmirësuar në staf, tani kanë serbishtfolës në ekipin e tyre. Pra, mund të shihet që ka pak përmirësim. Por në përgjithësi si qeveri, mendoj se duhet të bëjnë më shumë”- shtoi ajo.