Sërish dështon arritja e konsensusit lidhur me nismën legjislative për pandeminë

Kryetarja e Kuvendit, Vjosa Osmani, ka mbajtur sot një takim konsultativ me shefat e grupeve parlamentare, nga i cili nuk u arrit konsensus ndërmjet subjekteve politike lidhur me nismën legjislative për pandeminë COVID-19.

Kryeparlamentarja Osmani ka vlerësuar se ky është një rast i humbur i Kuvendit jo vetëm për t’u përgjigjur në obligimet që rrjedhin nga dy aktgjykime të Gjykatës Kushtetuese, por sidomos edhe sa i përket garantimit të bazës së mirëfilltë ligjore për t’u përballur me pandeminë COVID-19, në funksion të mbrojtjes së shëndetit publik.

“Përkundër mocionit të mosbesimit ndaj Qeverisë, sipas Kushtetutës Kuvendi është plotësisht funksional, nuk ka humbur asnjë kompetencë, ndaj duhet të procedojë me këto nisma”, është shprehur ajo.

Kjo iniciativë e kryetares së Kuvendit u riaktualizua pas publikimit të vendimit të Gjykatës Kushtetuese në rastit KO61/20, përmes së cilit ia rikujton Kuvendit detyrimin “qoftë përmes plotësim-ndryshimit të legjislacionit ekzistues të zbatueshëm ose përmes miratimit të ndonjë ligji të ri, të përcaktoj mekanizmat dhe autorizimet më të përshtatshme, në mënyrë që autoritetet përkatëse të ndërmarrin masat e duhura dhe të nevojshme për luftimin dhe parandalimin e pandemisë COVID-19”.

Osmani duke u thirrur në të dy aktgjykimet e Gjykatës Kushtetuese, edhe njëherë u bëri thirrje shefave të grupeve parlamentare për të arritur konsensusin e nevojshëm për tejkalimin e qëndrimeve politike të cilat kanë bllokuar këto nisma qysh në trajtimin fillestar të tyre në Kryesinë e Kuvendit.

Në këtë takim është diskutuar nisma legjislative e kryetares së Kuvendit për krijimin e hapësirës së domosdoshme ligjore me qëllim të luftimit dhe parandalimit të pandemisë COVID – 19, si dhe për dy nismat e grupit parlamentar të PDK-së lidhur me masat ekonomike pas pandemisë.